Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Marina Radoš: Svaka čast ženama s YouTubea koje čisteći masnoću po kući zarađuju masne pare

Oduvijek sam smatrala da se ženski uspjeh u poslu može mjeriti i novcem koji potroši da netko drugi umjesto nje radi neke predosadne poslove poput čišćenja kuće, pranja tepiha i peglanja košulja.

Marina Radoš

Kako zaključih u jednom od svojih prethodnih tekstova,  mnoge od nas se srame priznati da plaćaju peglanje košulja i čišćenje kuće ili takav postupak opravdavaju riječima “Zaista, zaista ne stižem…” ili “Nije mi inače običaj…”

 Netko je jednom rekao da iza svake emancipirane žene stoji pet neemancipiranih žena koje umjesto nje peru suđe, čiste kuću, odgajaju njezino dijete i peglaju njezine košulje.

Iako je konstatacija prilično zločesta i odaje dojam da su neemancipirane žene zaslužne za  emancipiranost one emancipirane ili da je emancipirana žena kriva za  neemancipiranost ovih koje rade za nju, donedavno je možda mogla biti i točna.

Ali, danas više definitivno nije.

Na YouTubeu je nastala poplava žena koje fantastično čiste svoju kuću, to snimaju i na tome zarađuju masne pare.

Zlobnici će reći da se standardno žensko olajavanje i ljubomorisanje na nečiju kuću i kolače danas samo preselilo na YouTube i da se danas žene čistom kućom i savršeno izrezanom mađaricom umjesto na mahalskim kafenisanjima hvale na internetu. I to bi možda moglo biti točno.

Ali, to definitivno nije najbitnije.

Žensko umijeće savršenog čišćenja, savršenog slaganja mađarice, razvijanja savršenog bureka, savršenog peglanja košulja danas se počelo isplaćivati na najljepši mogući način  – parama i popularnošću- I moram priznati da sam ja presretna zbog toga.

Drago mi je da one koje su se do danas smatrale uspješnima mogu učiti od žena koje su u prošlom desetljeću imale manje sreće pa  umjesto na fakultet otišle u bračnu zajednicu bez velikih primanja.

Presretna sam što se više ne zarađuju masne pare samo ako si odbila učiti savršeno čistiti, savršeno peglati, savršeno slagati mađaricu i savršeno rezati mezu.

Drago mi je što popularne žene s interneta više nisu samo pjevačice, glumice, spisateljice, sportašice i motivacijske govornice. Drago mi je što možemo učiti od žena koje su svoju životnu situaciju u kojoj od života imaju samo čišćenje i peglanje uspjele unovčiti i što su zbog toga popularne.

Jer, nije moćna samo ona žena koja je izgradila karijeru koja joj omogućava da plati ćišćenje, peglanje i mađaricu. Moćna je i ona koja je od čišćenja, peglanja i mađarice uspjela zaraditi pare, emancipaciju, pa ako hoćete i popularnost.

Hvala YouTubeu. Prestanite se rugati tim ženama. Učite od njih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije