žena-dubai
KulturanajnovijeRadoznala Lola

Žene u Dubaiju – životni stil, moda i kultura

Abaja i šejla, od pamuka ili sa dizajnerskim potpisom – koliko zapravo znamo o ženama u Dubaiju, njihovoj modi i životnom stilu?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Kao mesto sa magnetnom energijom za turiste, Dubai se u zapadnjačkom svetu i na našim prostorima neretko naziva šoping rajem. Međutim, pored kupovine, svakom ko se odluči na egzotično putovanje u Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati otkrivaju oazu živopisnih kulturoloških razlika i nesvakidašnjh internacionalnih susretanja.

Arapski jezik, tradicionalna odeća, mirisi šiše i, sa druge strane, savremena arhitektura – u Dubaiju kao da sve svedoči o skladu tradicionalnog i modernog.

No, gde je tu žena? Kako ona živi u tom svetu, kako se oblači i koje modne trendove prati?

Žena u šarenolikom svetu Dubaija

U emiratskoj kulturi koja je potpuno drugačija od zapadnog sveta, žena i njen životni stil imaju posebno mesto. Ujedinjeni Arapski Emirati su demokratska zemlja i pridržavaju se muslimanskih i šerijatskih zakona.

Premda je uticaj brojnih različitih kultura koji u Dubaiju žive neosporan, definitivno postoje izvesne konstante, nepromenljiva pravila kojih se pridržavaju i muškarci i žene. Ovo se očigledno vidi u načinu odevanja – odeća koja otkriva telo nije dopuštena. Žene uglavnom nose abaju, hidžab ili neku drugu vrstu marame.

dubai-ulica-centar-ljudi

Foto: Pixabay.com

Odeća u Emiratima je tačka nacionalnog ponosa, ona predstavlja simbol istorije, kulture i religije. Za razliku od muškaraca koji mogu da nose svetlije boje, žene iz Emirata nose dugu, lepršavu haljinu u crnoj boji – abaju. Ova se haljina širom islamskog sveta nosi preko svakodnevne odeće, kao znak skromnosti – pokriva celo telo osim stopala, lica i ruku. Iako je uobičajeno da se pravi od pamuka, modernije verzije mogu da budu sa vezom i dizajnerskim potpisom, pa čak i veoma skupe.

Po verskom običaju, i žene i muškarci biraju da pokriju glavu. Od hidžaba, preko šejle do nikaba – u Dubaiju postoje različite vrste pokrivala za glavu. Dok je šejla lagani šal koji pokriva kosu, nikab u potpunosti pokriva lice i ima samo otvor za oči. Tradicionalno, postoji i zalivska burka koju danas mlađe žene retko nose, ali je zato moguće videti na venčanjima. Ona pokriva obrve, nos i gornju usnu, a veruje se da štiti žensko lice od prašine i toplote.

Moda u Dubaiju

Dubai je poznat po svom stilu i kulturi kupovine. Kao raj za šoping tokom cele godine nudi najraznovrsnije modele odeće koje kreiraju lokalni dizajneri ili potpisuju veliki luksuzni brendovi. Živopisna modna scena Emirata podrazumeva šik stilove odevanja – od etničkih predmeta koji dodaju tradicionalni obrt modernom izgledu žene, do luksuznih lepršavih haljina.

Među vodećim modnim trendovima koji godinama ne gube na aktuelnosti je svakako ulični izgled Dubaija, koji kombinuje sjajne modele sa hidžabom. Uglavnom podrazumeva duge haljine koje graciozno i opušteno padaju.

Ulični stil Dubaija uključuje tašne i cipele najotmenijeg stila. Prostrana torba na ramenu u akcentnoj boji daje glamurozan izgled poslovnoj odeći, na primer. Na zabavama i proslavama elegantne cipele i tašna sa kristalima su detalji koji “oživljavaju” crnu haljinu bilo kakvog kroja. Ne treba da iznenadi što se najveća prodavnica cipela na svetu nalazi upravo u Dubaiju.

U svim tržnim centrima Dubaija možete pronaći cipele i torbe najboljih brendova. Za one koji ne žele da potroše previše novca, na pijacama Dubaija postoje replike ovih akcesoara po neverovatno povoljnim cenama.

Kana i body art

Za žene iz Emirata kana igra veliku ulogu. Prvobitno su je nosile neveste, jer se smatralo da donosi sreću. Međutim, body art od kane danas se često koristi za ukrašavanje ruku i stopala i za druge posebne prilike, uključujući verske praznike. Zapravo, u savremenom društvu, predstavlja popularan tretman lepote u Dubaiju. Prah koji se pravi od zgnječenih listova drveta kane, pomeša se sa vodom i limunovim sokom (ili sličnom kiselom tečnošću) da bi se stvorila gusta pasta koja mrlje kožu pri kontaktu. Štapićem sa šiljatim vrhom umetnik stvara dizajn koji je relevantan za konkretnu priliku.

kana-bodi-art

Foto: Pexels.com

Pošto se ostavi da osuši, boja potamni i nakon dva do tri dana pretvara se iz prozirne braon u živopisno crveno-braon remek-delo. Prema poslednjim modnim trendovima, beli i metalni tonovi, pogotovo  srebrna i zlatna, pravi su izbor za specijalne događaje.

Šta ako ste žena turista u Dubaiju?

Dubai je veoma bezbedna zemlja, gde je putovanje potpuno sigurno za žene. Ukoliko se rešite na turistički obilazak Dubaija, moraćete ipak da ispoštujete neka pravila. Ne podrazumeva se da kao žena pokrijete glavu u javnosti, ali je zato nošenje marame u džamijama obavezno. Stil odevanja je potrebno prilagoditi, jer postoje neke oblasti Dubaija koje su konzervativnije kao što je stari deo grada Souk. Sa druge strane, u centru Dubaija ili Džumejri vrlo je verovatno da ćete sresti ležernije obučene ljude.

Rukovanje, posebni redovi i vagon za žene u metrou

Žene u Dubaiju imaju mnogo liberalniji način života od žena u drugim zemljama Bliskog istoka. Samostalno voze automobil, mogu da rade i razvijaju karijeru. Zapravo, u februaru 2020. godine održan je Globalni ženski forum Dubaija, vodeća platforma za promovisanje rodne ravnopravnosti koju je podržalo i Njegovo Visočanstvo šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum. Domaćin foruma bila je organizacija Dubai Women Establishment, a učestvovalo je preko 3.000 ljudi. Ovaj događaj predstavlja važnu prekretnicu za Emirate na putu ka povećanju uticaja koje imaju žene.

Naime, preko 100 globalnih lidera i stručnjaka okupilo se da razgovara o tome na koji način uticati na politiku i partnerstva da bi se u budućnosti dalo više prostora ženama u vladi, ekonomiji i društvu uopšte. Čak je formiran i Savet za rodnu ravnotežu da bi se osiguralo da žene iz Emirata igraju vodeću ulogu u razvoju zemlje. Trenutno žene zauzimaju 66% poslova u javnom sektoru, što je jedan od najvećih procenata u svetu, i 30% viših rukovodećih pozicija.

dubai-žene

Foto: Pixabay.com

Ipak, postoji nekoliko običaja u Dubaiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima prema kojima se žene tretiraju drugačije od muškaraca. Primera radi, iz verskih razloga muškarci i žene se ne rukuju. Takođe, grad nudi mnoge oblasti samo za žene, kao što su određeni redovi u vladinim zgradama, bazenima i teretanama, taksiji (prepoznatljivi po ružičastoj boji) i metro vagoni, kao i ženske večeri u klubovima i barovima.

Metro vagon samo za žene i decu je tokom vrućeg letnjeg vremena predstavlja dodatnu udobnost i privatnost za mnoge žene. Međutim, za sve one kod kojih ovo razdvajanje izaziva nelagodu i zbunjenost postoji mogućnost da se voze u “meštovitim” vagonima. Dakle, iako postoje kabine samo za žene, nije obavezno da se žene voze isključivo u njima. Isto važi i za ružičaste taksije, kao i za barove. Ženama je dopušteno da koriste i “regularna” taksi vozila, kao i da posećuju barove u kojima su muškarci.

Moderne, samosvesne, na putu ka boljem i uticajnijem životu, žene Dubaija nesumnjivo predstavljaju pozitivan primer emancipacije žena na Bliskom istoku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije