maldivi-ležaljke
MjestanajnovijeRadoznala Lola

Beskrajno plavetnilo – interesantna mesta na Maldivima

Zbog tropskog šarma savršeno usklađenog sa duhom metropole, Maldivi i njegove bele peščane plaže su jedno od omiljenih mesta na svetu za odmor.

Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Maldivi – mala reč sa mnogo značenja. Rajski odmor, letovanje iz snova, egzotična destinacija – čini se nemogućim opisati lepotu maldivskih ostrva.

Prizori kao sa razglednica, netaknuta priroda i prelepi hoteli na Maldivima – sve je u znaku luksuza i uživanja na takozvanom Menhetnu Indijskog okeana. Zbog tropskog šarma savršeno usklađenog sa duhom metropole, Maldivi i njegove bele peščane plaže su jedno od omiljenih mesta na svetu za odmor.

Kao grupa atola kojih se lako dolazi hidroavionima i čamcima, Maldivi zaista s razlogom privlače veliku pažnju turista. Među komercijalnijim i popularnijim ostrvima su Gan i Alimanta, koja su naročito poznata kao lokacije za ronjenje i otkrivanje zadivljujućeg podvodnog sveta.

Izdvojili smo nekoliko interesantnih mesta na Maldivima od kojih će vam zastati dah. Pročitajte.

Živopisna prestonica Maldiva – Male

Male je glavni grad Maldivske države i jedna od najmanjih prestonica na svetu. Odlikuje se živopisnom arhitekturom, drevnim džamijama i prirodnim lepotama. Turisti ga neretko opisuju kao ležeran grad koji je najbolje obilaziti bez prethodnog plana.

maldivi-koferi-par

Foto: Pexels.com

Male nije slučajno jedno od najposećenijih mesta u zemlji. Na njegovim šarmantnim ulicama otkriva se autentičan duh Maldiva – prodavnice, pijace, plaže, ali i Nacionalni muzej i druge znamenitosti. Tako ćete u nekoj od šetnji naići na Male Hukuru džamiju, upečatljivu građevinu iz 17. veka. Poznato po arhitekturi “morske kulture”, ukrašeno izrezbarenim napisima iz Kurana, ovo je najstarije muslimansko svetilište na Maldivima.  Tu je takođe i Velika Petak džamija izgrađena od belog mermera sa prepoznatljivom zlatnom kupolom.

Među građevinama od kulturno-istorijskog značaja koje vredi posetiti je svakako Nacionalni muzej. Na ovom se mestu čuvaju brojni artefakti iz drevnog islamskog perioda, tako da se posetiocu otkrivaju gotovo svi događaji iz istorije arhipelaga.

No, pored prošlosti Maldiva, turiste opčinjava i sadašnjost Malea – dinamika riblje pijace, predivno okruženje Sultanovog parka i mogućnost vožnje podmornicom. Sultanov park predstavlja posebnu prestoničku dragocenost. Kao zelena oaza u užurbanom gradskom jezgru ima jezera okružena belim ljiljanima i može se pohvaliti umirujućom atmosferom. Možete čak da čujete pevanje ptica u krošnjama drveća!

Prema tome, ako odmor zamišljate kao besciljno lutanje kraj vremešnih zgrada s jedne i zelenilom i okeanom s druge strane, onda Male mora biti na vašoj listi obaveznih turističkih obilazaka.

Alimanta – luksuzna ostrvska oaza

Alimanta je prelepo turističko ostrvo sa luksuznim kabanama, uređenim plažama, ali i divljim priobalskim delovima koji magnetski privlače svojom lepotom. Upravo se na ovom koralnom ostrvu nalaze neke od najpopularnijih tačaka za ronjenje kao što je, na primer, Miaru Kandu. Turisti iz celog sveta dolaze zbog plaža sa belim peskom i tople vode, ali i da potraže prelepe koralne grebene, podvodne stene i otkriju floru i faunu Indijskog okeana. Među glavnim atrakcijama je noćno ronjenje.

maldivi

Foto: Pixabay.com

Osim ronjenja, posetioci takođe mogu da uživaju u jedrenju na dasci i vožnji kanuom na ostrvu Alimata i oko njega. Klima je dovoljno dobra za pešačenje duž staza i turisti rado kreću u istraživački obilazak ostrva tokom svog boravka.

More zvezda na ostrvu Vadhu

Vadhu (Vaadhoo) je jedno od ostrva koje ulaze u sastav atola Ra, gde se nalaze neka od najboljih odmarališta i mesta vredna obilaska. Prekrasna priroda, bele peščane plaže i čista voda nisu jedini razlog što turisti biraju Vadhu za svoje letovanje. Naime, na ovom spektakularnom ostrvu dešava se jedan prirodni fenomen poznat pod nazivom More zvezda.

Očaravajuće vode ostrva Vadhu zaista umeju da zasijaju pod mesečinom u blistavo plavoj boji – reflektujući zvezde. Ova pojava nastaje zbog raznovrsnog fitoplanktona koji se može naći u moru i sija u mraku. Ponoćna šetnja na obalama ovog maldivskog ostrva je iskustvo koje se pamti do kraja života. Ujedno možete fotoaparatom napraviti dokaz da je priroda zaista fotogenična na Maldivima i dobiti neke sjajne fotografije za svoj Fejsbuk ili Instagram.

Ostrvo Kudahuvadhu i njegove mistične humke

Kadahuvadhu je glavno ostrvo atola Dalu, a na turističkoj mapi Maldiva se izdvaja po svojoj arhitektonskoj važnosti. Naime, na njemu se nalaze misteriozne humke, takozvane havite za koje se pretpostavlja da datiraju iz preislamskog perioda. Havite su zapravo ruševine neiskopanih budističkih hramova podignute pre 10. veka.

Na ostrvu se, između ostalog, nalaze i sačuvani ostaci drevne džamije sa rezbarijama od korala koje predstavljaju primer najfinijeg antičkog zidarstva.

Kristalno čista voda čini Kadahuvadhu “vrućom ronilačkom tačkom”. Među popularnijim mestima za ronjenje u blizini ostrva su Utemu (Utheemu), olupina broda iz 1960. godine, kao i Liferi (Lifferi), koja datira iz 19. veka.

Važno: Na ostrvu se nalazi jedan od četiri međunarodna aerodroma u zemlji i do njega se može doći avionom.

Kuredu – dragulj atola Lavijani

Ako ste se nekada divili fotografijama Maldiva i njegovim kristalnim vodama i kolibama – verovatno ste gledali slike ostrva Kuredu. Kao samoproglašeni dragulj atola Lavijani, Kuredu se nalazi u severnom delu Maldivskog arhipelaga. Ostrvo ima oblik bumeranga i predstavlja jedno veliko odmaralište u kome možete uživati u rustičnim kolibama od bambusa. U redu izgrađeni bungalovi iznad vode sa verandama iznad talasa stoje kao očigledan pokazatelj zašto su Maldivi jedna od dvadeset najboljih destinacija na svetu.

Foto: Pixabay.com

Hulhumale – šarmantno ostrvo usred svetlucavih voda

Veštačko ostrvo Hulhumale nosi nezvaničan naziv “kapija Maldiva”, jer se na njemu nalazi međunarodni aerodrome Velana. Smešteno prekoputa svetlucavih voda glavnog grada Malea, iz godine u godinu se razvija i postaje odmaralište sa sve većim smeštajnim kapacitetima.

Na istočnom delu ostrva nalazi se prelepa plaža, a njegovom šarmu značajno doprinose brojne zelene četvrti. Od kulturnih znamenitosti se naročito izdvaja Hulhumale džamija, poznata po svom ultramodernom arhitektonskom stilu. Spolja gledano, verska zgrada novijeg datuma ne liči na klasičan hram, a upečatljiva je po krovu koji podseća na ogromnu zlatnu kupolu.

Banana greben – sjajno mesto za ronjenje

Banana greben, jedan od najstarijih grebena otkrivenih na Maldivima, krase zadivljujuće pećine, veličanstvene litice i prelepi korali. Posebno je uzbudljivo što je ovaj deo maldivskih ostrva naseljen  ajkulama i barakudama, zbog čega ima status naročito popularnog mesta za ronjenje.

Odlična vidljivost i mirne, prijateljske morske struje su dobre i za ronioce početnike, ali i za sve one koji profesionalno rone – jer mogu nesmetano da zarone u dublje vode i bolje istraže živopisni podvodni svet i možda ugledaju kornjače. (Opseg ronjenja je prilično širok – počinje na 5 metara i ide do 30 metara pod vodom!)

maldivi-ronjenje-korali

Foto: Pixabay.com

Kao najatraktivnija opcija za ronjenje izdvaja se istočna strana grebena, jer omogućava da istražite plitke pećine duž jugoistočnog zida i daje najbolji pristup mekim koralima grebena.

Riblja glava – zaštićeno morsko područje

Pored Banana grebena, ronioci ne bi trebalo da propuste ni Riblju glavu, koja se nalazi na atolu Severni Ari. Riblja glava je jedna od 10 najboljih ronilačkih lokacija na svetu, a ime je dobilo po raznovrsnim morskim životinjama koje ovde žive. Poznata je po podvodnim pećinama, podmorskim stenama i crnim koralima.

Iako je prvobitno bilo mesto za hranjenje ajkula, Vlada Maldiva je Riblju glavu proglasila zaštićenim morskim područjem. Severna strana grebena se preporučuje za ronioce amatere, jer ima veoma interesantan podvodni pejzaž čak i na malim dubinama. Za sve koji žude za velikim dozama adrenalina, sasvim je izvesno da će ih ovde i dobiti – postoji i više nego dovoljno prilika da uočite ajkule, naravno sa sigurnih lokacija.

Greben duge – mesto šarenih korala

Živopisnost maldivske flore i faune naročito dolazi do izdražaja u predelu Duginog grebena. Smešten severno od Girifušija na atolu Severni Male, greben Duge je prepoznatljiv po mnoštvu šarenih mekih korala. Ovde se mogu videti korali u raznim nijansama i oblicima, kao i brojne interesantne ribe. Možete plivati kroz pećinu od 25 metara, poznatu kao “dimnjak”, dok posmatrate raznolik morski život. Međutim, za čitavo područje su karakteristične jake morske struje, pa se roniocima preporučuje poseban oprez.

Most prijateljstva Kine i Maldiva

Iako se ne ubraja u prirodne znamenitosti Maldiva, most Sinamale ili Most prijateljstva Kine i Mladiva nemoguće je ne pomenuti kada se govori o ovoj ostrvskoj zemlji. Dugačak 2 kilometra, most povezuje glavni grad Male sa aerodromskim ostrvom Hulhule i ostrvom Hulhumale. Most je napravljen kao deo inicijative za jačanje veza između ove dve nacije.

Projekat je pokrenut 2014. godine i završio je u julu 2018, a koštao je oko 200 miliona dolara (većim delom ga je finansirala Kina). Pored dve trake za vozila, postoje još četiri trake za bicikliste, motocikliste i pešake.

Zanimljivost: Povodom novoizgrađenog Mosta prijateljstva Kine i Maldiva, Vlada Maldiva odobrila je maldivskim parovima da se venčaju na samom mostu 31. avgusta 2018. Vlada je dogovorila da plati organizaciju i dekoraciju teme venčanja. Parovi su popunjavali formular u kojem su izbori tema uključivali – tradicionalnu maldivsku, cvetnu, zalazak sunca, kao i kinesku, u svetlu ojačanih veza dva naroda. Na mostu se venčalo pet parova, a venčanja sun a simboličan način predstavljala novi početak za Maldive i razvoj zemlje.

Plaža Male – najlepša plaža koju je napravio čovek

Premda autentičnost Maldiva leži u lepotama netaknute prirode, ne treba osporiti ni čovekov doprinos koji se ogleda u plaži Male. Ova veštačka plaža u obliku polumeseca sasvim zasluženo ima mesto omiljene turističke destinacije na Maldivima.

Foto: Pixabay.com

Sa pogledom koji oduzima dah i prijatnom klimom, te mnoštvom ležaljki, kafića i restorana – plaža Male je neverovatna u svakom smislu. Smatra se središtem zabavnih i kulturnih dešavanja, raznoraznih karnevala i koncerata u Maleu. Takođe je glavna lokacija za sve avanturiste koji žele da se oprobaju u sportovima na vodi.

Na kraju, plaža Male je i romantično mesto, savršeno za duge, lepe i spokojne šetnje i posmatranje zalaska sunca. Sasvim dovoljno za sjajno letovanje, zar ne?

Maldivi su savršeni za medeni mesec, porodični odmor sa decom ili pustolovinu sa prijateljima. Zbog prelepih predela, tirkizne vode, koralnih grebena, ovaj arhipelag u Indijskom okeanu se s razlogom opisuje kao čarobni kutak naše planete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije