porodica-napolju
Lole iz komšilukanajnovijePorodicaPraktična Lola

Porodične fotografije – inspiracija za slike vaših mališana

Porodične fotografije su odličan način da sačuvate uspomene.

Srbijanka Stanković

Koliko puta ste samo pomislili kako deca brzo rastu? Iako kao roditelji uživamo u njihovom odrastanju, uvek je lepo zastati na trenutak i osvrnuti se na sve one divne događaje – prvi rođendan, polazak u vrtić i školu, uživanje na moru.

Pravljenje porodičnih portreta s vremena na vreme takođe je jedinstven način da zabeležite kako vaša porodica raste i menja se tokom godina. Bez obzira da li angažujete profesionalnog fotografa ili se i sami oprobate u ovoj ulozi, najdraže fotografije možete izraditi online i tako “zamrznuti u vremenu” najdivnija sećanja.

Složene u u foto-albumu, pretvorene u umetnička dela na zidu, porodične slike su prelep način da dokumentujete putovanje vaše porodice.

Ideje za porodično fotografisanje koje treba da isprobate

Sasvim je izvesno da će najlepše fotografije biti one na kojima je “uhvaćena” spontanost i svakodnevna razigranost vaše porodice. Ipak, lepo je imati neku osnovnu zamisao ili scenografiju od koje ćete krenuti kada pravite porodične portrete.

Ukoliko mnogo vremena provodite sa decom vani, onda neizostavno morate napraviti fotografisanje u prirodi. Dobar početak je obližnji park ili livada i šuma van grada, daleko od gradske vreve. Za slikanje na otvorenom vam nisu potrebni nikakvi rekviziti (osim, naravno ako ih sami ne želite). Dovoljno je da pustite decu da se igraju na igralištu ili ih ohrabrite da se istrče ili igraju sa vodom.

Voda je, zapravo, “magični sastojak” svih letnjih foto sesija – čak i ako je vaše dete najstidljivije na svetu i ne može da se opusti u blizini fotografa, ako se zaigra kraj fontane ili bazena dobićete odlične fotografije njegovog širokog osmeha.

Jednostavna šetnja kroz park ili poziranje ispred neke upečatljive zgrade u vašem gradu takođe može za rezultat imati prelepe slike. Ako je vaše dete hiperaktivno i voli da juri, za unikatne fotografije iskoristite neku od sledećih ideja:

Jedan, dva, tri, skoči!

Skakanje u prirodi, koje dete to ne voli? Igrajte igru jedan, dva, tri, skoči.  Napravite tri koraka, zastanite i pustite dete da skoči. Fotograf će uhvatiti nasmejana lica – ponosnog deteta i dirnutih roditelja.

Pustite decu da trče ispred vas

Ako imate nemirne mališane, predložite fotografu sledeću ideju za slikanje van. Dok lagano šetate držeći supruga/suprugu za ruku, neka deca trče ispred vas. Možete ovako dobiti sjajne fotografije pejzaža i nežan i u isto vreme razigran porodični portret.

Šetajte i razgovarajte

porodične-fotografije-u-prirodi

Pexels.com

Bilo da imate dvomesečnu bebu ili tinejdžere, s ovom pozom ne možete pogrešiti. Lagana šetnja kroz park, šumu, pa čak i grad može da bude inspirativna za pravog fotografa. Razgovarajte o nekim zanimljivim stvarima koje su se dogodile detetu u školi ili o rođendanskom slavlju za koje se pripremate. Deca će tako zaboraviti da je fotoaparat u blizini, a kad izradite slike imaćete uspomenu na divnu šetnju sačuvanu u porodičnom albumu.

Vožnja na leđima

Mališani će se sjajno zabaviti ako ih podstaknete na ovu igru. Ako je starije dete dovoljno veliko da može da ponese mlađe na leđima – zamislite samo koliko će se smejati zajedno i kakve slike će biti “posledica” tog smeha! Ako deca nisu dovoljno stara ili dovoljno stabilna za nošenje u stilu koale, uvek ih možete poneti na svojim leđima za iste fotografske rezultate.

Porodični dom kao idealna scenografija

Ako fotografisanje na otvorenom nije po vašoj želji ili mislite da nećete moći da zadržite mališane na jednom mestu mirne, slikanje u kući je odlična alternativa. Zapravo, ne postoji boljeg mesta za stvaranje porodičnih portreta od vašeg doma.

Slikanje u kući je idealno, jer se ovde kao porodica već osećate najudobnije. Fotograf se može poslužiti svim onim predmetima koje volite kao rekvizitima. Ideje za rekvizite su raznovrsne – pored knjiga možete koristiti i muzičke instrumente, sportsku opremu, igračke i društvene igre.

porodične-fotografije-porodica-na-podu

Pexels.com

Želite fotografiju vaših dečaka kako se bore sa šerpama na glavama? Sliku vaše devojčice kako lista omiljene slikovnice? Sve je već dostupno, a deca se osećaju mnogo opuštenije nego da su, na primer, u nekom foto studiju.

Poze koje izgledaju sjajno na fotografijama

Mnogi ljudi se brinu oko toga što ne umeju da poziraju za fotografisanje i boje se da deca neće biti strpljiva ispred fotoaparata. Dobra vest je što profesionalni fotografi neće tražiti od vas da mirujete satima da bi napravili sjajne slike. Takođe, niko neće zahtevati od vas “da se namestite” i zauzmete pozu koja vam ne odgovara.

Porodični portreti su mnogo više od uštogljenog sedenja na kauču. Iskoristite fotografisanje kao priliku da se zabavite. Golicanje ili duvanja mehurića, ples ili jednostavno pričanje šala može da opusti mališane. Iznesite omiljene društvene igre, UNO karte ili igračke sa kojima se deca uglavnom igraju. Odigrajte na brzinu partiju šaha ili Jengu i uživajte kasnije u fantastičnim fotografijama na kojima se vaše dete raduje pobedi.

Ako imate malu bebu ili stidljive mališane, možete se poslužiti trikom – poziranje na krevetu. Sednite i čitajte detetu omiljenu priču ili legnite svi na leđa dok fotograf pravi snimke iz ptičje perspektive. Deca će se brzo opustiti uz smirujuć majčin glas koji čita bajke, a slike će biti upravo poput bajkovitog prizora.

knjiga-majka-čita-detetu

Pexels.com

Sa starijom decom možete jednostavno da sednete na kauč i ćaskate – fotografije svakodnevnih porodičnih trenutaka su dragocene. Za živahne slike preselite se u kuhinju – napravite zajedno kolače, pustite decu da se igraju sa brašnom samo ovaj jedan put.

Ne potcenjujte moć spontane svakodnevice

Najbolja stvar kod fotografisanja kod kuće je što možete pustiti fotografima da snime vašu dnevnu rutinu, na mestu koje mnogo znači vašoj porodici. Pustite ih da zabeleže te male trenutke, a vi ćete dobiti dirljive porodične fotografije koje ćete ceniti ceo život.

Ne morate da se zadržite na vašoj kući, lokalni kafić u kome često boravite s decom ili možda biblioteka mogu da budu sjajne lokacije se porodične slike, takođe. Razmislite koje su to aktivnosti u kojima vaša deca uživaju svakog dana i čemu se kao porodica posebno radujete. Vredi sačuvati ove uspomene iz njihovog detinjstva za buduće dane.

Šta obući za fotografisanje?

Ne postoji zvaničan dress kod za porodično fotografisanje. Možete izabrati ležerniju odeću ili se držati nešto formalnijeg stila – ideja je da vam sve vreme bude prijatno i udobno. Ipak postoje neke male “cake” i trikovi u odevanju koji mogu da pomognu da vaša porodica izgleda još lepše na fotografijama.

Za početak, držite se jednostavnog pravila da čak i najležerniji izgled treba da bude donekle formalan. To znači duge pantalone, košulju na dugmad, haljinu, cipele lepog izgleda, dakle, odeća koju biste obukli za neki važan ali ne preterano svečan događaj.

Foto: Canva

Izaberite “paletu boja” za celu porodicu. Hoćete li se držati žute boje kao dominantne? Uskladite onda dečju odeću sa vašom, primera radi, tata i dečaci mogu nositi žute kravate ili pantalone, mama i devojčice žute suknje ili sandale. Slično uradite i sa dezenima – papito šara je “zahvalna” za porodične foto sesije, takođe.

Na kraju, bilo da se odlučite za fotografisanje na otvorenom ili zatvorenom, ne zaboravite da se vrhunski zabavite. Kad se vaši mališani opuste ispred fotoaparata, biće sve lakše iz godine u godinu praviti divne porodične portrete. Ne zaboravite da izradite fotografije, tako čuvate uspomene neprocenjive vrednosti i gradite porodičnu istoriju u albumima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije