najnovijeZabavna Lola

Upoznajte savremene kostimografkinje koje oblače naše omiljene filmske likove

Ako pričamo o tome koliko su žene u filmskoj industriji u lošijem položaju od muškaraca, postoji jedna kategorija, toliko retko slavljena, u kojoj ovo nije istina: kostim.

Redakcija

buro247.rs

Pre nego što mi kažete kako je i ovo seksistički zato što je “šivenje” tradicionalno ženski posao, podsetiću vas da su neki od najvećih kostimografa, sve do druge polovine XX veka bili muškarci.

Genijalni Adrian, Travilla, Orry-Kelly, Walter Plunkett, čak i Givenchy i Cecil Beaton, sa izuzetkom Edith Head razume se.

Podsetiću vas i na činjenicu na to da se muški dizajneri nalaze i na (neuporedivo) više vodećih pozicija u modi. Danas je dizajan kostima jedna od retkih arena filma u kojoj smo jednako jaki igrači, pardon čak jači, a ipak mogu da se kladim da većina ljudi ne zna ko su ove talentovane žene koje u stvaranju legendarnih likova učestvuju jednako koliko i sami režiseri i glumci.

Mnoge od njih sa određenim režiserima sarađuju godinama i formiraju neke vrste trajnih partnerstava (kao uostalom i scenografi). Upoznajte ove genijalne stvarateljke.

SANDY POWELL

Tri Oskara, petnaest nominacija. Prvi put sam njeno ime čula i videla tu crvenu kosu u vezi sa filmom “Intervju sa vampirom” iz 1994. godine i od tog trenutka mogu da kažem da me svojim radom ni jednom nije razočarala. Redovno sarađuje sa Scorseseom, Todd Haynesom i Yorgos Lanthimosom. Za njen duh ne postoje granice.

MILJENICA (2018)

AVIJATIČAR (2004)

ORLANDO (1992)

VELVET GOLDMINE (1998)

MILENA CANONERO

Ako volite Wesa Andersona, volite i nju samo toga niste svesni. Isto važi i za Stanleya Kubricka. Pogledajte njenu filmografiju i shvatićete da je oblikovala kolektivnu svest na više načina od samo jednog. Radila je i na snimanjima u Beogradu, gde se upoznala i sa Bojanom Nikitović koja joj je postala prvi asistent i kasnije napravila svetsku karijeru.

Osvojila je četiri Oskara, a nominovana je ukupno devet puta.

GRAND BUDAPEST HOTEL (2014)

MOJA AFRIKA (1985)

ISIJAVANJE (1980)

 

PAKLENA POMORANDŽA (1971)

COLEEN ATWOOD

Tim Burton, Jonathan Demme, Rob Marshall samo su neka od imena koja ne snimaju bez nje, a njeni prsti su se umešali u neke od najlegendarnijih scena koje danas poznajemo. Njena impozantna filmografija je poput liste “ko-je-ko” istorije filma. Osvojila je četiri Oskara, a nominovana je dvanaest puta.

EDVARD MAKAZORUKI (1990)

 

DEVET (2009)

 

MEMOARI JEDNE GEJŠE (2005)

 

KAD JAGANJCI UTIHNU (1991)

JACQUELINE DURRAN

Britanska dizajnerka kostima postala je poznata verzijom filma “Razum i osećajnost” iz 2005. godine, a ove godine osvojila je svog drugog Oskara za “Male žene” (prvog je dobila za Karenjinu 2013. godine, a nominovana je ukupno sedam puta).

Moglo bi se reći da ima posebnu vezu sa glumicom Keirom Knightley, koju je obukla u legendarnu zelenu večernju haljinu i stvorila jedan od najlepših filmskih vizuala sa početka XXI veka. Njenu filmografiju možete pogledati ovde.

LEPOTICA I ZVER (2017)

 

POKAJANJE (2007)

 

MALE ŽENE (2019)

JENNY BEAVAN

Skandalozan i nedopustiv tretman koji je Jenny Beavan morala da izdrži kada je krenula na pozornicu da primi svog drugog Oskara za “Pobesneli Maks: autoput besa” i kada neki u publici nisu želeli da joj odaju poštu zato što je bila “neoprikladno obučena” je jedan od najružnijih trenutka u istoriji dodela.

Ona se nije mnogo potresla, čak je kasnije izjavila kako je mislila da je “baš bila doterana” – ništa manje ni ne očekujem od žene koja je obukla Imperator Furiosu. Za svoj rad nominovana je deset puta, a pobedila je dva.

POBESNELI MAKS: AUTOPUT BESA (2015)

 

KRCKO ORAŠČIĆ I ČETIRI KRALJEVSTVA (2018)

 

LEK PROTIV ZDRAVLJA (2016)

ARIANNE PHILLIPS

Arianne je hibrid talentovane kostimografkinje i stiliste, po potrebi. Verovatno je upravo zato umešala prste u oba filma koja je potpisao Tom Ford (priznajte da niste ni znali da je neko pored njega radio na odeći?).

Poslednji uspeh upisala je Tarantinovim “Bilo jednom u Holivudu” kada je obilazila vintage prodavnice u potrazi za pravom odećom i detaljima iz tog vremena pa tako Cliff Booth nosi na kaišu originalnu kopču koju su nosili kaskaderi 70-ih.

Možda je upravo zbog toga što radi na filmovima u kojima kostim deluje toliko prirodno da kao da se sam tu stvorio, nominovana samo tri puta za Oskara. Još uvek čekam da ga osvoji.

NOĆNE ŽIVOTINJE (2016)

NEPRILAGOĐENA (1999)

BILO JEDNOM U HOLIVUDU (2019)

 

HOD PO IVICI (2005)

Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije