najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Mitovi i činjenice o nesanici – Šta stvarno pomaže?

Da li vi imate problema sa nesanicom?

Prevela: Anja Delić Redakcija

webmd.com

 

  1. Mit: Čaša alkohola pomaže kod nesanice

Nesanica je hronični problem sa spavanjem i može vas ostaviti očajnički željnim malo noćnog odmora. Mislite da će vam jedan koktel prije spavanja olakšati?

Razmislite ponovo. Ovaj mit se vjerovatno toliko dugo održao je vam alkohol zaista može pomoći da zaspite. Ali, isto tako dovodi do nekvalitetnog, nemirnog sna i ranijeg buđenja.

  1. Mit: Psihološki problemi uzrokuju nesanicu

Istina je da psihološki problemi mogu uzrokovati nesanicu. U stvari, stres je jedan od najčešćih razloga nedostatka sna. Ali, to nije jedini okidač. Mnoge stvari mogu izazvati nesanicu, uključujući lošu higijenu spavanja, nuspojave lijekova, sindrom nemirnih nogu, apneja i sl.

  1. Činjenica: Trening će vam pomoći da zaspite

Činjenica je da će vam redovna vježba pomoći da imate kvalitetniji san. Ali, ako imate problem sa spavanjem, izbjegavajte da vježbate prekasno u toku dana.

Naporne vježbe će vas učiniti budnijim. Izbjegavajte prekasno vježbanje. Cilj je završiti sa vježbanjem dva do tri sata prije odlaska na spavanje.

  1. Mit: Opuštate se uz gledanje TV ili listanje mobilnog telefona

Može djelovati veoma primamljivo da se pokušate smiriti čitanjem nečeg na računaru ili gledanjem televizije prije spavanja, ali obe ove aktivnosti mogu još više stimulisati vaš mozak. Svjetlost i buka televizora i računara smanjuju nivo melatonina u mozgu, a vi želite suprotno.

Umjesto toga, pokušajte da slušate opuštajuću muziku ili preuzmite neku od aplikacija za opuštanje i spavanje.

Foto: Canva

  1. Mit: Tablete za spavanje su bezopasne

Istina je da su danas tablete za spavanje bezbjednije i efikasnije od lijekova u prošlosti. Ali svi lijekovi nose sa sobom potencijalne rizike, uključujući rizik od zavisnosti.

Uvijek porazgovarajte sa svojim ljekarom prije upotreba tableta za spavanje. Tablete za spavanje obično mogu samo da privremeno ublaže simptome nesanice, ali ne mogu da je izliječe.

  1. Mit: Izgubljeni sati sna se mogu nadoknaditi

Malo je vjerojatno da ćete u potpunosti nadoknaditi izgubljeni san. Pretjerano spavanje vikendom kojim pokušavate nadoknaditi neprospavane sate tokom sedmice može poremetiti vaš prirodni sat. Jedini način da nadoknadite izgubljeni san je povratak redovnom rasporedu spavanja.

  1. Mit: Vremenom ćete se naviknuti na manjak sna

Vjerovati ovom mitu može dovesti do ozbiljnih posljedica. Većini odraslih potrebno je 7-8 sati sna i tijelo se ne može “istrenirati“ za manje sati sna. Hronični umor može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući povećan rizik od nezgoda, ali i zdravstvenih tegoba.

  1. Činjenica: Nemojte nastaviti ležati u krevetu ukoliko ne možete zaspati

Izležavanje u krevetu dok stalno gledate na sat i razmišljate o tome kako ne možete zaspati sigurno će dovesti do frustracije. Također, vremenom se može dogoditi da povežete svoj krevet s budnošću, a ne spavanjem.

Prema tome, bolje je baviti se nekakvom laganom aktivnošću kao što je čitanje ili slušanje muzike. Ovakve aktivnosti će vam pomoći da se opustite i učiniće vas pospanijim.

  1. Možete se istrenirati da zaspite

Možete istrenirati svoje tijelo da napravi asocijaciju između određenih ponašanja i sna. Najbitnije je da budete dosljedni. Čitajte sat vremena ili napravite sebi toplu kupku prije spavanja. Pronađite ono što vam odgovara, a zatim neka vam to postanu redovni rituali prilikom pripreme za spavanje svake noći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije