najnovijeZabavna Lola

Uzeli u obzir 25 faktora i zaključili da je ovo najbolji božićni film svih vremena

Mnogo je božićnih filmova koje ljudi vole pogledati u praznično vrijeme.

Redakcija

index.hr

Međutim, portal Music MagPie je sastavio listu 20 najboljih božićnih filmova, a na prvom se mjestu nalazi film koji voli i hrvatska publika.

Lista je nastala na temelju 25 kategorija, poput pretraživanja na Googleu, zarade u kinodvoranama ili ocjene na Rotten Tomatoesu. Osim takvih podataka, u kategorije su uključene i scene božićnih poklona, božićnih outfita, snijega, Djeda Božićnjaka, božićnog šopinga i sličnog.

Prvi na listi najboljih božićnih filmova je Home Alone. Ovaj film je u kina stigao u decembru 1990. godine, na Googleu ga se tražilo preko pet milion puta, na Twitteru spominjalo preko milion puta, a zaradio je i više od 400 miliona dolara.

Radnja filma je mnogima poznata. Osmogodišnji Kevin McCallister ostaje sam kod kuće nakon što je njegova porodica otišla na putovanje. Nakon njihovog odlaska u kuću provaljuju dvojica lopova za koje je Kevin pripremio mnogo klopki i odlučio ih spriječiti u krađi.

Na drugom mjestu se nalazi film Elf iz 2003. godine, u kojem glavnu ulogu ima Will Ferrel. Film je na Googleu pretraživan gotovo četiri miliona puta, o njemu su na Twitteru pisali više od 50 hiljada puta, a u kinima je zaradio preko 300 miliona dolara.

U filmu Ferrel glumi Buddyja koji je odgojen kao vilenjak, iako je zapravo čovjek. Odlazi sa Sjevernog pola i putuje u New York da bi upoznao svog biološkog oca koji ne zna da je Buddy njegov sin, i kojem očajnički treba božićni duh.

U ostatku liste nalaze se sljedeći filmovi: Love Actually, How the Grinch Stole Christmas, The Santa Clause, The Nightmare Before Christmas, Arthur Christmas, Gremlins, The Polar Express, National Lampoon’s Christmas Vacation, Die Hard, Home Alone 2: Lost in New York, Scrooged, Jingle All The Way, The Muppet Christmas Carol, It’s a Wonderful Life, Miracle on 34th Street, White Christmas, Bad Santa i The Holiday.

Preuzeto sa: index.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije