najnovijePreduzetništvo

Dijana Subotić: Jeste li čuli za CARSKU LJESKU?

Dijana Subotić je nosilac Poljoprivrednog gazdinstva.

Redakcija

Inače, Dijana je magistar ekonomije i stalno je zaposlena u Triglav osiguranju. Čitav radni vijek je u osiguranju sa povremenim promjenama osiguravajućih kuća, čisto kako bi proširila vidike i razbila monotoniju.

Gazdinsvo je preuzela u martu  2021 godine bez iskustvo u poljoprivredi. Prvi zasadi su stari 7 godina. Od tada je naučila sve, od sadnje, đubrenja, orezivanja do branja i sakupljanja lješnjaka.

Dijana je jedna od 15 učesnica projekta #go4digitalidentity koji realizuje Inovacioni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Projekat je zamišljen kao podrška preduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene sa poteškoćama u svakodnevnom poslovanju. 

     1. Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Od kad znam za sebe uvijek sam lako prihvatala izazove i bavila se raznim aktivnostima i poslovima… onako usput. Zašto da ne?  Pa sam se tako okušala u skakanju iz aviona, ronjenju, raznim sportovima, radila kao asistent na fakultetu, sada pravim torte i kolače, radim keteringe….uzgajam lješnjak??

Uvijek sam imala dopunski posao tako da preuzimanje PPG za mene je još jedan izazov u životu za koji sam sigurna da radim odlično. A obzirom da sam majka sedmogodišnjeg dječaka svim srcem želim da to podignem na nivo tako da za njega ostavim razrađen posao i malo Carstvo ljeske.

     2. Šta ćete nuditi na tržištu?

Plantaže se nalaze u malom selu Krajišnik , Nova Topola opština Gradiška. Sada, na dva odvojena zemljišta, čija je ukupna površina oko 17 duluma, imamo zasađenih 800 stabala ljeske, od kojih je 400 u punom rodu. Na te dvije parcele uzgajamo  Rimski i Tonda Gentile Romana.

Cijelokupni proces uzgoja je isključivo porodični posao koji obavljamo sa posebnom pažnjom i posvećenosti kako bi našim kupcim pružili kvalitetan i zdrav proizvod.

Zasad imamo 10 proizvoda i 14 različitih pakovanja pod brendom „Carska ljeska“ i trudimo se da i taj segment bude drugačiji i prepoznatljiv, a planiramo i proširenje palete. Sad se „Carska ljeska“ prodaje u Krajiškoj kući u Banjaluci i Trebinju i Kući Lijevča i Potkozarja u Gradišci.

    3. Kako je korona uticala na vaše poslovanje, sa kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih prevazišle?

Mi smo svoje proizvode brendirali u maju mjesecu i od tada smo na navedenim prodajnim mjestima, tako da smo imali sreće da prodaja počne u periodu blažih mjera po pitanju korone. I za sada smo prezadovoljni.

Sjajno smo prihvaćeni na tržištu odlične su povratne reakcije i to nam daje vjetar u leđa.

Sada moramo aktivirati svoju veb stranicu. U planu nam je da se spremimu u slučaju pogoršanja situacije da budemo dostupni svojim kupcima. Tako planiramo on line prodaju, blog na kom bi ja objavljivala recepte za pripremu delicija od lješnjaka, zatim virtuelni obilazak ljeskara i praćenje svih radova u ljeskaru kao vid edukacije i sl. A sve to kako bi našim klijentima i kupcima bili bliži kako bi ih učinili „članovima“ našeg gazdinstva.

Sigurna sam da je taj naš domaćinski pristup poslu i ljudima ključ našeg uspijeha.

Jednom sam rekla da osim dobrog roda, u tim našim lješnicima ima još mnogo više. Oni su lijek za dušu i, uprkos velikom poslu, neka vrsta odmora i utočišta. To želim da podijelim sa svima koji su voljni biti dio Carske priče.

    4. Šta je za vas značilo učešće u ovom programu, šta ste naučile, da li možete to znanje primijeniti?

Prijava za ovaj program je zaista bila slučajna. Kolegica je smatrala da imamo dobru priču i pitala me da li bi se prijavila. I naravno kao i sve u mom životu odgovor je bio: „ E da, naravno da hoću!“ I prijavila sam se. I zaista nisam se pokajala.

Kako je pored dobre volje i mašte neophodno i znanje! A sa ovim seminarom ja sam svoje obnovila. I zato Vam hvala.

Puno toga sam naučila, neko staro znano gradivo uz pomoć divnih predavača sam sagledala iz novog ugla, osvježila i sad sam spremna da ga primjenim.

Digitalni marketing i sve ono o čemu smo učile na seminaru otvara nam sjajne mogućnosti. I ako ne razmišljaš o tome nekako nisi ni svjestan. A naše divne žene predavačice su meni pomogle da sve to spoznam i da polako krenem u osvajanje tržišta primjenjujući isti.

Ono što je meni najbitnije da sam upoznala divne ljude iz Inovacionog centra Banja Luka kojima se uvijek mogu obratiti za savjet i malu pomoć. Tu su i sjajne žene preduzetnice, kraljice, učesnice i svaka je spremna na saradnju, da podijeli iskustvo, da da podršku a nekad je to tako potrebno kada čovjek stane i ne zna kud dalje.

    5. Šta biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Poruka svim ženama preduzetnicama koje su tek pokrenule svoj biznis ili tek planiraju da u to što rade ulaze sa puno ljubavi otvorenog srca i uma i da je uspijeh zagarantovan.

A da svakako iskoriste svaki vid edukacije koji im se ponudi jer znanja nikad nije dosta, a pritom upoznate divne ljude kao što sam ja imala čast sa ovim programom.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije