LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

„Zašto nas lečite skupim lekovima, a ubijate nas hranom?“

Fitnes trener Dragomir Milošević (27) iz Beograda boluje od leukemije i najveći deo vremena provodi u bolnici, primajući terapiju.

Redakcija

nova.rs

Foto: nova.rs

On za portal Nova govori da osim teške bolesti veliki problem jeste i ishrana za onkološke pacijente u bolnici jer smatra da salame, margarini i pržena masna hrana nikako nisu za najteže bolesnike pošto samo mogu da dodatno podstaknu bolest i tako ublaže dejstvo lekova.

„Teško mi je da pričam jer primam terapiju koja ide 24 sata konstantno, vezan sam za mašinu, ali moram da skupim snagu jer verujem da je važno da se govori o ishrani za sve onkološke pacijente u okviru Kliničkog centra Srbije“, kaže Dragomir koji se leči na Klinici za hematologiju.

A šta je to što u bolnici jedu pacijenti s rakom krvi, poput Dragomira? Kako kaže, to su salame, peciva, beli hleb, prženo masno meso.

„Svoje znanje o ishrani trenutno koristim u bolnici da bih preživeo. Ono čime se hrane pacijenti u bolnici je bukvalno tako da svaka namirnica podstiče kancer, a mi treba da jedemo sve suprotno od toga.

Ja se trudim da dajem primere onoga što treba da se jede i onoga što mi dobijamo. Hrana uopšte nije prilagođena pacijentima koji se bore protiv raka, niti kalorisjki, niti nutritivno.“

Kako kaže, ako se već troše neke namirnice, onda ih treba iskoristiti onako kako bi trebalo, pogotovo ako se one upotrebljavaju za ishranu onkoloških pacijenata.

„Postoji i jeftiniji primer od realnog obroka koji je bolnica dala meni, koji se lečim od raka. Uz to, ta priprema je prilagođena pacijentu, dok za bolničku realnost ne mogu da kažem. Takođe, ono što mi dobijamo što se tiče energije nije dovoljno ni za čoveka koji leži nepomično u komi.

A tu se očekuje da čovek koji je na hemoterapiji izdrži na hrani koja, prema brojnim studijama i mišljenju stručnjaka, uopšte nije nutritivno prilagođena.“

Dragomir kaže da je to apsurd i veruje da je između ostalog i smrtnost od kancera zato tako velika.

Ali pacijenti koji su u bolnici jedu to što dobiju, makar to bio list salame i dve kriške belog hleba.

„Najvećem broju pacijenata roditelji nisu u Beogradu i ne mogu da uzimaju ništa drugo od hrane sem bolničke, a uz to otkako je pandemija korone, zabranjena je dostava hrane u bolnice, tako da svi ovde jedemo šta nam daju“, kaže Dragomir i dodaje da su nutricionisti iz bolnice nažalost nemoćni da išta promene jer se očigledno ne pitaju oni za to kakva ishrana za najteže pacijente treba da bude.

Pritom, kaže kako mnogo zdravija opcija u namirnicama i jelima koju bi odredili stručnjaci jeste i te kako izvodljiva i ne mora da znači da je skuplja, ali da je potrebna volja da se nešto promeni.

„Oni nama daju preskupe lekove i ja sam neizmerno zahvalan državi na tome, ali zašto nas time lečite, a ubijate nas hranom? U čemu je poenta? Nemojte nam dati nadu da nas lečite lekovima, a ovamo nam dajete salamu.“

Dragomir, koji je završio vazduhoplovnu akademiju i bio takmičar u bodi bildingu, saznao je u februaru ove godine da boluje od akutne limfoblasne leukemije.

„Prognoze lekara nisu loše, ali ja ne prestajem da se zalažem za promenu ishrane za sve onkološke pacijente koji se leče na KCS jer lečimo se od kancera, a hrane nas kao da smo došli da ga dobijemo.“

Preuzeto sa: nova.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije