DogađajiLjudiMjestanajnovijePojave

Možemo: Država nas tuži jer smo na listi imali previše žena

Od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene.

Ročište je sutra, napisali su.

Redakcija

vecernji.hr

Politička platforma Možemo! objavila je kako ih je Republika Hrvatska tužila jer su na lokalnim izborima u maju na listi u Osijeku imali previše žena.

Kako su napisali, ovoj će se tužbi glasno suprotstaviti jer to ne rade kako bi ”zadovoljili formu ili zakon, nego zato što iskreno vjeruju da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku”.  Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: ”Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena!

Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj.  Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore.

Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela.

To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje. Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti.

Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku”, napisali su.

Preuzeto sa: vecernji.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije