najnovijePreduzetništvo

Aida Kosović: Agencija Norma Consulting – Da li vam je potreban dobar pravnik?

Agencija Norma Consulting je kompanija koju je pokrenula Aida Kosović.

Redakcija

Njena kompanija pruža uslugu eksternog pravnika za firme koje nemaju zaposlenog radnika pravne struke. Aida je pravni fakultet završila u Sarajevu gdje je i magistrirala Evropske studije.

Uvijek je koristila mogućnost da nadopuni svoje znanje sa novim i modernim trendovima u ekonomiji i pravu. Zahvaljujući svojoj radoznalosti imala je priliku da bude stipendista Georgetown univerziteta u Americi, Karlovog Univerziteta u Pragu, Universidad de Autonoma u Madridu i mnogih drugih.

Aida je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

  1. Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Uvijek sam znala da želim da radim sa privrednim društvima, ali prije nego što sam se upustila u tu avanturu, željela sam da istražim sve pravne aspekte privrednog prava kako bi dobila što bolji uvid u polje koje sam željela da specijaliziram.

Radila sam u notarijatu, advokatskoj kancelariji, javnoj ustanovi i na kraju u internacionalnom farmaceutskom društvu na pravnim poslovima. Dobila sam odličan uvid u stanje tržišta i znam nadležnosti svih pravnih aktera u privredi. Zato sam i odlučila da pokrenem svoj posao koji podrazumijeva pružanje pravnih usluga firmama koje nemaju zaposlenog pravnika.

U jednom momentu shvatite da možete više i bolje, mislim da nije ni moglo drugačije.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

 Norma Consulting pruža uslugu eksternog pravnika za firme koje nemaju zaposlenog pravnika. Male i srednje firme često nemaju tako veliki obim pravnog posla koji bi opravdao zapošljavanje pravnika. Samim tim naša usluga je fokusirana na pripremu dokumentacije i akata u okviru radnog prava, izrade ugovora za potrebe klijenta, tenderske dokumentacije kao i prijava na tender, te potpune administrativne podrške.

Na našu uslugu se možete pretplatiti mjesečno u formi paketa. Ali, ukoliko je vaš posao karakterističan na način da vam recimo treba s vremena na vrijeme pomoć iz oblasti radnog prava, ili imate stalno ugovore koje sklapate sa svojim klijentima, onda formiramo paket usluga u skladu sa vašim potrebama i radimo sa vama u cilju pružanja potpune podrške i zaštite vaših interesa.

Često nas klijenti angažuju kako bi uradili ili riješili jednu pravnu nedoumicu za njih, i to je sasvim uredu, jer svako ima različite potrebe. Svakako više informacija možete naći na www.norma.ba.

  1. Kako je korona uticala na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Moram priznati da ne znam kako da odgovorim na ovo pitanje. Ja sam odluku da registrujem posao donijela u na samom početku pandemije i to u sred lock downa. Ne znam kako je bilo poslovati prije, ali sam sigurna da je ovo vrijeme donijelo više izazova.

Veliki je izazov bilo izaći iz svog meta pravnog kruga i zakoračiti u poslovni. Toliko stvari ne znate, na toliko toga trebate raditi. Sreća, trenutno ima puno programa za poticaj poduzetništvu pomoću kojih sam stekla znanje i vještine da svoj posao vodim upravo na onaj način kako želim.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Kada vodite mali biznis na početku radite sve. Jedan od poslova koji su vam na listi su društveni mreže, koje su danas neizostavan vid vidljivosti vaše firme i one oduzimaju strašno puno vremena. Naši predavači su nam pomogli da osvijestimo sve elemente na koje trebamo obratiti pažnju pri komunikaciji na društvenim mrežama sa klijentima i mislim da ću velike koristi imati u svrhu postizanja vidljivosti.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Imati svoj posao je strašno zahtjevno. I niko vam ne može reći na šta će to da liči i kroz šta ćete sve proći. Na početku radite non stop, imate toliko pitanja, ne znate da li sve to ima ikakvog smisla… Toliko je emotivnih uspona i padova, a iskreno to nije nešto što sam očekivala. Stalno ste umorni, mislite da to nije finansijski isplativo.

Ali ovo je jedna od najboljih životnih odluka koju sam donijela. Nakon dvije godine vidim da je to bio pun pogodak i za mene i za tržište, a to najbolje pokazuju zadovoljni klijenti kao i kancelarija koju sam otvorila u centru grada.

Vjerujte u sebe i onda kada više niko ne vjeruje u vas. Samo vi znate svoju ideju. Samo je vi možete realizovati onako kako treba. Slušajte savjete stručnjaka, a ne okoline, okružite se ljudima koji pokreću posao kao i vi i sve će biti uredu.

Jedan od najboljih savjeta i meni najteži za prihvatiti je da treba imati strpljenja. Sad znam da je, uz puno rada, strpljenje ono što nam najviše treba.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). 

Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije