Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Kako odgovoriti djetetu na pitanja o alkoholizmu

Vraćale smo se sa njenog treninga gimnastike kada je počela da mi postavlja pitanja o ispijanju “čaše alkohola”.

Prevela: Anja Delić Redakcija

herviewfromhome.com

Trebalo mi je vremena da shvatim odakle ova pitanja dolaze. Objasnila sam joj ponešto o alkoholu, zapremini i razlikama između pića. Još uvijek nisam mogla da shvatim šta pokušava da sazna.

Konačno sam je direktno pitala šta želi da sazna. Pogledala me sa suzama u očima i uz šapat rekla: “Marijin stric je umro od pića. Mislim da je bio alkoholičar. Marija je stvarno tužna zbog toga, on je bio jako mlad.”

Ovo je dalje odvelo do još više pitanja i objašnjenja. Kako jednoj djevojčici objasniti bolest, a da ne uništite njenu nevinost?

U našoj porodici alkoholizam i zavisnost nam nisu strani.

To nije nešto što sam krila od nje, ali opet nisam željela da brine. Barem ne još. Međutim, takođe znam da zbog poznavanja članova naše porodice koje smo izgubili prerano zbog ove bolesti, treba da upozna i drugu stranu, one koji su prevazišli svoju zavisnost i alkoholizam, one koji su još tu.

Bila je svjedok prerane smrti mojih ujaka, koji su obojica bili alkoholičari. Bila je svjedok kada je njena baka prekinula svaki kontakt sa mojom tetkom, opet zbog alkoholizma.

Takođe je čula kada sam govorila koliko su njena tetka i ujak jaki, pošto su započeli sa oporavkom, kao i o snazi mog brata koji je tek počeo da se suočava sa svojim problemom alkoholizma.

Foto: Canva

Ipak, na neki način, ove ideje su za nju još uvijek veoma zbunjujuće. Kako objasniti šta je alkoholizam 9-godišnjaku?

Pokušala sam da uljepšam objašnjenje. Pokušala sam da joj približim stvarnost, pritom da joj ne oduzimam nevinost i da je ne strašim da su svi koji piju izgubljeni za nju. Kako da je uvjerim da se to njoj neće dogoditi kada i sama živim sa tim strahom?

Dakle, rekla sam joj ono što govorim i sebi kada ležim budna noću i brinem. Draga, nije važno da li će postati zavisnici ili alkoholičari, već da li će izabrati da potraže pomoć.

Moj cilj će uvijek biti da naučim svako od svoje djece da je pomoć uvijek tu i da je trezvenost moguća. Ne znam da li je ovo dovoljno da se prestane brinuti, da li sam uspjela sačuvati njenu nevinost, ali kako ovo objasniti devetogodišnjakinji?

Živim u nadi da će moja djeca shvatiti vrijednost trezvenosti, bez da demonizujem članove naše porodice koji su umrli od ove bolesti i one članove koji se oporavljaju i svakodnevno se trude da ostanu trijezni.

Da razumiju da će njihova majka, čak i ako postanu žrtve ove bolesti, pomoći da se oporave i podržaće ih u apstinenciji i uvijek voljeti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije