najnovijePorodicaŽivot

Kada ti poslije poroda zašiju vaginu “ZA MUŽA”

Nakon porođaja doktor mi je dao anesteziju i rekao da će me sada zašiti “lijepo i čvrsto”, te da će “ubaciti par šavova više da bude lijepo usko”.  

Pritom je namignuo mom mužu, ali ja sam u tom trenutku bila previše van sebe da bih odreagovala.

Prevela: Anja Delić Redakcija

romper.com

Rečeno mi je da ću već za nekoliko nedjelja moći imati seksualne odnose. Nakon šest nedjelja osjećala sam i dalje da mi je vagina kao ratom razorena zemlja.

Tek nakon četvrtog mjeseca odlučili smo pokušati. Ali nismo ni pokušali kako treba, a već sam bila u suzama. Tada sam posjetila doktora.

Rekla sam mu da mi je seks iznimno bolan. Rekao mi je da je normalno da u početku bude malo bolno i nije htio da sluša kada sam mu rekla da je to više nego malo bolno. Rekao mi je da nema odgovore za mene, ali da samo treba da izdržim i da će na kraju sve biti u redu.

Nastavila sam da pokušavam, misleći da će stvari biti bolje, ali nisu. Tokom penetracije sam se osjećala kao da mi komad stakla zabijaju između prepona. Toliko sam bila ljuta na sebe što nisam mogla imati seks sa sopstvenim mužem.

Konačno sam izdržala dovoljno dugo da ponovo zatrudnim, ali sam pronašla novog ginekologa. Drugi porođaj je bio kao iz snova i tada su se prirodno pocijepali prethodni šavovi. Poslije drugog porođaja seks više nije bio toliko bolan.

Kasnije su mi objasnili da sam poslije prvog porođaja dobila “mužev šav”, jer je ljekar zašio ulaz u vaginu čvršće nego što je to bilo prije poroda misleći da pravi lijepu malu 13-godišnju vaginu za jadnog muža koji mora da gleda oštećenu robu poslije porođaja.

Nažalost za sve kojima se ovo desi, “mužev šav” smanjuje uživanje za obe strane i predstavlja mit neutemeljen u stvarnosti.

“Uska epiziotomija” nema stvarne prednosti. Ukoliko žena poslije porođaja osjeti da je previše “otvorena” trebala bi da ode kod ljekara i zahtjeva operaciju ili fizikalnu terapiju. Međutim, “mužev šav” predstavlja srednjovjekovnu zastarjelu glupost.

Tokom mog drugog porođaja pocijepan je moj “mužev šav” tako da nisam morala ići na dodatnu operaciju i moj seksualni život se vratio u normalu. Možda je čak i bolji nego ikad zbog ove nove bolne perspektive. Ipak, kada je onda u onom trenutku rekao da će me zašiti “lijepo i čvrsto” voljela bih da sam ga zadavila.

Zatvorska kazna bi vrijedila.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije