KulturaLjudinajnovije

Marina Radoš: Pogledala sam novi Bridgerton. To je užasna woke sapunica na koju ne trebate trošiti vrijeme

Ovih dana društvenim mrežama kruži šala o tome kako će Netflix uskoro napraviti seriju o ratu između Ukrajine i Rusije u kojoj će Putin vjerojatno biti afroamerikanac, a unutra će ubaciti i neke transrodne ljubavnike.

Marina Radoš

Neće tu zafaliti ni nebinarnih osoba, problema Azijata u Ukrajini, pokojeg Meksikanca, problema sa zamjenicama, they, them…

Svega što je u ovom trenutku za taj rat toliko nebitno da će biti uvredljivo ako jednog dana postane bitno.

Šala je urnebesna, baš zato što Netflix takve stvari i radi – s događajima koji su daleko u prošlosti.

S radošću sam čekala nove epizode Bridgertona. Volim takve serije, pogotovo sadržaje o engleskom plemstvu. Bit ću ja bolje.

Međutim, očito je da su autori svega što ide na globalne ekrane pod pritiskom woke debila sa zapadne hemisfere. Scenaristi kao da drhte od straha što će na serije i filmove reći Cardi B, Meghan Markle, Oprah, Beyonce i njezini fanovi. Povijesne serije tako postaju sve samo ne sadržaj koji se naslanja na povijesne činjenice.

U prvoj sezoni Bridgertona engleskog vojvodu glumio je tamnoputi glumac u kojeg smo se sve zaljubile. Prva sezona bila je sjajna. Jer, nije važno koje boje kože je glumac nego koliko dobro glumi i koliko dobro osvaja gledateljice. Dakle, da, zaista nije važno koje boje kože je glumac. On je uvjerljiv vojvoda.

No, u drugoj sezoni woke je otišao toliko daleko da ne vrijeđa samo druge rase, nego i zdrav razum.

Scenaristi nove sezone popustili su pred woke debilima, ali i pred pritiskom gledanosti. Tako smo ove sezone dobili radnju koja nema nikakav uvjerljiv i logičan slijed događaja, čak ni za sapunicu. Radnju koja se razvodnila već u četvrtoj epizodi i pretvorila u nešto što je puno gore do svake meksičke sapunice.

Sadržaj vam neću spojlati.

Međutim, nemoguće se ne osvrnuti da je ovo woke sranje napravilo sve da ugodi svijetu. Samo nisu prikazali realnost engleskog plemstva 19. stoljeća i tako napravili pravi woke.

Stvarnost je ta da je engleska monarhija i plemstvo stoljećima maltretiralo Indijce. Afroamerikance. Većinu planeta. Stvarnost je ta da se niti jedna razumna Indijka ne bi poželjela udati u ekipu koja maltretira njezin vlastiti narod. U seriji, to naravno, nije tako. U seriji Indijke gore za time da se u engleskom plemstvu popnu jednu stepenicu više.

I to se na društvenim mrežama slavi.

Što slavite ljudi? Što su Indijci i Afroamerikanci napokon uspjeli postati televizijski rasisti?

Bridgerton želi obrisati rasizam prema Indijcima – tako što među engleske rasiste ubacuje Indijce. Briše netrepeljivost prema drugoj boji kože tako što ljudi druge boje kože glume ljude koji mrze ljude druge boje kože.

Zamislite koliko je to suludo i koliko je lud svijet koji to slavi.

Woke kultura spremna je u englesku kraljevsku obitelj u stvarnosti i seriji ubaciti sve boje kože. Spremni su se baviti nebinarnim osobama, transgender osobama, zamjenicama, samo nisu spremni priznati – engleski imperijalisti bili su (vjerojatno i ostali) jebeno zli. Ne samo prema drugoj boji kože, nego prema svakom tko nije imao titulu.

Kultura koja vrednuje Afroamerikance i Indijce samo i jedino na način da im dopušta da u mašti postaju dio njihovog visokog društva je veći rasizam od bilo čega drugog što smo vidjeli na malim ekranima. Daju im na vrijednosti samo ako ih penju u vlastito visoko društvo.

Jedan narod se može dovesti na velika vrata  Netflixa i na druge načine, nećete vjerovati. Da se slave njihovi vlastiti uspjesi i kultura. Njihovi vlastiti velikani. Njihova vlastita povijest.

No, zašto bi. Licemjeri zapada vrednuju samo po tome tko se uspio popeti do njih, a kad su malo bolje volje, oni im sami daju ruku. Ili ulogu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije