balkon-terasa-oaza-opuštanje
najnovijePraktična Lola

Zen oaza u urbanom domu – kako da uredite terasu za ovo leto?

Zen bašta ili opuštajući kutak na terasi – dizajn koji sasvim sigurno pretvara svaki otvoren prostor u mirno okruženje.

Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Ako razmišljate na koji način da uredite svoju terasu, zašto ne biste spojili lepo i korisno i kreirali prelepu zen oazu?

Pored toga što su jednostavne i lake za održavanje, dizajnirane u minimalističkom stilu zen bašte podstiču kontemplaciju i osećaj mira. Crpeći inspiraciju iz japanskih vrtova možete napraviti ne samo tih kutak, već sofisticirano mesto za uživanje.

Predlažemo vam nekoliko saveta i trikova koji će pomoći da u svoj urbani dom unesete meditativan i miran duh i napravite zen terasu svojih snova. Pročitajte.

Zen vrt na terasi – slavljenje prirode i čula

Terasa je mesto u našoj kući gde pokušavamo da se povežemo sa prirodom i spoljnim svetom. Što se osećamo bližim prirodi, to bolje funkcionišemo u svakom smislu. No šta ako živimo u velikom gradu, u stanu sa nedostižnim snom o velikoj bašti? 

Postoji način da omogućimo sebi uživanje i opuštanje na kraju svakog dana – zen vrt na terasi. Potrebno je da pozajmimo energiju japanskih bašti jednostavnom kombinacijom umetnosti i prirode. Zen dizajn je zapravo nezamisliv bez vode, peska, kamena i biljaka. Upotrebite različite vrste prirodnog kamena u savršenom spoju sa peskom i drvetom da kreirate ambijent koji prenosi apsolutni spokoj.

drvena-terasa-zen

Pexels.com

Osnovni zen principi u uređenju enterijera:

  • Koristite samo ono što je neophodno. Ni manje, ni više. 
  • Držite se jednostavnosti. Neka elementi budu u svom prirodnom obliku ili što je moguće bliži prirodi.
  • Neka prostor bude nesavršen i asimetričan. 
  • Odvojite se od rutine. Nesavršenosti krče put za svesniji i inovativniji život. 
  • Zen je stvaranje energetske aure u prostoru. Birajte elemente koji zrače pozitivnom energijom i pomažu vam da ostanete mirni i spokojni.

Kombinujte prirodni kamen, pesak i šljunak

Pesak i prirodni kamen su suštinski delovi zen bašte. Fluidna priroda peska je ključna u pravljenju različitih uzoraka koji imaju različite simbolike. Oni mogu da predstavljaju talase u vodi, tekuće reke, vodopade i talase u okeanu. Veruje se da ovi obrasci grabljanja dodaju element spokoja i mogu se često menjati, u skladu sa raspoloženjem osobe koja se „igra grabuljom“.

S druge strane, čvrsta struktura i različite teksture prirodnog kamena unose prekopotrebnu stabilnost u prostor. Kamen je, zapravo, jedan od najvažnijih elemenata japanskog dizajna, jer predstavlja ljudsku želju za večnošću i trajnim elementima u prirodi. Jedinstven reljef i šare prirodnog kamena doprinose otmenom i sofisticiranom izgledu terase. Ne samo da je dugotrajan i otporan, već i praktičan i ekološki održiv, pa kao takav važi za savršenu bazu dizajna u zen stilu. Moguće je primeniti ga na brojne načine i ulepšati terasu – od popločavanja poda kamenom, preko oblaganja zidova do „umetničkih dela“ od šljunka. Primera radi, možete napraviti „more od šljunka“ – tako što ćete postaviti polje bujne mahovine i okružiti ga poput ostrva šljunkom. 

Grabuljanjem šljunka stvaraju se šare koje imaju simbolično značenje. Tokom ranog i kasnog dela dana, sunčeva svetlost naglašava teksturu i šare šljunka, stvarajući scenu koja se stalno menja i koja je vizuelno privlačna. Čin grabuljanja šljunka deo je meditativnog procesa i stečene veštine koja pomaže u poboljšanju mentalne koncentracije.

Zemlja i voda – simbolima do harmonije

Još jedna od ideja za kreiranje zen kutka krije se u balansu elemenata zemlje i vode. Možete napraviti jednostavnu podlogu od drvenih dasaka (koja zapravo predstavlja zemlju) i podeliti je „rekom“ od kamenja i šljunka. Iz ove simbolike zemlje i vode stvara se prelepa harmonija tekstura koje imaju i duhovno značenje. Dodajte još biljke u saksiji koje obezbeđuju zelenilo u prostoru, a istovremeno su lake za održavanje. 

terasa-zelenilo-opuštanje

Pexels.com

Takođe, možete postaviti na zid još drvenih dasaka i iskoristiti ih za kačenje biljaka. Ujedno dobijate „organsku toplinu“ i dodatnu dozu prirode. 

Minimalistički dekor za terasu u zen stilu

Zen je japanska grana budizma koja posebno slavi, odnosno veliča meditaciju. Za terasu u zen stilu potreban vam je baštenski dekor čistih linija, koji je harmoničan i umirujući. Izaberite svetle pastelne boje, sa ponekim akcentom tamnijih nijansi. Primera radi, tamnocrveni tonovi na saksiji dobar su nagoveštaj orijentalnih vrtova. Napravite ogradu od trske ili postavite pergolu, gde ćete nanizati fenjere toplih boja: meka spoljna rasveta daće toplu atmosferu u opuštajućem kutku. 

Izaberite manje predmete za ukašavanje. Relaksirajući ambijent stvoriće predmeti koji su veoma simbolični u japanskim baštama, poput belog šljunka, baštenske fontane ili bonsaija. 

Kameni fenjeri , saksije i skulpture

Kameni lampioni su tipični japanski dizajn i unose osećaj autentičnosti u zen kutak. Dizajnirani su da predstavljaju minijaturne zgrade, a ako ubacite sveću otvarate novu dimenziju i dajete poseban pečat mestu noću. 

Imate zaista mali balkon i pitate se kako da napravite zen baštu na tako malom prostoru? Tajna je u kreiranju vizuelnog efekta uz pomoć, primera radi, velikih kamenih saksija. Možete u jednom kutku postaviti glatki šljunak i na njemu nekoliko saksija. Premda ovim zen vrtom nećete moći da prošetate, samo pogled na njega može da izazove osećaj mira.

Biljke – neizostavan element u zen ambijentu

Biljke inspirisane Azijom i orijentalnim podnebljem izgledaće divno na vašoj terasi, gde god da ih smestite. Bilo da pravite viseći zidni vrt ili da postavite saksije na prozorima, zelenilo će dati značajan doprinos u kreiranju zen kutka. Od biljaka prioritet treba da vam bude bambus, koji je asocijacija na tropsku baštu. 

biljka-u-saksiji

Pexels.com

Bonsai biljke su takođe odličan izbor za savršenu minijaturni zen vrt na terasi. Ako ne možete da pronađete bonsai drvo ili želite da obogatite svoj raj – sukulenti se odlično uklapaju u zen koncept, a pritom se lako gaje. Za njih vam ne trebaju velike saksije, zapravo u jednoj manjoj saksiji možete kombinovati više različitih vrsta ove biljke. Vole svetlost, pa im nađite dobro osunčano mesto. Ne traže puno nege i vode – a trajaće vam dugo.

Ako nemate puno prostora, opredelite se za vertikalnu baštu – možete da posadite cveće, lozu ili začinsko bilje. 

Na kraju, kreiranje zen kutka na terasi svodi se na „igranje“ sa dizajnom i prirodnim materijalima. Kombinujte drvo, šljunak, kamen i pesak, uključite biljke i ne zaboravite da se svakog dana opustite bar nakratko u svojoj oazi. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije