KarijeraMedicinaNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaSponzorisano

Prim. dr Zoran Dimitrijević: Za ovaj posao je potrebna je hrabrost

Prim. dr Zoran Dimitrijević je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije od 1996. godine, pionir estetske hirurgije u RS, edukovan dijelom u Evropi i SAD.

Autor Lola Magazin

Lola magazin

Bogato iskustvo u rekonstruktivnoj hirurgiji zamjenjuje bavljenjem isključivo estetskom hirurgijom u poslednjih 15-tak godina. Zadnjih deset godina radio je u Kuvajtu, gdje je stekao ogromno iskustvo iz oblasti invazivne i neinvazivne estetske hirurgije.

 Poslije višegodišnjeg iskustva u inostranstvu, ponovo ste se vratili u svoj grad. Kakvo je Vaše profesionalno iskustvo iz inostranstva, da li biste izdvojili neke prednosti i nedostake ?

Iskustva stečena u inostranstvu su nemjerljiva, gotovo da nemaju nedostatke. Broj i vrsta estetskih procedura u poređenju sa našim je višestruko veći, a rad sa različitim rasama i kulturama u inostranstvu daje dodatni izazov.

Nedostatak je, možda, izostanak na ovom tržištu, koji iziskuje ponovno prilagođavanje i “građenje imena”. Uslovi rada u privatnim bolnicama u Kuvajtu su na nivou svjetskih standarda.

 S obzirom na dugogodišnje iskustvo iz oblasti plastične hirurgije, možete li nam reći koji su trendovi aktuelni u svijetu i da li se naša sredina razlikuje u odnosu na ostatak svijeta ? 

Trendovi u svijetu su nešto drugačiji od ovih koji su kod nas trenutno zastupljeni. Kod nas su znatno manje zastupljeni transferi masnog tkiva u svrhu oblikovanja tijela, naročito stražnjice. Posebno su popularne kombinacije estetskih operacija u jednom aktu, poput liposukcije i transfera masti u stražnjicu sa abdominoplastikom. Kombinacije velikih operacija su ujedno i najzahtijevnije, poput oblikovanja tijela poslije velikog gubitka tjelesne mase, tzv. postbarijatrijske estetske operacije u kojim se odstranjuje velika količina viseće kože.

U Kuvajtu su više zastupljene moderne tehnologije, poput lasera i radiofrekvencije u svrhu podmlađivanja.

 Trenutno ste agažovani u SC Alivia- možete li nam ukratko spomenuti neke od najvažnijih usluga/procedura kojima se planirate baviti u bližoj budućnosti ? 

U SC Alivi-ja imamo sve potrebne uslove za neinvazivne i manje invazivne procedure, poput estetskog tretmana lica neurotoxinom (Botox), procedure oblikovanja i podmlađivanja lica i šaka hijaluronskim filerima i transferom sopstvene masti, zatim otklanjanje svih vrsta kožnih i mekotkivnih promjena u lokalnoj anesteziji, kao i manjim lokalizovanim liposukcijama koje su moguće u lokalnoj anesteziji. Veće operativne zahvate, koji zahtijevaju opštu ili regionalnu anesteziju poput: abdominoplastike, estetske hirurgije dojki, estetskih operacija nosa i lica, očnih kapaka, te transfer masti u stražnjicu kao i operacije na nadkoljenicama i nadlakticama, planiramo izvoditi u privatnoj bolnici sa kojom sarađujemo.

Upotreba botulinskog toksina u estetskim procedurama je aktuelna duže od 40 godina. Da li je poznavanje normi esteteske medicne presudno za ordiniranje ove terapije ? 

Upotreba botulinskog  toksina u estetskim procedurama je “moćno oružje”, ali samo u dobrim rukama. Potrebno je razumijevanje odnosa mišića i njihovo djelovanje na kožu, da bi se postigao dobar rezultat. Nažalost često srećemo “zamrznuta” lica, asimetrične obrve i spuštene gornje kapke, zbog nestručne upotrebe botulinskog toksina. Mišljenja sam da nije dovoljno završiti svojevrstan kurs ili radionicu da bi se bavili ovom moćnom metodom podmlađivanja.

Vaš savjet za sve osobe koje razmišljaju o estetskim procedurama – koliko je bitan razgovor i savjet estetskog hirurga prije donošenja konačne odluke o neophodnosti i vrsti određenog zahvata ?

 Najprije želim da ispravim jednu trendovsku zabludu. Titula estetskog hirurga je nepostojeća! Estetskom medicinom se bave mnoge specijalnosti  medicine, najprije specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, potom i oftalmolozi, ORL specijalisti u svom području djelovanja i drugi, međutim, ne i ljekari opšte prakse  sa završenim kursevima. Posebno ne oni najmlađi, gotovo bez iskustava. Mišljenja sam zapravo, da ovim poslom ne treba da se bavi niko ko nije u stanju da “se nosi” sa komplikacijama estetskih procedura. Mnogi koji su trenutno u ovom poslu su zapravo vrlo “hrabri”.

Konsultacije i razgovori sa kandidatima za estetske procedure su od velikog značaja, ako ne i najvažniji. Nisu svi zainteresovani za estetsku hirurgiju, dobri kanditati za istu. Neophodno je da se svi kandidati detaljno informišu o ljekarima koji će sprovoditi esteteske procedure, jer nažalost ni titula specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije nije dovoljna garancija za uspiješan posao. Bavljenje estetskom hirurgijom zahtijeva poznavanje fizionomije ljudskog tijela, tehnike antropometrijskih mjerenja i standarda estetskih proporcija, koji se dostižu samo dugogodišnjim radom i iskustvom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije