Astrologijanajnovije

10 zvjezdanih sazviježđa koja bi svako trebalo da zna i kako ih pronaći

Međunarodna astronomska unija navodi 88 sazviježđa – spisak koji se koristi od 1922. godine i obuhvata cijelo noćno nebo širom svijeta.

Prevela: Anja Delić Redakcija

artofmanliness.com

Međunarodna astronomska unija navodi 88 sazviježđa – spisak koji se koristi od 1922. godine i obuhvata cijelo noćno nebo širom svijeta.

U nastavku smo odabrali 10, na osnovu poređenja veličine, vidljivosti, važnosti zvijezda u njima, lakoće prepoznavanja i mjesta u folkloru kroz istoriju.

Kako uočiti sazviježđa na nebu

Korištenje zvjezdane karte je najbolji način za pronalaženje sazviježđa, u zavisnosti od vaše lokacije i doba godine. Aplikacije kao što su AstroViewer vam omogućavaju da odaberete svoju lokaciju i dobijete prilagođenu zvjezdanu kartu. Google Sky vam takođe može pomoći u vježbanju prepoznavanja oblika sazviježđa.

Osim zvjezdane karte, sve što vam treba je tamno nebo (što dalje od gradova), a kao dodatnu vizuelnu pomoć možete koristiti dvogled ili teleskop. Golim okom možete vidjeti osnovne obrise, ali dvogledom ili teleskopom možete uočiti manje zvijezde i druge manje vidljive karakteristike.

Sazviježđa u nastavku su najpoznatija i golim okom najvidljivija na sjevernoj hemisferi.

  1. Vodolija

Iako je jedno od najpoznatijih, najvećih i najstarijih sazviježđa, sazviježđe Vodolija je slabo vidljivo i često ga je veoma teško pronaći. U grčkoj mitologiji, Vodolija je predstavljala Ganymeda, veoma zgodnog mladića. Zeus je prepoznao dobar izgled dječaka i pozvao Ganymeda na planinu Olimp kako bi bio nosač pehara bogova.

Zeus ga je za njegovu službu nagradio vječnom mladošću, kao i mjestom na noćnom nebu.

Uprkos istaknutom položaju i velikoj veličini, možete vidjeti da Vodolija zapravo nema određene karakteristike koje je definišu niti sadrži bilo kakve sjajne zvijezde. Isturena crta udesno je Vodenjakova desna ruka, a veliki oblik prema dolje je kombinacija vode koja se slijeva iz vaze i njegove desne noge.

Iako nije cijela konstelacija, gore nacrtano je ono što ćete najvjerojatnije vidjeti na noćnom nebu. Ovu nećete vidjeti u gradu; trebaće vam tamno nebo da pronađete peharnika.

  1. Orao

 

Aquila je bio orao koji je u grčkoj mitologiji zapravo nosio Ganimeda (Vodoliju) do planine Olimp. Orao je bio i nosač munja za Zeusa.

Ovo sazviježđe leži u pojasu Mliječni put, a njegova najistaknutija zvijezda je Altair, koja je zapravo jedna od najbližih zvijezda koja se može vidjeti golim okom na zemlji. Gornji dio Aquile čini plitko obrnuto ‘V’, s Altairom gotovo na sredini. Ovo predstavlja glavu i krila orla. Zatim se linija spušta s Altaira koji čini tijelo orla.

  1. Ovan

Dok su mnoga sazviježđa prolazila kroz različite interpretacije mitoloških priča, Ovan je oduvijek bio ovan. Ono je jedno od 12 sazviježđa koja prolaze pored sunčeve staze preko neba. U davna vremena to je sazviježđima zodijaka davalo poseban značaj.

Ovo sazviježđe čine samo 4 (ponekad i 5) vidljivih zvijezda, koje stvaraju liniju od glave ovna (najniža tačka na gornjoj slici) i niz njegova leđa. Hamal je najveća i najvidljivija zvijezda i klasifikovana je kao narandžasti div.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije