najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Kina zabranjuje privatnu nastavu za đake kao i učenje stranih jezika za mlađe od šest godina

Takođe, od 1. januara 2022. godine Kina će u potpunosti zabraniti davanje privatnih časova mlađima od 18 godina za novac.

Redakcija

detinjarije.com

Kina je od ovog leta donela niz mera kako bi ograničila cvetajuću industriju privatnog obrazovanja “tešku” oko dva biliona juana, i rasteretila decu i roditelje trke za obrazovanjem.

Prve mere su zabrane podučavanja dece vikendima, tokom raspusta i posle 21h, ograničenje trajanja časova na 30 minuta,  kao i davanje onlajn časova i časova stranih jezika deci mlađoj od šest godina.

Takođe, od 1. januara 2022. godine Kina će u potpunosti zabraniti davanje privatnih časova iz osnovnih predmeta za novac, pa će obrazovne kompanije morati da postanu deo neprofitnog sektora.

Donošenje odluke o uvođenju ograničenja zvaničnici objašnjavaju potrebom da se učenici rasterete, da se smanji društvena nejednakost, kao i pritisak na roditelje koji se utrkuju u tome ko će svome detetu obezbedniti bolje obrazovanje, što finansijski iscrpljuje porodice, navodi se u smernicama.

Politika “dvostrukog smanjenja”, koja je pored ograničavanja privatnog podučavanja obuhvatila i smanjenje količine domaćih zadataka, po navodima kineske vlade, već daje rezultate.

Anketirani roditelji kažu da osećaju manje stresa jer više ne trpe stalni pritisak da svojoj deci obezbede privatno podučavanje, kao i da škole više ne traže da roditelji budu uključeni u pregledanje domaćih zadataka.

Preuzeto sa: detinjarije.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije