Medicinanajnovije

Ovo su rani simptomi najsmrtonosnijeg raka, ljekari upozoravaju da ih ne ignorišete!

Važno je biti svjestan ranih simptoma raka.

Redakcija

ordinacija.vecernji.hr

Rak gušterače je na glasu najsmrtonosnijeg raka na svijetu. Petogodišnje preživljavanje nakon dijagnoze iznosi oko 7 posto. Od 50 000 osoba kojima će se dijagnostifikovati rak gušterače iduće godine,vjerojatno će većina njih i umrijeti.

Jedan od razloga zašto je ovaj rak tako smrtonosan je taj što ne postoji rutinski testovi za rano otkrivanje. Napreduje brzo, jednim dijelom zbog mjesta na kojem se nalazi – duboku u trbušnoj šupljini te blizu svih vitalnih organa. Upravo je iz tog razloga važno biti svjestan ranih simptoma ove teške bolesti.

“Stanice raka gušterače su vrlo otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe prije dijagnoze“, ističe dr. Timothy Donahue,  šef onkologije i profesor hirurgije na sveučilištu David Geffen, UCLA.

Prema riječima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, hronične upale gušterače, pušenje, starosna dob, pretilost i prehrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesiranog mesa.

Gušterača je žlijezda oblika horizontalno položene tanke kruške, a nalazi se između želuca, tankog crijeva i kičme. Sastoji se od 3 dijela. Široki dio zove se glava, koja se nastavlja na tijelo i potom na uži dio koji se zove rep. Tumori najčešće nastaju u području glave.

MUČNINA NAKON KONZUMIRANJA MASNE HRANE

Ako ste primjetili ovaj simptom moglo bi se raditi o tome da tumor onemogućuje probavljanje masne hrane. On može i stvarati i prepreku u probavnom traktu te uzrokovati žgaravicu i povraćanje. Ako se ovo stanje ponavlja, vrijeme je da se obratite ljekaru.

Ovih 5 iznenađujućih stvari jako povećavaju rizik od demencije, posebno ako ste stariji od 60

BOL U LEĐIMA

Bol koja se širi u leđa može biti uzrokovana nizom faktora, a većina nije opasna, ali to može biti i signal raka gušterače. Tumor koji se razvije na gušterači može pritiskati susjedne organe i tako uzrokovati bol.

ŽUTICA

Žutilo kože ili bjeloočnice, do žutice dolazi kada se bilirubin, komponenta žuči, nakuplja u krvi. Žuč putuje od žučnog mjehura dok prolazi kroz gušteraču. Ako je tumor nastanjen na glavi gušterače, može ometati protok žuči i može doći do žutice.

SVIJETLA ILI MASNA STOLICA

Gušterača proizvodi enzime koje pomažu pri probavljanju masnoća, a rak gušteraće to može spriječiti. Rezutlat može biti masna stolica što otkriva da tijelo ne razgrađuje masnoće iz hrane kako treba. Žuč i bilirubin otpad pretvaraju u smeđu boju, ako tumor onemogućava taj proces, stolica može biti svijetle boje.

DIJABETES

Ako se dogodi da se kod vas razvije dijabetes tip 2, iako jedete zdravo i pazite na prehranu, to može biti simptom raka gušterače, a radi se o organu koji proizvodi inzulin koji reguliše šećer u krvi. Tumor može taj proces poremetiti i potencijalno uzrokovati dijabetes.

“Gušterača je organ poprečno smješten u trbušnoj šupljini između želuca i kralježnice. Izdužena je oblika, dužine 15-ak centimetara. Žljezdani dio gušterače proizvodi probavne sokove, a mali otočići razasuti po žljezdanom tkivu proizvode hormone među kojima je najvažniji inzulin, regulator šećera u krvi.

 Među zloćudnim tumorima gušterače najčešći je adenokarcinom koji nastaje u izvodnim kanalićima ili tkivu žljezdanog dijela gušterače. Na njega se odnosi više od 90% svih zloćudnih tumora gušterače i za njega se obično koristi naziv rak gušterače. Mali dio zloćudnih tumora nastaje od tkiva koje proizvodi hormone, zajedničkog imena neuroendokrini tumori. Tu je i treća, rijetka grupa cističnih zloćudnih tumora gušterače”, objašnjava za ordinacija.hr prof. dr. sc. Milorad Opačić, specijalist internist, gastroenterolog i hepatolog, voditelj odjela gastroenterologije u zagrebačkoj Poliklinici Amruševa.

Primarijus Opačić kaže da je rak gušterače rijedak u mlađih od 45 godina, a s višom dobi učestalost raste, i češći je u muškaraca.

Veća učestalost raka gušterače zabilježena je u osoba s viškom kilograma, puno masnoća u prehrani, u osoba sa šećernom bolešću te u porodicama u kojima je sklonost raku gušterače višestruko veća nego kod  ostatka populacije.

“Bolest se obično otkriva kada se pojave simptomi, a tada je kod većine pacijenata već značajno uznapredovala i obično je proširena u okolne i udaljene organe, što onemogućuje radikalno hirurško liječenje.

Kod manjeg broja bolesnika rak gušterače se otkrije u fazi kada je hirurško odstranjenje tumora moguće, a petogodišnje preživljenje u toj grupi bolesnika je oko 25%. Ako je bolest u trenutku postavljanja dijagnoze proširena i u okolne organe, pet godina uz liječenje preživi 10% bolesnika. Kod bolesnika u kojih se nađu znaci udaljenog širenja tumora ns druge organe, uz liječenje petogodišnje je preživljenje oko 2%.”

Ipak, upozorava primarijus Opačić, statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tok bolesti može značajno razlikovati. Stoga oboljelom nije moguće sa sigurnošću reći koliko dugo će poživjeti sa rakom gušterače.

Preuzeto sa: ordinacija.vecernji.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije