Medicinanajnovije

U inostranstvu liječeno 22 djece sa malignim bolestima

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu je do sada finansirao liječenje u inostranstvu za 22 djece koja boluju od malignih bolesti, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Redakcija

nezavisne.com

Kako ističu iz FZO RS, za većinu djece liječenje je trajalo u kontinuitetu, tačnije produžavano je po nekoliko puta.

Podsjećamo da je 2018. godine s radom počeo Fond solidarnosti, koji finansira liječenje djece do 18 godina, i to onda kada se ta liječenja ne mogu sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor.

“Trošak pojedinačnih liječenja u inostranstvu posredstvom Fonda solidarnosti kada je riječ o malignim oboljenjima iznosi i do 350.000 evra.

Inače, ukupan iznos odobrenih sredstava Fonda solidarnosti za ova dosadašnja liječenja u inostranstvu za maligna oboljenja iznosio je oko 5,5 miliona KM”, naglašavaju iz FZO RS u izjavi za “Nezavisne novine”.

Djeca koja boluju od malignih bolesti najčešće su liječena u Njemačkoj, Turskoj, Francuskoj i drugim zemljama.

“Napominjemo da je od 2018. godine, kad je počeo s radom Fond solidarnosti, ukupno odobreno 508 rješenja, i to za 324 djeteta, dok su troškovi liječenja iznosili više od 16 miliona KM. Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja”, napominju iz FZO RS.

Dodaju da FZO RS u potpunosti finansira liječenje osiguranika oboljelih od malignih bolesti, kako odraslih, tako i djece.

“Pacijentima oboljelim od malignih bolesti u Republici Srpskoj obezbijeđen je najsavremeniji tretman liječenja radioterapijom, zahvaljujući otvaranju Centra za radioterapiju 2010. godine u Banjaluci. Prije otvaranja ovog centra pacijente su na radioterapiju slali izvan Srpske, a na ovo liječenje su znali čekati po pola godine i duže”, ističu iz FZO RS.

Osim toga, kako napominju, osigurana lica FZO RS mogu da ostvare pravo na liječenje i u ustanovama izvan RS, uključujući i djecu, sa kojima Fond ima potpisan ugovor (najčešće Srbija) onda kada njihovo liječenje nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS, odnosno kada ovdašnje ustanove daju prijedlog da se liječenje obavi u nekoj od ustanova izvan Srpske.

“I u tim slučajevima kada je potrebno liječenje u Srbiji za djecu koja boluju od malignih bolesti Fond u potpunosti finansira troškove liječenja. Dakle, bez ličnog učešća osiguranih lica”, ističu iz FZO RS.

Fond je, dodaju, u ovoj godini finansirao liječenje 432 djece do 18 godina u Srbiji koja boluju od malignih bolesti. To se odnosi na liječenje, dijagnostiku, kontrole i slično.

Jelica Predojević Samardžić, šef Odjeljenja dječje hematoonkologije Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ističe da većinu dijagnostičkih i terapijskih procedura mogu da urade u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Određen broj sofisticiranijih, pa i skupljih dijagnostičkih pretraga se radi izvan RS, odnosno u inostranstvu. U većini slučajeva riječ je o sofisticiranim genetskim analizama ili izuzetno komplikovanim operativnim zahvatima.

Zahvaljujući dobroj međunarodnoj saradnji i komunikaciji sa dječjim onkološkim centrima imamo mogućnost da preko Fonda solidarnosti, ali i različitih međunarodnih grantova pacijente pošaljemo tamo gdje je potrebno”, rekla je za “Nezavisne novine” doktorica Jelica Predojević Samardžić.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije