Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

VANILICA U CIRKUSU: Bija baja buf

Vjerovali ili ne, pišem vam sa broda.Samo još ne kapiram da li je ovo brodski dnevnik iz Markesovog romana ili iz Zvjezdanih staza i dubine svemira.

Natasa Lajšić Grbić

Foto: Privatna arhiva

Znate kad u “Ljubavi u doba kolere”, na kraju romana zaljubljeni odu na brod, okače zastavu kao da je na brodu zaraza i otplove u budućnost, samo njih dvoje. Eskapizam kao lajfstajl.

E JebiGa, na brodu smo, ali nije lažna zastava radi romantike. Žmu drugi put ima koronu, a ja sam u izolaciji s njim. Mojoj ludoj glavi ništa ni ovaj put kao ni prošli, osim što me boli od svega. Jer sve mi je u haosu. Cijeli život trenutno. Ne pretjerujem, vjerujte mi.

I umjesto dana mrmota, živim godine mrmota. Nikako da se sjetim kako su Endi i Bil u tom filmu prekinuli slijed događaja kada se isti dan ponavljao u beskonačnost jer meni se godine ponavljaju. Znate ono, što se dogodi dva puta dogodiće se još jednom, sigurno.

Evo treće godine kako se sve ponavlja. Svemir uperi prst u mene i kaže “Najebaćeš Vanilice, NA-JE-BA-ĆEŠ”. I zamislite, najebem.

Smišljam preokret, za početak jutros pečem palačinke, to nikada ne radim ujutro. I kuvam u dvije šerpe istovremeno supe od domaće koke. Previše koke za jednu supu. Obe šerpe su mi iskipile dok ovo pišem, naravno.

Astrologija reče da stižu bolja vremena za mene ove 2022. Ako se po jutru dan poznaje, znači šipak i ove godine, sa velikim K, ukapirali ste, znam.

To što je Merkur retrogradan uopšte me ne brine. Čim se pojavio odmjerio me je pogledom: “Šta je ovo kod tebe luda ženo?” I okrenuo se od mene nezainteresovano.

Ako cijela godina bude neprevaziđeno sranje kao i prethodne dvije, ne čitam više horoskop, natalnu kartu bacam u wc šolju i puštam vodu za njom više puta. Mada astrolozi kažu da je moja natalna karta čudo neviđeno od protoka energije. E pa proteći će ona meni, kružnim tokom wc šolje, čini mi se.

Jel se šta dobro desilo ovih godina mrmota?

O da! Moja kolumna u Loli. Obožavam sve ovo. Kao da sam ulovila polarnu svjetlost.

Kolumna je balon od helijuma koji mi drži glavu iznad vode u ova apokaliptična vremena.

Držim se za taj crveni končić i idem naprijed. Koliko lakoće zabave dok se slikam, brige dok pišem hoće li vam se svidjeti i sreće od vaših poruka u inboxu.

Ne treba nam algoritam da budemo u ljubavi sa životom. I lakše plivamo sa glavom iznad vode. Bez hejta. Čak i u apokalipsi.

Ne mogu si priuštiti mržnje, uopšte nemam tu vrstu vremena za nevoljenja …

Ne podnosim samo snijeg. I nikako to da objasnim.(svake godine, isti ljudi)

Idete li na skijanje?

Ne.

A zaštoooo?

Zato što ne volimo.

Ali kada bi probalaaaa…

Probala sam.

Ali da naučiš, znaš koji je to osjećaj.

Skijam, znam kakav je osjećaj.

Pa zašto ne idete?

Zato što ne volimo.

Ma vi ne razumijete koliko je to divno.

Ne razumijemo.

A da ipak probate još jednom? Ajmo zajedno!

Ne.

Ali je ovo baš zgodna prilika da se zahvalim nepoznatom momku iz gorske službe koji je nekad davno na jednoj famoznoj planinini skijao pažljivo za mnom jer nije vjerovao da ću se bezbjedno spustiti ( a jesam!!!) i mom najdražem drugu Banetu koji je u Sloveniji u spustu nosio moje skije na ramenu jer sam odlučila baš u tom momentu da svečano napustim skijanje,  “izujem” se na vrhu planine i odšetam niz stazu u pancericama …

U suton i hepiend bez skija.

Ljudi vole sretne krajeve, ne mogu da im se odupru.

Glavni junak potrči, poljubi je na kiši…. Hepiend.

Nego, imam pitanje za vas, oko tog Markesovog sretnog kraja, ali ne javljajte meni odgovor.

Ako morate da provedete ostatak života na brodu ploveći morima znate li s kim bi to bilo?

Znate? Zovite tu osobu. Recite joj.

Što je plan luđi ima više šanse da uspije. Zato pamet u glavu. Ili iz glave. Vidite šta želite.

I uvijek govorite istinu, lakše se pamti.

Ko se pita gdje li je bijeli zec iz mog zlatnog šešira sa slike, zbrisao je. Glavom bez obzira. U svoj zečiji hepiend.

DRŽITE SE, VOLJEĆEMO!

A i preživjećemo, nadam se.

MAY THE FORCE BE WITH YOU

Lav ju

Chic Vanilica

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije