DogađajiMjestanajnovijePojave

Antikorupcija u porodilištima: Iskustvo porodilje

“Budim se u hodniku UKC-a, gdje vidim da muž moj stoji pored mene, jer je doktorica nazvala mog muža da uzme muštuluk, da kaže da je sve uredu prošlo.

Redakcija

A moja kćerka je bila u inkubatoru i borili su joj se za život jer je njen APGAR bio 0 od 10. Ništa muž nije znao. I on kaže, onako sav radostan: ‘Doktorica je zadovoljna, porod je dobro prošao.

Dao sam joj kovertu što smo se dogovorili, i cvijeće, i kesu, večeru i hranu za sve doktore.’ Ona je naravno sve to uzela bez imalo grižnje savjesti, a zna šta je uradila i da se mi obje, možemo reći, borimo za život.”

Ovako izgledaju porodi u pordilištima širom BiH, manje više svako iskustvo se svodi na činjenicu da je ili porodilja ili neko iz njene porodice dao kovertu da bi sve bolje prošlo. U ovom slučaju prošlo je, ali ne bolje nego mnogo gore.

Poslušajte teško iskustvo majke iz Tuzle, koja je na prijedlog svoje doktorice pristala na inducirani porod, samo zato pazite sad jer doktorica planira da ide na put?!

Porod se uskoro pretvorio u vrlo tešku situaciju, na kraju koga je suprug, ne znajući za njeno stanje, dao “kovertu” misleći da time nagrađuje doktoricu za dobro urađen posao.Beba se prvih minuta vodila kao mrtvorođeno dijete.

Na međunarodni dan borbe protiv korupcije, evo zašto je važno govoriti i dijeliti ovakve price.

Kovertama nije mjesto u porodilištu i zadatak svih nas je da ovo zaustavimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije