Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Predavanje za one koji nisu shvatili jučerašnji tekst o Konstrakti

Utorak je, 8. ožujak 2022. godine i ja evo činim ono što nijedan novinar ne bi trebao činiti.

Objašnjavam svoj tekst svima koji su se jučer toliko uznemirili pa su urednicu ovog portala i mene htjeli da kolju.

Marina Radoš

Dobro došli! Jučer, eto, opisah povijesnu pobjedu umjetnosti nad tangama u Srbiji i narod se uznemirio kao da sam pisala o Jasenovcu, Srebrenici ili Nikoli Tesli.

Nijedan autor ne bi trebao doživjeti da mora objašnjavati svoj tekst i ne daj bože da se zbog njega ispričava. Stoga, ovaj tekst nije isprika.

Ispričavam se RTS-u jer sam propustila vidjeti da su ovoj gospođi nekoliko puta ustupili prostor. Ostali, kako se kaže na Pinku u podne, duvajte ga.

Ovaj tekst je samo moje shvaćanje da je većina toliko naviknula na tange, tuče i seks na nacionalnoj televiziji da im je kritika takvog sadržaja incident, a pojava Konstrakte na televiziji duboko uznemiravanje mozga koji je naviknuo na Miljanu Kulić.

Kaže mi jedna gospođa jučer: „Jao, šta glumiš? Naravno da si mogla čuti za Konstraktu, da si htjela. Tvoj je problem što gledaš Pink.“

Nisam mogla čuti za Konstraktu i ne gledam Pink. Živim u Hrvatskoj i ne bavim se kopanjem po alternativnoj sceni Srbije nego samo prenosim vijesti iz te zemlje u Hrvatsku. Gospođi je dakle, sasvim prihvatljivo da je u Srbiji i u ponoć i u podne dostupan seks, golotinja, tuče, psihički bolesnici koji jedan drugom pljuju u usta, a da se mora kopati  duboko po alternativnoj sceni da bi se našla iznimna ili obučena pjevačica.

Sami smo krivi što reagiramo na trovanje jedne nacije povikom Car je gol ili Pink je zlo. Ako želimo vidjeti i čuti nešto avangardno, trebamo se potruditi. Prostitutke, kriminalci i šljam neka ostanu na televiziji u podne. Sjajne pjevačice tražite sami. Je li tako?

Posebno su licemjerni povici: „Prebacite program.“ Konzumenti Pinka i sličnih programa u Srbiji nisu svjesni da je sadržaj koji ta televizija emitira u EU kažnjiv zakonom.

U EU je nemoguće vidjeti takav sadržaj u podne. Znate što? Srbija ima sjajan zakon o elektroničkim medijima potpuno usklađen s europskim. I u Srbiji je ilegalno prikazati razbijanje glave u podne. No, taj zakon se ne sprovodi.

Kao što je nemoguće okrenuti glavu od prometne nesreće na glavnoj cesti, nemoguće je okrenuti glavu od Pinka i njegovih junaka. Zato što su na glavnoj cesti. Shvaćate? Treba li ponoviti nešto?

Nadalje, u današnjem predavanju valja se dotaknuti i spomenutih tangi. Naravno da se u tekstu ne vrijeđa pjevačica koja ih je obukla. Vrijeđa se kultura koja od pjevačice zahtjeva tange. Kultura u kojoj sve pjesme veličaju ponižavanje žena, u kojoj su žene sponzoruše, narkomanke i pijanice.

Kultura u kojoj apsolutno nikog nije uznemirilo vidjeti tange na RTS-u, kojim je nekad vladala emisija Milene Dravić i Gage Nikolića. Kultura kojoj tange nisu problem, nego odmor, jer se u programu koji slijedi nakon RTS-a na prijamniku vidi puno više od tangi.

Kao što jučer napisah, Euroviziju pratim posljednjih 25 godina. Savšreno poznajem publiku tog natjecanja. Svaki autor koji je sjeo i napisao „pjesmu za Euroviziju“ misleći da postoji recept, promašio je.

Ne postoji recept za pjesmu za Euroviziju. Na Euroviziji pobjeđuju originalne pjesme avangardnih umjetnika koje u najvećem broju uopće ne zanima pobjeda na Eurosongu. U tome je čarolija tog natjecanja u kojoj će Konstrakta postići značajan uspjeh.

Ukoliko Konstrakta, najoriginalnija izvođačica na Euroviziji ove godine, ne pobijedi, to će biti samo zbog imidža njezine zemlje. Zbog gore navedenih sadržaja, zbog svih izvoznih proizvoda s glavne ceste srpskih medija koji su toliko stravični da se vide i u ostatku Europe. Kao i sve velike prometne nesreće.

Smatram li da žena ima pravo odjenuti tange? Naravno da ima. Međutim, ne treba ih oblačiti da bi pobijedila na Eurosongu.

Zbog toga ću se sada dotaknuti onog što sam u jučerašnjem tekstu nazvala „novim feminizmom“, a dolazi nam iz Amerike. Novi feminizam, kojeg ne mogu dobro definirati, smatra da je pjesma Cardi B Wet Ass Pussy feministička pjesma.

Ta struja u Americi smatra da je feminizam pjevati o stupnju vlažnosti ženskog spolnog organa, pretpostavci da se tako vlažnim spolnim organom mogu ostvariti snovi i ohrabrivanju žena da uz Wet Ass Pussy ostvaruju svoje snove.

Ne, to nije feminizam. To je šovinizam. To je ono protiv čega se feminizam bori – svođenje žene na spolni organ, mokri spolni organ i ostvarivanje ciljeva spolnim organom. To je ono protiv čega se bori svaka feministica i svaki normalan muškarac.

Jer žena je puno više od pičke i guzice. Ovo podvucite, ovo ću vas pitati.

Nije feminizam sloboda žene da obuče tange na RTS. Nije. To je ponižavanje žene i uvjeravanje djevojčica koje je gledaju da je tako nešto potrebno da bi se, zamislite, otišlo na Euroviziju. Pjevačica koja je odjenula tange je prelijepa, prezgodna i jako talentirana. To smo mogli vidjeti i bez tangi.

Tange, gole umjetne guzice i gole umjetne sise na Balkanu odavno više nisu rezervirane samo za prostitutke i porno zvijezde. Na Balkanu se to pretvara u nešto sasvim uobičajeno, u estetiku kojoj treba težiti svaka djevojčica – od one koja želi biti rijaliti zvijezda do one koja želi biti liječnica ili arhitektica.

Plastične operacije više nisu rezervirane za popravljanje ekstremnih nedostataka. Plastične operacije danas postaju dio rituala njege i ljepote.

To nije normalno. To nije prihvatljivo. To nije zdravo. PODVUCITE!

Da zaključimo predavanje i da se razilazimo:

Jučerašnji tekst nije oda samo Ani Đurić osobno. To je oda veličanstvenoj pobjedi umjetnosti nad cijelom nekulturom golotinje i seksa koji na Balkanu nisu rezervirani samo za noćni program.

To je oda pametnoj, duhovitoj i prelijepoj ženi koja ima takvu čaroliju da je se primijeti u sobi punoj silikona i tangi dok ona nosi medicinsku uniformu.

To je oda dugoj zdravoj ženskoj kosi.

Oda ženskom talentu i duhu.

Oda prirodnim ustima i grudima.

Oda duhovitosti i nenametanju.

Oda drugačijem.

Oda feminizmu i kurčevitosti.

Predavanje je gotovo. Sutra kontrolni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije