Astrologijanajnovije

Retrogradna Venera u Jarcu: Veliko preispitivanje vrednosti

Od danas, 19. decembra 2021. pa sve do 29. januara 2022. Venera će biti u svom retrogradnom hodu, odnosno, gledano sa Zemlje, planeta će, prividno, ići unazad.

Piše: Hermija Redakcija

Komercijalna astrologija zaplašila je ljude sa retrogradnim Merkurom, periodom koji se dešava nekoliko puta u toku jedne godine, ali koji, najčešće, zaista nije toliko strašan, ukoliko imate elementarne svesti o tome šta govorite, elementarno vaspitanje i minimum strpljenja.

Ako to nemate, onda će vas on tome naučiti, ali, zato je i tu.

No, kao žrtva ove preterane drame, oko retrogradnog Merkura, čini se da su se izdvojili Venera i Mars, dve planete koje svojim retrogradnim hodom mogu, zapravo, da naprave pometnju u našim životima, jer, prosto, vladaju stvarima koje dublje utiču na nas i naš život.

Ovo napisavši, hajde da pogledamo ko je, i šta je, (retrogradna) Venera i kako ona, u praksi, može uticati na naše živote.

Venera je, to i vrapci na grani znaju – planeta ljubavi. No, vrapče znanje na tome i staje. A Venera je, kao i sama astrologija, mnogo više od toga. Venera je, bolje rečeno, planeta veza. Veza svih vrsta. Veza među ljudima, ali i veza između subjekta i objekta ili subjekta i nekog fenomena.

Kroz to, jasno je zašto je (i) planeta ljubavi, jer ništa na svetu ne povezuje, kao ljubav. No, nije samo to. Venera je potreba za povezivanjem, u jednom opštem smislu, u stvarima koje se tiču naše duše, i onoga što je njeno ispoljavanje, što nazivamo senzibilitetom.

Venera je odgovorna za to zašto nam se određeni parfem dopada, na određenoj osobi, koja na određeni način izgleda, ali i za to zašto volimo Mediteran, umesto Baltika ili zašto volimo Šopena, umesto Betovena. Sve od čega naša duša živi, sve što našu dušu napaja, to povezuje Venera.

E, sad, šta je, zapravo, retrogradan hod, neke planete, tj. šta predstavlja i čemu služi? Ukratko, možda i malo ugrubo, ali ne netačno: preispitivanju ranije donešenih odluka. Obuhvata svaki aspekt života, shodno simbolici planete.

Retrogradni hod je tu da nas, ponovo, na neki način, sprovede kroz stvari iz prošlosti, bilo da to uradi fizički, bilo da su to samo unutrašnji procesi u nama. To je period obnavljanja gradiva – koliko smo ga dobro savladali prvi put, takav će nam taj period biti.

Na sve to moramo dodati Jarca, znak u kojem će Venera (dugo) boraviti, i čije će kvalitete preuzeti i ispoljavati u ovom periodu. A Venera u Jarcu, ukratko rečeno, ne trpi nesigurnost, nekonkretnost, nedoslednost.

To nije najromantičnija i najnežnija pozicija za ovu planetu, štaviše, u jednom čistom, astrološkom, smislu, loša je, ali Venera ovde teži stvarima koje su trajne, čvrste, utemeljene, postojane, stabilne, opipljive, ozbiljne i iskrene.

Ako bismo morali da je prikažemo, onda su Venera u Jarcu Frensis i Kler Andervud, iz serije ”Kuća od karata”. Tu romantike nema, ili je prisutna u tragovima, ali ima zajedničke ambicije da se osvoji svet. Zarad ovog teksta, ignorisaćemo činjenicu da su, oboje, potpune psihopate.

Naravno, međuljudski odnosi su nešto na čemu počiva naša zajednica, stoga je, ipak, ljubavni aspekt nešto što će biti najprisutnije tokom ovog perioda. U tom smislu, postojeći parovi mogu se suočiti sa preispitivanjem temelja, na kojima počiva njihov odnos.

Može se želeti da se sve skloni u stranu, i da se trezveno, hladno, racionalno, ali, ipak, iskreno i bez foliranja, jarčevski, upita: Šta smo mi? Tačnije, na čemu počiva ovo što mi jesmo (što povlači logičan nastavak pitanja – gde želimo da idemo)?

Za sve nedefinisane stvari, u ovom periodu, a koje počivaju unutar nekog konkretnog odnosa, ovo neće biti lak period. Jednostavno, težiće se utemeljivanju odnosa. To ne znači da odnos, ukoliko je neformalan, ne može da uspe, već da se mora konkretizovati kao takav.

Onima koji su u ovom periodu bez partnera, bivši partneri se mogu javiti ili se, pak, nerazjašnjenje priče, iz prošlosti, mogu pojaviti, upravo jer žele svoju konkretizaciju i finalizaciju, pa kakva god ona bila. U oba slučaja, savetuje se iskrenost i postepeno ulaženje tj. vraćanje u stare odnose.

Ovaj period je tu kako bi se greške, koje su dovele do raskida, uvidele i prevazišle, što ne znači, nužno, ostanak u vezi, jer može značiti i suprotno – konačno shvatanje zašto ne treba da budete zajedno. Takođe, nije svaka neraščišćena priča, nesuđena romantična bajka – neke su, potencijalna, loša poglavlja, koja vam stvarno ne trebaju u životu, i za koje je, zapravo, dobro što se nikada nisu desila.

Ali, u jednom dubljem smislu, ovaj period je suočavanje sa onim šta vas privlači i zašto. Davno je rečeno da je čovek ono u šta gleda: zvezda, ako gleda u zvezde, i blato, ako gleda u blato. U tom smislu, uticaj Venere na čoveka, i ovaj retrogradni period, veoma su važni.

Jarčevska energija ogoliće iluzije, romantiku, flert, neozbiljnost, i prosto će nas pitati: U šta smo zagledani? Gledamo li zvezde, svakog dana, stremimo li njima ili, pak, ne?

Svako zastajanje nad sopstvenim životom, u ovom periodu, je dobrodošlo.

Svaki pogled na policu sa knjigama. Na serije i filmove. Na muziku koju slušamo. Na stvari na koje trošimo novac, od odeće i obuće, pa na dalje. Na onu čuvenu rečenicu, ja bez ovoga jednostavno ne mogu.

Šta je, zapravo, to bez čega ne možemo, da dozvoljavamo sebi da to, šta god da je, ima toliku moć nad nama.

Ovo je period u kojem će nam biti dato da zavirimo u svoju dušu, da utvrdimo stvari koje nam se dopadaju, a odbacimo sve što joj šteti.

Srećno nam bilo!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije