MedicinanajnovijeSponzorisano

INTERVJU: Dr Srđan Mavija, spec. neurologije – Migrene češće pogađaju žene

Kako izgleda Centar za glavobolje i kako izgleda prvi pregled donosimo vam u intervjuu sa izvrsnim dr Mavijom. Ko zna, možda se baš ovdje krije odgovor na vaše pitanje: Zašto me, uprkos svemu, i dalje boli glava?

Redakcija

 

  1. Da pojednostavimo: Zašto uopšte imamo glavobolju i da li vam se čini da je češće imaju žene?

 Odgovor na ovo pitanje, nažalost, je sve samo ne jednostavan! Obrazloženje leži u činjenici da su glavobolje prisutne koliko i  ljudska vrsta, te da su naša biološka i  civilizacijska karakteristika. Neograničen broj različitih stanja i  bolesti koje utiču na naš organizam, kao i  brojni uticaji iz spoljašnje sredine mogu izazivati bol u glavi.

Takođe, naša saznanja o migrenama, kao predstavnicima jednih od najčešćih i  najtežih glavobolja, govore da naslijeđe i  genetski faktori su značajno uključeni u postojanje glavobolja kod nekih ljudi.

Kad su migrene u pitanju, učestalost je značajno veća kod žena, prosiječno u odnosu 3:1, dok objašnjenje za ovaj fenomen barem djelomično leži u činjenici da su ženski polni hormoni značajan faktor u ispoljavanju migrena kod žena, posebno u generativnom periodu. 

  1. Postoji li neka podjela glavobolja i kako ona izgleda?

Međunarodno društvo za glavobolje (International Headache Society) tokom 2018 godine je objavilo poslednju, treću po redu Međunarodnu klasifikaciju glavobolja u kojoj su evidentirani svi do sada poznati poremećaji iz oblasti glavobolja.

Ukratko, sve glavobolje možemo podijeliti na:

  • Primarne glavobolje

Migrena

Glavobolja tenzionog tipa

Trigeminalne autonomne glavobolje

Ostale primarne glavobolje

  • Sekundarne glavobolje
    Glavobolje koje se pripisuju drugim poremećajima u organizmu koji mogu uzrokovati glavobolju kao simptom bolesti, kao npr. Glavobolje uzrokovane povredom glave i/ili vrata, tumorom, infekcijom, moždanim udarom i
  1. Nedavno smo pisale o otvaranju spec. centra Alivia i najviše pažnje izazvao je upravo

     Centar za glavobolje. Kako izgleda prvi pregled i kakva su vam dosadašnja iskustva?

Ideja oko organizacije Centra za glavobolje postoji već duži period. Ona je rezultat potrebe da pacijenti sa glavoboljama dobiju mjesto u kome će pored razumijevanja za svoje tegobe biti i  u prilici da dobiju detaljan savjet i  preporuku za liječenje.

Nažalost, glavobolje su kod nas, ali i  u svijetu, nepravedno zapostavljene, najvećim djelom od strane stručne javnosti, prije svega ljekara na primarnom zdravstvenom nivou kao i  u neurološkoj struci. Godinama unazad pacijenti sa glavoboljama nisu uvaženi zbog težine svojih tegoba, te zapostavljeni u odnosu na druge pacijente.

U svakodnevnom radu sa pacijentima koji boluje od hroničnih glavobolja postoji jasna potreba za sveobuhvatnijim i  detaljnijim pristup, iz koje je nastala ideja o Centru za glavobolje. U spec. centru Alivia sam dobio priliku da ostvarim svoje ideje, te da pokušamo napraviti jedan moderan i  multidisciplinaran Centar za glavobolje, po uzoru na slične Centre u Zapadnoj Evropi i  Americi.

Naša zamisao je da zajedno sa pacijentima napravimo iskorak u liječenju glavobolja, podižući svijest u društvu o ovim poremećajima, te poboljšavajući kvalitet liječenja kroz uvođenje novih metoda u terapiji hroničnih glavobolja.

 

  1. Koje metode liječenja koristite u Centru?

Liječenje glavobolja predstavlja veliki izazov, ne samo zbog toga što smo u BiH uskraćeni za većinu lijekova koji postoje na globalnom tržistu, nego i  zbog činjenice da hronične glavobolje po svojoj prirodi predstavljaju težak poremećaj često otporan na većinu terapijskih pokušaja.

Poseban problem pacijenta sa hroničnim glavobolja je prekomjerno uzimanje lijekova za bolove- analgetika, koji u većim količinama dovode do pogoršanja samih glavobolja i  čine ih otpornim na liječenje drugim lijekovima.

Jedna od specifičnih terapijskih mjera, u Centru za glavobolje, je sprovođenje detoksikacionih tretmana za pacijente sa prekomjernom upotrebom lijekova, koji je dokazano veoma efikasan u smanjenju i  prestanku glavobolja.

Primjena botulinskog toksina predstavlja jednu od najefikasnijih terapijskih opcija za liječenje hronične migrene, te smo prvi u našem region počeli sa ovom metodom liječenja. Pored navedenog, u Centru za glavobolje, izvodimo različite tretmane sa blokadama nerava koji su dokazano efikasni u liječenju različitih tipova glavobolja, kao što su cervikalne blokade, blokade okcipitalnih nerava, sfenopalatinalne blokade i  sl.

Konačni cilj je formiranje modernog Centra za glavobolje u sklopu kojeg bi postojao infuzioni centar gdje bi pacijenti sa jakim i  čestim glavoboljnama mogli sprovoditi specifično liječenje namijenjeno ciljano njihovom tipu glavobolje, u sklopu individualnog plana liječenja.

 

  1. Pitanje svih pitanja: Ima li lijeka migrenama?

Kao što sam već spomenuo, migrene su glavobolje kod kojih postoje čvrsti naučni dokazi o uticaju genetetike u njihovom nastanku, tako da osobama sa migrenom ne možemo garantovati da uprkos liječenju nikada neće imati povremene glavobolje.

Međutim, daleko smo od toga da se proglasimo bespomoćnim u liječenju migrene. U današnje vrijeme fokus neurološke javnosti je u upravo  na migrenama, te postoji sve više novih terapija koje pokazuju veliku efikasnost u liječenju migrene.

Nažalost, mnoge terapijske opcije su i  dalje nedostupne pacijentima u Bosni i  Hercegovini, te nam predstoji značajan rad u budućnosti kako bi našim pacijentima obezbjedili što više kvalitetnih izbora u liječenju migrene.

  1. I za kraj: Kada glavobolja postaje problem zbog kojeg se treba javiti doktoru?

Glavobolje predstavljaju hronični poremećaj koji u kraćim ili dužim intervalima svojim učestalim javljanjem, jačinom bola i popratnim simptomima (mučnina, preosjetljivost na zvukove, svjetlost i mirise, promjene u raspoloženju, nedostatak koncentracije, nesanica itd.) značajno smanjuju funkcionalnost pacijenata u aktivnostima svakodnevnog života, na poslu, u školi, privatnom životu.

Svi pacijenti sa ograničenjima u svakodnevnom životu zbog povremenih ili čestih glavobolja trebali bi potražiti stručnu pomoć i savjet.

U Alivia Centru za glavobolje se trudimo da pacijentima pružimo detaljan uvid u njihov zdravstveni problem, te kroz savjet i razgovor ih osposobimo da preuzmu aktivnu ulogu u svome liječenju i kontrolu nad svojim oboljenjem.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije