LjudiMjestanajnovijePojave

“Tragovi moći” – serija portreta Angele Merkel kroz godine

Dok gleda pravo u kameru za svoj prvi portret sa Herlindom Koelbl, Angela Merkel više liči na skromnu ženu u tridesetim nego na budućeg lidera zemlje.

Prevela: Anja Delić Redakcija

dw.com

“Bila je pomalo stidljiva, dok je gledala u kameru spuštene glave. Bilo joj je jako neprijatno i nije znala šta bi radila sa rukama”, prisjeća se Herlinde Koelbl svog prvog fotografisanja Merkelove, prije 30 godina. “Kroz godine se ovo promijenilo, ali je ta njena neprijatnost u izvjesnoj mjeri ostala do samog kraja njenog kancelarskog mandata”.

“Tragovi moći”

Fotografkinja Herlinda Koelbl je započela fotografisati Merkelovu za svoju monografiju fotografija njemačkih političara, projekat pod nazivom “Tragovi moći”, u kojem se svake godine od 1991. do 1998. godine, sastajala sa istih 15 pojedinaca – njemačkih političara – da ih portretiše i intervjuiše.

Na početku projekta, Merkelova je bila upravo imenovana ministarkom za žene i omladinu od strane kancelara Helmuta Kola. Do 1998. postala je generalni sekretar za Hrišćansko-demokratsku uniju.

Njen zaštitni znak, način kako drži ruke, nazvan “Merkeličin dijamant”, se javlja 1998. godine.

Portreti 30 godina vlasti

Herlinde Koelbl i Merkelova su nastavile da održavaju svoj godišnji ritual tokom njenog kancelarskog mandata. Ova serija portreta će biti objavljena pod nazivom “Angela Merkel: Portreti 1991-2021”.

Fotografkinja je odabrala da sve portrete uradi sa istom pozadinom, ispred bijelog zida, “kako bi se sačuvala objektivnost tokom ovog dugog perioda”, napisala je u predgovoru svoje knjige. Njene jedine instrukcije za modele su: “Gledaj direktno u kameru”.

Transformacija Merkelinog govora tijela tokom prvih osam godina fotografisanja je bila “ekstremna”, kaže Koelbl. Međutim, ona kaže da kancelarka nikada nije bila sujetna ispred kamere kao većina njenih kolega političara. “Nikada se nije nametala u oči javnosti”, kaže Koelbl, već je jednostavno prihvatila fotografisanje kao dio njenog posla.

Ono što je dodatno iznenadilo Koelbl, jeste što Merkelova nikada nije pokušala da učestvuje u odabiru fotografija ili da kontroliše bilo koji dio procesa – nešto što je rijetkost kada radite sa političarima.

Prva žena kancelar Njemačke: Merkelova 2008

Angela Merkel i fotografkinja Herlinde Koelbl, na njihovom posljednjem fotografisanju 2021

Portreti Merkelove – “nepromijenjen pogled u kameru, njene oči, a opet vidimo promjene u njenom govoru tijela” – odražavaju čitavu Merkelinu političku karijeru: težila je političkoj stabilnosti i kontinuitetu, sve dok se suočavala sa transformacijama i prevratima Njemačke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije