KulturanajnovijeNaslovna vijestŽivot

Kako čitati više knjiga?

Stvoriti bilo koju naviku zna biti problematično.

Motivacija s vremenom opada, zanemarimo svoj novi cilj nekoliko dana uzastopno i vratimo se starim, toliko dobro poznatim navikama.

Redakcija

krenizdravo.dnevnik.hr

Odustajemo brže i lakše, a nove ciljeve određujemo stalno i često.

Da biste se odlučno držali cilja čitanja više knjiga te kako ne biste odustali od ideje da provodite ovu odluku, pročitajte savjete i naučite – kako čitati više.

Oscar Wilde: „It’s what you read when you don’t have to that determines what you will be when you can’t help it.“

1. Odredite cilj! Izbjegavajte ciljeve kao: pročita ću jednu knjigu na mjesec ili jednu knjigu sedmično jer je vrlo vjerojatno da ćete čitanje odgoditi za zadnjih nekoliko dana.

Umjesto toga, odredite si broj stranica koje ćete pročitati dnevno. Npr. ako odredite da ćete na dan pročitati 25 stranica, to je 175 stranica sedmično. Neka broj bude razuman i odgovara količini vremena koje možete odvojiti.

2. Imajte raspored čitanja! Osim broja stranica, odredite u koje doba dana ćete čitati. Tako ćete imati motivaciju.

Npr. ako odlučite čitati kasno popodne ili naveče, vjerojatno je da ćete izgubiti motivaciju zbog umora. Preporuka je da čitate u prvom dijelu dana. Zamislite, uz kafu i pecivo svako jutro čitate 10 stranica odabranog štiva. Ne zvuči loše.

Foto: Pixabay

3. Čitajte nakon vježbe. Već i ptice na grani znaju da vježba „budi“ mozak. Ako si možete organizovati dan tako da iza treninga slijedi čitanje, vaš će vam mozak biti zahvalan. Mozgu vježba omogućuje bolji fokus i pamćenje.

4. Eliminirajte distrakcije! Prije nego počnete čitati, mobilni spremite, neka sto za kojim čitate bude čist, bez nepotrebnih predmeta koji će vam odvraćati pažnju. Takođe, možete svojim najmilijima reći da sljedećih pola sata želite provesti u miru jer se posvećujete čitanju.

5. Predvidite barijere! Slično prethodnom savjetu, ovaj vas upućuje da unaprijed predvidite sve što može vašu koncentraciju premjestiti s čitanja na nešto drugo. Ako čitate u kafiću, slušalice mogu biti izvrstan način uklanjanja zvukova iz pozadine.

6. Recite svima svoj cilj! Ako porodica, prijateljima pa čak i poznanicima kažete čime se bavite i šta želite postići, stvorit ćete dodatnu motivaciju. Takođe, možete javno obznanjivati svaki uspješan dan čitanja, a dane kada to ne uspijete „snositi posljedice“.

Npr. ako ste odredili da ćete svako jutro pročitati 10 stranica, bilježite to. Ako se dogodi da 3 dana niste pročitali ni jednu stranicu, vaša kazna može biti da morate svoje prijatelje počastiti kino ulaznicama ili im jednostavno dati pare. Prijatelji će rado prihvatiti, a vi ćete biti motivisani jer ne želite svaka 3 dana trošiti novac.

7. Koristite aplikacije za čitanje! Osim što su odličan izvor prijedloga za čitanje, te omogućuju da prije čitanja saznate šta o knjizi misle ljudi koji su ju pročitali, aplikacije su stalni podsjetnik da imate cilj. Pronađite na listi aplikaciju koja vam najbolje odgovara.

8. Pronađite knjigu koja će vas zanimati! Izaberite štivo koje je od vašeg interesa. Nemojte čitati bilo što, samo da biste čitali. Odaberite knjigu koja vam privlačno izgleda, izvana, ali i iznutra.

Foto: Canva

Birajte literaturu različitih područja, kombinujte i budite kreativni! Držati se samo lakog štiva može biti opuštajuće za mozak, ali samo čitanje fikcije nećete ostvariti svoj potencijal za učenjem i rastom.

Odaberite područja koja vas zanimaju, od uređenja vrta, menadžmenta, odgoja djece, ljubića, kriminalističkih romana, do knjiga koje vas uče bržem učenju, istoriji, biografija itd. Izbor je samo na vama, ali ne zaboravite – uvijek kombinujte.

10. Znajte što ćete čitati sljedeće! Iščekivanje sljedeće knjige može pomoći kao motivacija za redovno čitanje trenutne knjige. Na ovoj stranici se možete inspirisati za vaš sljedeći pothvat.

Foto: Unsplash

11. Čitajte s olovkom u ruci! Zamislite to ovako – kada čitate, razgovarate s autorom. Postavljajte mu pitanja i očekujte da će vam u sljedećim odlomcima dati odgovor. Kada ga dobijete, zabilježite ga na margine knjige.

Pisati po knjigama nije grijeh. Štoviše, čitanje treba shvatiti kao aktivan proces. Znajte da ako ste nekada davno pročitali knjigu te ste na rubove zapisali sve što vam se učinilo važnim ili zanimljivim, toj knjizi ćete se vratiti.

12. Knjigu nosite sa sobom! Ne trebate se ograničiti na onih 10 stranica uz kafu. Knjigu možete čitati za vrijeme duže pauze za ručak, u vozu ili dok čekate u dugom redu. Ako je uz vas, primit ćete ju u ruke. Zanemarite čitanje obavijesti s Faceboooka dok ste u tramvaju, oči će vam biti zahvalne ako u ruku uzmete nešto što nije smartphone.

3. Pronađite ljude kojima se divite i saznajte koje su knjige uticale na njih – to čitajte!

14. Naučite brzo čitati uz video. Sretno!

Preuzeto sa: krenizdravo.dnevnik.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije