najnovijePreduzetništvo

Izeta Salihefendić: IT firma Smart387 Sarajevo koja donosi budućnost svima nama

Izeta Salihefendić je direktorica IT firme Smart387 Sarajevo.

Redakcija

Po zanimanju je diplomirani politolog, Certificirani računovođa, a trenutno pohađa i Nanodegree Digital Marketing edukaciju. Zajedno sa mužem vodim porodičnu IT firmu u Jajcu koja posluje preko 16 godina.

Izeta je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

  1. Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Budući da je skoro sav moj radni vijek u IT sektoru, nije bilo teško odlučiti se za pokretanje IT kompanije. Ideja je dugo godina bila prisutna, s ciljem da svoj rad proširimo i na globalno tržište. U ovoj priči zajedno sa mnom su i dva suvlasnika firme Smart387, moj muž Munib Salihefendić i njegov brat Amir Salihefendić, obojica IT developeri sa dugogodišnjim iskustvom.

Ja često ističem da je RecApp glavni naš proizvod na tržištu i sva pažnja je trenutno usmjerena na upoznavanje tržišta s aplikacijom, kao i konstantni rad na razvoju novih funkcionalnosti aplikacije.

Budući da je focus na plasiranju aplikacije na globalno tržište, svakako je potrebno i adekvatno usmjeriti marketing u ovom smjeru i proizvod učiniti vidljivim na tržištu. Ovo je bio glavni razlog za apliciranje na program #go4digitalidentit koji je imao za cilja educirati polaznice o osnovama marketinga.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

Smart387 je softverska kompanija koja se bavi izradom web aplikacija. Firma je registrovana početkom 2020. godine i iza nas su dva uspješna projekta.

Jedan od projekata je namijenjen lokalnom tržištu – radi se o kompletnoj interaktivnoj platformi za online nastavu (http://nastava.smart.ba/).

S drugim projektom smo izašli na globalno tržište prije 4 mjeseca i radi se aplikaciji RecApp, tj. plugin za Shopify platformu (https://apps.shopify.com/recapp)

  1. Kako je korona uticala na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Oba projekta su nastala u periodu pandemije kao odgovor na rješavanje potreba lokalnog i globalnog društva.

Napominjem da nas je u samom startu poslovanja i formiranja tima zadesila pandemija, zatvaranje, nemogućnost pristupa prostorijama itd. I odlučili smo da pauziramo naše projekte na kojima smo tada radili i da pokušamo preokrenuti pandemiju u našu korist iz čega je kao rezultat nastala online škola i aplikacija za Shopify platformu.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

U BiH je danas dostupno mnogo sličnih edukacija o digitalnom marketing, a ono što bih ja istakla kao veliku prednost projekta #go4digitalidentit jeste svakako trodnevna radionica u kojoj je većina nas prošla kroz praktičnu obuku prezentacijsko-marketinških vještina uz pratnju i usmjeravanje vrlo poznatih eksperata mentora iz BiH.

Pored ovih praktičnih znanja, svakako bih izdvojila i upoznavanje sa drugim poduzetnicama iz BiH, umrežavanje i razmjena ideja.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Smatram da žena u BiH treba mnogo hrabrosti i odvažnosti da sama pokrene biznis. To govorim iz razloga što se potencijalne opstrukcije prisutne na raznim stranama (tradicionalne, porodične, zakonodavne isl.) i treba nam mnogo više truda i napora da bismo uspjele u našem naumu.

Svi smo mi naravno svjesni ove činjenice. Ovo ne govorim da obeshrabrim žene (barem one koje se možda premišljaju) nego naprotiv, da im bude izazov i pokretač za pokretanje biznisa. Svakako je vrlo bitna podrška porodice i mnogo je lakše i raditi i pričati i ovome uz podršku, ali također smatram da nam ne treba biti prepreka ukoliko se radi o nedostatku iste.

Više puta sam napominjala da je izlazak iz comfort zone put ka uspjehu. Dakle, svijest o nama i svih oko nas ćemo promijeniti samo ukoliko počnemo od sebe, promijenimo sebe u pozitivnom smislu da ne ovisimo o drugima i da nas drugi ne sputavaju u našim uspjesima.

Puna podrška i poziv svim ženama da krenu vlastitim poduzetničkim koracima i da se obrazuju na svim nivoima.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije