Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijest

Marina Radoš: Mr. Big nije smio umrijeti. Carrie ga je trebala šutnuti

Kao i milijuni drugih žena na planeti, koje su formativne godine između ostalog potrošile na gledanje serije Seks i grad, jedva sam dočekala vidjeti što će producenti serije napraviti u finalu.

Marina Radoš

Serija koja je utjecala na živote milijuna žena diljem svijeta, otvorila važna pitanja o seksualnosti, feminizmu i slobodi, sudeći po prvim epizodama nove sezone uništava samu sebe. Iako je mnogima to bilo jasno već s filmovima, scenaristi su u prve dvije epizode potpuno podbacili.

Faca, Zvjerka, Mr. Big ili kako ga vi već zvali, nije smio umrijeti. Ne zato što ga obožavamo, nego zato što je serija u finalu trebala otkriti ono što žene znaju već više od dvadeset godina – Mr. Big nije ljubav života.

Mr. Big nije fini gospodin u vezi s nestabilnom osobom. Mr. Big se nije promijenio. Mr. Big je narcisoidni manipulator koji je u šest sezona i dva filma emotivno maltretirao glavni lik serije. Zbog toga u finalu jednostavno nije smio umrijeti.

Scenaristi su se potrudili u novu seriju ubaciti sve probleme modernog svijeta. Tako su u seriju morali ubaciti afroamerikance, morali su ubaciti i transrodnu osobu, morali su, valjda da ne naljute woke divljake, forsirati sva važna pitanja modernog američkog društva.

I tako su propustili najvažnije.

U šest sezona i dva filma pratili smo toksičan odnos dvije osobe, a na kraju smo dobili da su Mr. Big i Carrie živjeli sretno dok ih smrt nije rastavila.

U doba kada svijest o toksičnim vezama raste, kada se sve više psihologa i psihijatara bavi problemima emocionalnog zlostavljanja i žrtvama narcisa, producenti serije su odlučili jednostavno ignorirati ono što je očito svakoj zdravoj ženi koja je tu seriju gledala.

Naš narcis, manipulator, prvak u emocionalnom zlostavljaju umire kao fini gospodin od infarkta, a njegova ga udovica ispraća sa suzama. Na sprovodu o njemu svi govore sve najljepše i nitko se više ne sjeća kakav je gad bio prvih deset godina veze s Carrie.

Time je scenarij samo postao učesnik i stavio se na stranu manipulatora.

Ova serija jednostavno je trebala završiti konačnim priznanjem Carrie Bradshaw – ovo je toksično, on se nikad nije promijenio i nikad neće, ja njega moram ukloniti iz svog života i potražiti pomoć psihologa.

Milijunima žena trebalo je se poručiti da udajom za Mr. Biga neće živjeti sretno dok ih smrt ne rastavi, nego će do kraja braka živjeti u paklu koje će prekinuti samo razvod i pomoć psihologa.

U novoj sezoni, odnosno novoj seriji o Carrie, Mirandi i Charlotte, vidjet ćemo Mirandu koja pokušava postati odvjetnica za ljudska prava i u susretu s novom kulturom stalo i na silu pokušava biti politički korektna i stalno se u tome sramoti.

Miranda ne zna komunicirati s afroamerikancima bez straha da će se neka njezina riječ pogrešno protumačiti. Miranda se boji svakog svog poteza prema afroamerikancima. Prestaje biti autentična kako bi udovoljila woke divljacima.

Nova sezona serije, barem sudeći po prve dvije epizode, upravo je to. Isforsirana politička korektnost, manipulacija i nastavljanje bajke koja se čak ni u seriji nije mogla i smjela dogoditi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije