najnovijePreduzetništvo

Ajla Haskić: grafička dizajnerka koju ste tražili!

Moonlight Graphic Visions je preduzeće koje je pokrenula Ajla Haskić. 

Redakcija

Ajla je završila Fakultet Informacijskih tehnologija u Mostaru. Trenutno pohađa master studij na istom.

Uz web dizajn i web tehnologije kroz studij, samostalno je učila i grafički dizajn. Također, uspješno je završila i nekoliko kurseva i radionica na iste teme. Kroz 3 godine aktivizma u studentskoj organizaciji BEST Mostar stekla je neophodno iskustvo iz ovih oblasti, te je nakon toga počela raditi freelence grafički dizajn i video produkciju.

Ajla je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Projekat je zamišljen je kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

  1. Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Vlastiti biznis sam pokrenula iz ljubavi prema dizajnu i nemogućnosti zaposlenja u svome gradu. Uz prethodne godine iskusutva na freelance poslovima sam stekla neophodno iskustvo i tehničko znanje za rad. A konstantnim radom i učešćem na raznim projektima i seminarima učim da vodim i razvijam svoj biznis najbolje što mogu.

  1. Šta ćete nuditi na tržištu?

Moonlight Graphic Visions je preduzeće registrovano od maja 2021. godine. Glavna usluga koju preduzeće nudi jeste kreiranje kompletnog vizualnog identiteta, kao i pojedinačnih elemenata istog: logotip, ilustracije, primjene vizuala na digitalnim medijima, u štampanim materijalima, u prostoru, na odjeći, vozilu i sl., dizajn promotivnih materijala: katalozi, brošure, flajeri, vizit kartice, posteri, banneri i slično.

Pored navedenog, nudimo i kreiranje i održavanje web site-ova i web shop-ova.

Također, nudimo printanje publikacija manjih tiraža i promo materijala: posteri, kazalozi, brošure, flajeri, pozivnice i vizit kartice, te izradu fotografija, soft-cover photo bookova i slika na platnu.

  1. Kako je korona utica na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Svoj biznis sam pokrenula baš u vrijeme korone. Međutim, poslovanje svakako vršim isključivo online, a obzirom i da je branša takva da postoji konstantna potreba za njom i svakim danom potražnja se samo povećava, na moju sreću nisam primijetila nikakav uticaj korone.

  1. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Učešće u programu „go4digitalidentity“ je bilo od ogromnog značaja za mene. Osim tema digitalnog marketinga, koje je od krucijalne važnosti za moj biznis, prošli smo kroz mnoge druge teme neophodne za vođenje i unapređenje biznisa.

Predavačice su sa nama dijelile svoja lična iskustva na njihovim poslovima koja su me podstakla na dodatno razmišljanje o mom biznisu, na analizu dosadašnjeg poslovanja i reorganizaciju za nastavak poslovanja i primjenu svih stečenih znanja.

Također, ogroman plus kompletnog programa je što to nisu bila klasična predavanja, predavačice su se trudile da prođu kroz biznise i specifične slučajeve svih učesnica, da nam svima daju savjete za poboljšanje i unapređenje.

  1. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Preporučila bih im da slijede svoje želje i ciljeve. Za pokretanje vlastitog biznisa je potrebno mnogo mukotrpnog rada i truda, konstantnog ulaganja u znanje, ali danas stvarno ima mnogo besplatnih informacija na internetu, u knjigama, na obukama i programima, kao što je to „go4digitalidentity“.

Ako postoji želja i volja, onda je sve moguće. Svaki trud se isplati. Kad se jednog dana osvrnete oko sebe i vidite šta ste napravile, sigurna sam da neće biti sretnije i ponosnije žene. Zato ne dajte da vas bilo ko ili bilo šta sputava u vašim planovima.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije