Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Žene se naljutile na Petra Grašu kojeg nikad u životu nisu srele

I vi ste jednom bili u društvu te stare tetke koja je rekla: “Pazi se. Ako mu ne rodiš djecu i ako te ne oženi odmah, naći će on sebi mlađu koja će završiti posao za godinu dana i uzeti ti sve”.

Marina Radoš

Kada nas prestanu plašiti bukačom iz bunara i mrakačom iz mraka društvo nas počinje plašiti još većim čudovištem- mlađom i ljepšom koja će doći u naš život i pokupiti sve što smo mi gradile godinama.

Posljednjih dana viđam komentare bijesnih žena koje komentiraju vezu hrvatskog pjevača Petra Graše i 14 godina mlađe djevojke. Novine su objavile i da je djevojka trudna, da su njih dvoje jako sretni i da ne žele iznositi detalje iz privatnog života.

I booom! Pojavila se. Gora od bukače iz bunara i mrakače iz mraka, pred očima svih nas, u životu predivnog Petra Graše pojavila se mlada i lijepa djevojka i žene s Balkana su se DOSLOVNO naljutile na njega.

Žene koje Graši psuju majku, pišu razočarane komentare na internetu i njegovoj bivšoj partnerici šalju poruke utjehe na Instagramu tog čovjeka nikad u životu nisu srele. Nemaju pojma što se događa u njegovom životu.

Ne znaju zašto je njegova prethodna veza prekinuta. Nemaju pojma kako je počela njihova veza.

One samo vide da se pojavila žena kojom je njima samima prijetila stara tetka. Došla, i po njihovom mišnjenju, završila posao i pokupila sve.

U takvom razmišljanju, bivša partnerica je izigrana, jadna i treba njihovu podršku. Ona je sve ono čega se one boje da će postati.

U fenomenu ženskog općeg straha od mlade i lijepe žene najvažnije je primijetiti da se ona koristi kao prijetnja ženi koja nije ostvarila ono što je od nje očekivao patrijarhat. Dakle, prijetnja od mlađe i ljepše, bukače našeg odraslog doba, dolazi ako nisi rodila, ako te nije oženio i ako je bogat i poželjan.

Ženama kao da vlada strah od napuštanja otkako se rode. I žene hrane druge žene takvim strahom.

Cijela filozofija postojanja svodi se na to da se muškarac zadrži i obrani od bukače, od mlađe i ljepše koja će ga ukrasti. Ukoliko nije rodila, bukača će doći ranije. Ukoliko nije uspjela u namjeri da se uda za njega, bukača je već iza ugla.

Možda su i u pravu. Međutim, bukača, vjerovale ili ne, ta mlada i lijepa žena, može doći i kada mu rodiš petero djece. Kada ste u dugom katoličkom braku. Kada je sve naizgled savršeno. Može doći.

Problem je što smo odgojene da je se bojimo, da svog muškarca branimo od te mlade i lijepe bukače, da nju krivimo za raspad života.

Nemojte se bojati bukača. Ne bojte se mladih i lijepih žena. Ako od muškarca ne dobijete ono što želite, napustite ga što prije. Ne zato što će ga ukrasti bukača, mlada i lijepa žena kojom vas plaše cijeli život, nego zato što ćete vi biti sretnije.

Ne postojiš da bi zadržavala muškarca.

Ne postojiš da bi se cijeli život plašila bukače i mlađe i ljepše. Ne postojiš zbog muškarca. Postojiš da bi svaki danom ti bila sve bolja, sve ljepša i sve mlađa. Zadržavaj sebe uza sebe, a ne njega. Jedino tako ćeš uvijek biti pobjednica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije