kutije-selidba
najnovijePraktična Lola

Selidba u novi stan – kako da bude lako i jednostavno?

Novi početak, novi grad, novi stan – selidba nikad ne zvuči kao nešto jednostavno i lako, zar ne? Međutim, šta ako vam kažemo da se ne morate izgubiti u moru kofera, kutija i panike da ćete nešto važno zaboraviti?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Svima se događa – od preteranog uzbuđenja zbog datuma preseljenja počnu da se roje pitanja u glavi. Šta prvo da spakujem, kako da prevezem ormare i krevete, koliko vremena mi treba da sve raspakujem? Iako može biti zbunjujuće i opterećujuće, ipak postoje praktični načini da tako veliki životni događaj poput selidbe prođe jednostavno i bez stresa.

Ako vam predstoji selidba u novi stan, sledite sledeće korake i možete zaboraviti na komplikacije i nervozu, te bez trzavica započnete novo poglavlje svog života.

Angažujte pouzdanu agenciju za selidbe

Kada se pomisli na selidbu, svima su najpre u glavi pakovanje, čišćenje i transport nameštaja. Kako je preseljenje u drugi stan veliki posao, pre nego što se hvatite ukoštac sa spiskovima i pravljenjem planova, pametno je da donesete odluku – da li ćete se seliti samostalno ili uz pomoć agencije.

U zavisnosti od toga da li ćete angažovati profesionalce ili ne, tok selidbe i njeno trajanje se mogu značajno razlikovati. Primera radi, ako se selite u stan koji je u blizini vašeg starog stana, možda ćete moći da se oslonite na prijatelje i rodbinu oko transporta stvari. U svakom trenutku ćete znati kad i kako je nešto spakovano i u koje vreme se trasportuje – selidba će biti pod vašom kontrolom. Međutim, ako treba da prevezete velike komade nameštaja ili na desetine kutija na drugi kraj grada ili u drugi grad – samostalna selidba se može odužiti.

devojka-kutije-selidba

Foto: Pexels.com

No, uz pouzdanu agenciju koja ima iskustva u pakovanju, raspakivanju i transportu stvari ceo proces može biti i te kako brži i lakši. U skladu sa svojim buždetom možete angažovati profesionalce da prevezu kutije koje ste već spakovali ili da pored transporta koristite i usluge pakovanja, montaže i demontaže nameštaja i slično. Neke agencije za selidbe čak otkupljuju stari nameštaj koji ne želite u svom novom stanu.

Ono što je važno jeste da ovako važan zadatak poverite uglednoj firmi, odnosno agenciji koja će sve vaše stvari preseliti neoštećene.

Priprema, pozor – lista stvari koje treba spakovati

Da li i vas najviše brine da ćete tokom selidbe zaboraviti kutiju sa dragocenim uspomenama ili izgubiti omiljenu lampu? Rasteretite se svih briga – planiranjem. Napravite plan pakovanja i spisak stvari koje treba da spakujete. Pojednostavite proces tako što ćete napraviti spisak za svaku sobu posebno. Možda deluje dosadno, ali pravljenje ovih popisa zapravo značajno može da uštedi vaše vreme i pritom možete biti sigurni da nećete zaboraviti nešto važno u starom stanu.

Uporedo sa pravljenjem spiskova razmišljajte o etiketiranju i organizovanju nameštaja i kućnih predmeta. Pripremite kutije, nalepnice i markere i tako optimizujte selidbu. Ako kutiju označite etiketom u određenoj boji ili upišete “kuhinjski pribor”, sasvim sigurno je nećete odneti u kupatilo ili spavaću sobu kada je unesete u novi stan.

Oslobodite se svih suvišnih stvari

Kada pravite listu stvari koje treba spakovati neizostavno ćete otkriti gomilu predmeta (možda čak i poneki komad nameštaja) koje niste upotrebljavali godinama. Da li zaista mislite da ćete u novom stanu imati mesta za pokvareni toster koji ste nekad planirali da popravite ili možda za odeću koju su vaša deca prerasla?

Selidba je definitivno pravo vreme da se oslobodite svih suvišnih stvari. Da li ćete nešto prodati, pokloniti prijateljima, donirati u humanitarne svrhe ili baciti – nije važno. Bitno je da olakšate preseljenje u novi stan tako što ćete preneti samo one stvari koje su vam zaista potrebne.

Organizujte se i počnite s pakovanjem na vreme

Jednom kad saznate datum selidbe, usmerite sve svoje resurse da taj dan prođe bez stresa. Napravite plan i raspored preseljenja. Možda vam se čini da je dovoljno što ste napravili spisak i da imate dovoljno vremena pa ne počinjete s pakovanjem? Jasno vam je, kad bi to bilo izvodljivo, mirniji biste bili da se spakujete nedelju – dve unapred. Međutim, kako spakovati sve kad još živite u starom stanu?

pakovanje-papir-kutija-selidba

Foto: Pexels.com

Jedan od načina da olakšate pakovanje jeste da izdvojite i spakujete sve one predmete bez kojih možete da živite nekoliko nedelja. Možda su to dragi novogodišnji ukrasi ili porodični albumi? Ako se selite preko leta, možete prvo spakovati zimsku odeću i obrnuto. Iz dana u dan pakujte manje bitne uređaje i predmete, odnosno sve ono bez čega trenutno možete da funkcionišete u kući. Sve dok na kraju ne dođete do trenutka da nespakovane ostanu samo osnovne stvari.

Fascikla s dokumentima – na prvom mestu

Lična dokumenta, zdravstvene knjižice, lekarska evidencija, vozačke dozvole – sva bitna dokumenta neka budu na jednom mestu. Poštedite sebe nepotrebnog stresa kao što je izgubljen pasoš ili lična karta, tako što ćete u jednu fasciklu spakovati kompletnu porodičnu dokumentaciju.

Bilo da su u pitanju izvod iz matične knjige rođenih, radni ugovori ili đačke legitimacije nećete gubiti vreme uzaludno tražeći po kutijama važne papire. Ukoliko je porodična evidencija velika i ne može da stane u fasciklu, izdvojte jednu kutiju samo u ove svrhe i, naravno, posebno je označite.

Torba za “prvu pomoć” i kutija dobrodošlice

Da bi selidba protekla u najboljem redu, nije važno samo da spakujete sve i transportujete u drugi stan. Bitno je i ono vreme koje provedete u svom novom životnom prostorupre raspakivanja. Bilo da ste prešli u zgradu u istom kvartu ili je konačno odredište vaše selidbe Beograd, Zagreb ili neki treći daleki grad, uz sebe treba da imate torbu sa osnovnim stvarima.

kutije-označene-selidba

Foto: Pexels.com

Kako da spakujete ovu torbu za “prvu pomoć”? Lako je – tu treba da budu samo najneophodnije stvari. Pribor za ličnu higijenu, punjač za telefon, nešto odeće – sve ono što ne želite da tražite po brojnim kutijama kad se uselite u stan.

Za one osetljive, kojima je teško da se prilagode novinama i koje naročito opterećuje raspakivanje, od koristi može da bude i kutija dobrodošlice. Dakle, umesto u torbu sve najneophodnije stvari spakujte u kutiju koju ćete prvo raspakovati. Pored osnovnih predmeta, svaki član porodice može da stavi predmete koje ga asociraju na dom. Na taj način, kutijom dobrodošlice i pozitivnom energijom možete da završite selidbu i započnete novi život.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije