Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Show Ronaldove cure na Netflixu. WTF?

Na Netflixu je izašao show I’m Georgina u kojoj djevojka Cristiana Ronalda govori o svom prekrasnom životu kojeg vodi otkako ju je slavni nogometaš izbavio iz siromaštva.

Marina Radoš

„Znam što znači ne imati ništa i znam što znači imati sve“, poentira Georgina u maniri žene koja je u najmanju ruku stvorila poslovno carstvo, a onda odabrala životnog partnera. Ili barem u maniri žene koja je s mužem stvorila carstvo.

U svakom drugom slučaju, WTF?

Georgina ne krije da se želi udati za Ronalda, nakon pet godina veze, jednog djeteta, još jedne trudnoće i prihvaćanja djece koju su mu rodile druge žene.

Na to Ronaldo, u maniri najgoreg narcisa govori da će se to sigurno dogoditi, samo što on ne zna kada. Može biti idući mjesec, može biti za godinu dana, može biti za pet godina.

Georgina se zadovoljno smije. Kao da dan vjenčanja ne ovisi o Ronaldu nego o kometu koji će možda pasti na zemlju možda neće.

Prije nego što me proglasite ljubomornom, moram naglasiti da, kao i sve žene, nemam ništa protiv bogatih muškaraca. Ruku na srce, nitko od mojih partnera posljednjih godina nije bio siromah. Svaka žena se ima pravo udati bogato, trošiti lovu i uživati u životu. Mnoge to vjerojatno i žele. I ne pitaju za cijenu.

Problem ovog fenomena, u godinama kad očajnički pokušavamo osvijestiti žene da se za svoj život pobrinu same, je u tome što se prešutno odobrava i slavi svako odricanje od vlastitog života u korist bogate udaje.

Ako mislite da je prošlo vrijeme kad će žena ostaviti sav svoj život, cijelu svoju karijeru i posao i otići na kraj svijeta s nekim tko je dovoljno bogat da je spasi, varate se. Žene kao da se ne mogu izliječiti od potrebe za spašavanjem.

Žene se više ne spašavaju od pijanog ćaće, žene se više ne spašavaju od neuspješnog fakulteta ili fizičkog rada. Žene se i dalje spašavaju od vlastitog života, kakav god on bio, da bi se pratilo uspješnog i bogatog muža.

Tako govore i naše poznate influencerice. Riječima i djelima. Bez obzira koliko imale same, sve će one to ostaviti ako se mužu digne da se odsele u Kinu. Ili na Kosovo. Ili u Njemačku.

Njezine će joj pratiteljice veselo pljeskati, dio feministica će je ljubomorno napadati, ali će sve poželjeti biti na njezinom mjestu.

Kako je divno Ronaldo spasio Georginu. Ona sada ima show o tome. Ona strpljivo čeka da se dogodi to nešto i da se vjenčaju. Ona je zahvaljujući toj vezi postala popularna. Dobila pratitelje i poslove.

Ne mogu se oteti dojmu da je show predstavljen kao svojevrsna biografija Ronaldove cure samo još jedan način da se veliča Ronaldo, spasitelj koji ju je izvadio iz butika. Georgina postaje junakinja priče samo u tome što je on izabrao baš nju da joj baci pojas za spašavanje.

Žene koje rade i stvaraju te imaju više vlastitog novca nego Georgina, uvijek su predmet žaljenja i ne izazivaju toliku ljubomoru. Uvijek ih se drži kao one koje samo čekaju svog Ronalda koji će ih spasiti od njihovog vlastitog posla. Od njihovih vlastitih briga. Od njihove vlastite samostalnosti.

Ne mogu vjerovati da je 2022. godina i da se to još uvijek slavi i da se za spas iz butika čeka neki Ronaldo.

Osvijestite se. Stvarajte svoje poslove. Štedite svoj novac. Onda neće biti potreban spasitelj, a ako nađete nekog s lovom bit će vam samo bolje. I moći ćete ga šutnuti kad kaže da nešto mora kliknuti da bi se s vama vjenčao.

Amen.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije