AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Potresne Ispovijesti žena koje su preživjele zlostavljanje preplavile Twitter #NisamPrijavila!

U posljednjih par godina nije rijetkost da pravdu tražimo u medijima i na društvenim mrežama.

Jelena Računica Šatara

S jedne strane zato što je to kraći put da se čuje glas onih čiji glas i iskustva treba da se čuju, a sa druge, one tragičnije strane, zato što imamo sve manje povjerenja u institucije.

Upravo jedan takav slučaj traženja pravde putem društvenih mreža, podigao je pravu malu revoluciju žena koje su odlučile da progovore o seksualnom zlostavljanju kroz koje su prošle ili još uvijek prolaze.

Prije nekoliko dana, Nina Stojaković, politička aktivistkinja iz Srbije je na svom Twitter profilu podijelila šta se dogodili njenoj rođenoj sestri, koja je duže vrijeme trpila nasilje od strane svog tadašnjeg partnera, sa kojim je raskinula vezu.

– Moju rođenu sestru Lidiju, koja godinama pati od depresije, je godinu i po dana u kontinuitetu tukao momak s kojim je živela. To smo saznali pre mesec i po dana kada je skupila hrabrost da ga ostavi i vrati se kod naših roditelja nakon sto je pokušala da se ubije. Jutros je bila u policiji u Milana Rakića gde joj je rečeno da ne mogu da urade ništa, jer nema izveštaj lekara iako ima nekoliko svedoka, među kojima svog psihoterapeuta koji ju je video u modricama i kome je prvom sve priznala.

Nakon što ju je doveo do takvog stanja da je završila na psihičkom lečenju zbog kog je ležala u bolnici nedeljama, neki novi terapeuti su videli ujede, modrice, pocepane usne.. zašto nisu zvali policiju – ne znam. Besna sam i na komšije koji su nocima slušali da se u stanu pored dešava brutalno nasilje i nisu pozvali policiju već se žalili gazdarici stana na buku ?! Besna sam na sistem koji ne pruža nikakvu zaštitu zenama koje muževi i momci mlate. Pa makar prijavile mesec dana kasnije!

“Što nije prijavila ranije?”, pa jednostavno, jer je bila prestravljena do kostiju. “Kako niste primetili?”, nismo, nažalost, jer je modrice i ožiljke sakrivala a njeno loše psihičko stanje smo pripisivali depresiji koja joj je dijagnostikovana – navela je Stojaković u nizu na Twiteru.

Se ovo potaknulo je stotine žena koje po hashtagom #NisamPrijavila dijele svoja bolna iskustva fizičkog, seksualnog i psihičkog zlostavljanja koje su doživjele, ali i razloge zašto nisu prijavile i zašto su baš sad odlučile da progovore.

Prenosimo vam samo neke od potresnih ispovijesti žena z cijelog regiona.

NISTE SAME I NISTE KRIVE!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije