Ljudski odnosiLole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestŽivot

Milanka Blagojević: Mržnja te zaboli i obori, od toga ti se tresu ruke i bljedilo udari u obraze

Kad te ne vole.

Kad ti zavide. Kad ti to samo slutiš.

Onda jednom osjetiš na sebi.

Milanka Blagojevic

Neko ti kaže, negdje pročitaš. Pokušavaš da te ne dotiče, ali okrzne te kad ih sretneš.  I ubode te kao nožem.

Nije do tebe. Do njih je. Sve si to naučila. Sve shvatila. Ali te dotiče. Nigdje nisi pogriješila.

Možda si se previše smijala, uradila neke sjajne stvari,  možda si se samo lijepo obukla. Toliko je prosto, ali tebi nevjerovatno. O ljudima sve znaš, ali ipak ništa nisi naučila. Mržnja te zaboli i obori, od toga ti se tresu ruke i bljedilo udari u obraze.

Staješ ispred ogledala, ispituješ svoje zjenice, ima li istine u tome što si čula? Odmahuješ glavom, to im je cilj, ubijediti te da si pogriješila. Govoriš naglas lijepe stvari o sebi. Spisak je dug. Pitaš se ponovo čime si ih izazvala. Postojiš malena, jednostavno postojiš.

Da, i hodaš tim lijepim dugim koracima, ponosnim, lebdiš nekad od poleta, životnog poleta, ne vidiš te oči iz mraka koje čekaju da zapneš. A ti i kad se oklizneš nastavljaš jer želiš da ideš, da guraš, da rasteš…Onda ta mržnja koja ti podmetne noge pa začas padneš i ležiš i boli te.

Osjetiš je, željela bi da te ne dotiče, ali tu je.

Isto kao kad te vole pa ti zaigra oko srca, ustreperi ti nervus vagus i sok u želucu se zagrije, srčeš kao toplu čokoladu. Te riječi koje ništa ne koštaju, ali znače. Koliko je njima skupa mržnja?

Ja ih vidim kako pred spavanje kao demon dođe im na stopala pa ne mogu da ih ugriju. Kako im je teška ,ali je ipak prigrle. Kako ih često boli želudac jer mržnja se teško vari. Da li je zbog toga pljuju svuda naokolo. Da li im bude lakše?

Tebi će sutra korak opet biti isti, čak i malo veći, malo brži.  Ideš svojim putem, zbog toga si i došla jebem li ga. Njima mržnja pravi okove pa ih steže, nikud ne stižu.

Zbog toga te i mrze. Guraj malena… onako sizifovski… kako samo ti znaš.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije