Medicinanajnovije

Kako izliječiti čmičak ili ječmenac na oku

Iako bolni i neprijatni, čmičak je samo začepljena uljna žlijezda na vašem kapku i obično nestaje sam ili se rješava tretmanom koji traje samo nekoliko dana.

Prevela: Anja Delić Redakcija

webmd.com

Za razliku od halaciona koji je bolniji i veći i čije liječenje može trajati i do nekoliko mjeseci.

U većini slučajeva čmičak možete izliječiti kod kuće.

Stavljajte topli oblog 2 do 4 puta dnevno po 10 minuta nekoliko dana. Nakon nanošenja obloga, čistim rukama nježno masirajte upaljenu krvžicu, što će ublažiti bol i upalu i pomoći da se čmičak brže povuče.

Držite oko zatvorenim dok koristite obloge i nastavite da ih koristite dok čmičak sam ne pukne. Nemojte ga stiskati – pustite da pukne sam. Neki oblici čmička mogu uzrokovati infekciju nakon što puknu, pa ćete u tom slučaju morati koristiti antibiotike.

Ukoliko se opet pojavi, ljekar vam može prepisati antibiotsku kremu kojom ćete mazati taj dio oka ili antibiotik u obliku pilula.

U nekim slučajevima je potrebna manja hirurška intervencija da biste se u potpunosti riješili čmička. Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom da vam umrtvi kapak (što znači da nećete morati zaspati), doktor potom uklanja prljavštinu iznutra i vaš kapak bi trebao veoma brzo da zaraste.

Kada je riječ o halacionu, on će ponekad takođe nestati sam od sebe, ali topli oblozi će ubrzati proces. Vaš ljekar vam može dati protuupalni lijek da vam pomogne.

Halacion se ponekad takođe uklanja operacijom sa lokalnim anestetikom. Možda ćete morati da nosite zavoj na kapcima do 24 sata nakon operacije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije