najnovijeZabavna Lola

Norveška reklama za praznike je postala pravi HIT u svetu

Božićne reklame u obliku kratkih filmova postale su u Norveškoj tradicija, a ove godine jedna, u kojoj Deda Mraz ljubi muškarca koji ga čeka kod kuće pored novogodišnje jelke, postala je pravi hit, piše BBC.

Redakcija

zena.blic.rs

U kratkom filmu norveške državne pošte muškarac piše pismo Deda Mrazu sa porukom: “Sve što želim za Božić si ti”. I želja mu je ispunjena.

Reklama se završava rečima: “Godine 2022. Norveška obeležava 50 godina u kojima možemo voleti koga god hoćemo”.

“Želeli smo da proslavimo 50 godina od ukidanja zakona kojim je bilo zabranjeno održavati istopolne odnose”, rekla je direktorka marketing pošte Monika Solberg.

Reklama je izazvala i poneko podizanje obrva u Norveškoj i susednim zemljama. Uz pohvale bilo je kritika najviše zbog toga što je Deda Mraz pretvoren u seksualni objekat i zbog toga što je “prevario” baku Mraz.

U mnogim delovima sveta ova ideja romanse na Božić bila bi kontroverzna, ali u Norveškoj reklama je uglavnom predsavljena kao topla božićna priča što predstavlja norveški pozitivni pristup prema LGBT pravima, piše BBC.

Do 1972. homoseksualnost u Norveškoj bila je kazneno delo, ali stav se vremenom menjao. Trebalo je još 21 godinu za legalizaciju istospolnog braka.

Preuzeto sa: zena.blic.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije