najnovijeSponzorisano

Prijateljstva koja traju večno – tajna između redova

Toliko je toga u knjigama, filmovima, muzici rečeno i napisano  o važnosti prijateljstva, tog čudesnog sastojka naših života da se čini gotovo nemogućim reći bilo šta novo na tu temu.

Redakcija

Ipak, baš kao i o ljubavi, ne možemo da o tome ne govorimo, jer je prijateljstvo deo tih naših životnih radosti (ma kakav deo, ono jeste jedna od najvažnijih životnih radosti samo po sebi!), neophodnih poput vazduha koji dišemo. Čak i kada ga nismo svesni.

Ulazak u pretpraznična i praznična doba godine koja, kao po pravilu, bude kovitlace unutrašnjih inventura  i preispitivanja, možda samo malo više potakne  razmišljanja na tu temu.  I nije tu reč ni o kakvoj bajkovitoj slici, o savršenom razumevanju, prepoznavanju, stalnom kontaktu.

Nisu to odnosi u kojima nikad ništa ne polazi naopako. Stari prijatelj su naša ogledala u kojima se jasno vide naši međusobni, autentični odrazi. Ima tu i napuklina, neravnina, nepovezanosti… različite su etape i oblici.

Ali ono što je konstantno jeste naša zajednička spremnost da sve to prevaziđemo. Da ne odustajemo. Da prihvatamo i sebe i prijatelja i to prijateljstvo u potpunoj, autentičnoj iskrenosti. Želja da jedni druge ne ukalupljujemo u već formirane slike i obrasce, već da se iznova susrećemo i otkrivamo.

Ma koliko se dobro i duuugo znamo, k’o zle pare znamo…Prijatelji su tu dam osveste moć sadašnjeg trenutka u kojem vidimo svu lepotu sopstvenih života uprkos njegovoj običnosti. Neki mudri ljudi su rekli da je ljubav tu da nas učini duboko svesnima, da nas razbije, ogoli i ponovo učini celim. Prava prijateljstva jesu baš takva ljubav.

Životi koje danas živimo sve češće podrazumevaju da najveći deo dana provodimo sa nekim „novim“ ljudima, slučajnim strancima sa kojima se silom prilika zbližavamo, delimo svakodnevne sebe, pa se učini da su upućeniji u naše živote od onih koje znamo ceo život i koji su nam istinski važni.

Iz toga nastaju i neka nova druženja i krugovi poznanstava koja nas povremeno potpuno obuzmu, nekad po inerciji, nekad svesnim izborom. Čini nam se da su nam ta „osveženja“ baš ono što je bilo potrebno u našoj životnoj rutini, da nas uvedu u nove priče, novi vid zabave, otkriju nešto drugačije i o svetu oko nas i o nama samima. Kao da smo dodali nove boje u dobro poznati kolorit.  I ponekad se iz svega toga, zaista iznedre novi, važni odnosi i prijateljstva. To i jeste ono što život čini lepim, nepredvidim.

A onda odjednom, na radiju krene neka stara pesma i ide taj jedan stih od kojeg počinjete da se neobuzdano smejete. Ili vam od njega zadrhti brada. Na ulici vam je vetar izvrnuo kišobran i podigao suknju, kao onda kad ste sreli svog novog šefa.

Polili ste se kafom minut pred izlazak iz kuće, iako već kasnite. Stigli su mamini nalazi i ne znate da li ovo što je mnogo toga zatamnjeno znači da je sve loše.

Zaljubili ste se u najzabranjeniju osobu na svetu.

Obuzela vas je čudna melanholija od koje nemate snage ni da operete kosu, iako je danas važan sastanak. Zagrizli ste omiljenu napolitanku i odjednom ste u školskom dvorištu . Sreli ste se sa bivšom ljubavlju, baš joj dobro ide, i u vama sve kipti od besa, iako se ta priča davno završila.

Neko preko puta vas priča o bakinoj gibanici. Dobili ste ponudu za posao koju celi život čekate, ali strah da niste dorasli zadatku parališe i samu misao o promeni. Saznali ste da vas vara. Dete vam se upisalo na fakultet, odlazi iz zemlje.

Svi ti trenuci u kojima moramo da podelimo sebe. Odmah, brzo, sa što manje reči ili čak bez ijednog izgovorenog slova. Inače ćete eksplodirati. Zbog sebe, osećaja koji nas obuzima, ma koliko strašan ili predivan bio. Sve te sitnice koje ne možete ni da prepričate, jer ne znate kako, a baš one su važne.

Ne mogu to lako ni brzo, a možda i nikako, da razumeju ti naši, novi, svakodnevno prisutni drugari. Ne trudite se ni da im objasnite. Tada okrećete dobro poznati broj i kažete „hej, možeš da pričaš?!“ kao nisu prošli dani, možda i meseci od kad se niste čuli.

Nema suvišnih potpitanja, nema nejasnoća. Svaki uzdah s druge strane deluje kao najtopliji zagraljaj, svaki osmeh kao skok u more u sred gradske žege.

Naši najvažniji odnosi su iskreni. Bez filtera i ulepšavanja. A lepi, čak i kad je teško. Čak i kad na trenutak imamo utisak da smo se sa tom osobom skroz razišli po milion pitanja. Od toga šta vas zanima, preko načina na koji živite život do toga čemu stremite.

Svako ima svoje verzije najboljeg prijateljstva i razloge zašto je to baš ta osoba nama važna. Nekad ne možemo ni da objasnimo, samo to osećamo i srcem i stomakom. Tajna je sakrivena između redova svega onog što smo podelili u životu. Podelili da bismo ostali celi. Spremni za nova jutra i nove ljude.

Negujte svoja prijateljstva, tu tanananu veštinu i radost življenja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije