kapsula-ormar
Lole iz komšilukanajnovijePraktična Lola

Kapsula ormar – ključ do jednostavnije svakodnevice

Da li svakog jutra stojite neodlučno ispred ormara i ne možete da smislite šta da obučete?

Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Možda se borite sa onom čuvenom mišlju “nemam šta da obučem” dok gledate u garderober pun odeće?

Nekima je dovoljno i ovo malo nervoze da im pokvari dan ili bar njegov početak. Ako izbor odevne kombinacije predstavlja izazov za vas, imamo jednostavno rešenje – kapsula ormar. Jednom kad organizujete svoj garderober na ovaj način, oslobodićete se nepotrebne nervoze i pritom uvek izgledati moderno.

Predstavljamo vam mini vodič – šta je to kapsula ormar, zašto ga morate napraviti i na koji način. Pročitajte.

Šta je kapsula ormar?

Kapsula ormar podrazumeva ograničen i dobro probran izbor zamenljivih odevnih komada koji se međusobno dopunjuju. Često su to klasični komadi koji ne izlaze iz mode kao što su mala crna haljina, klasične farmerke ili majice neutralnih boja. Kapsula garderober vam zapravo omogućava da kreirate različite odevne kombinacije sa malim izborom odeće.

Iza istorije – ko je osmislio koncept kapsula-ormara?

Koncept kapsula ormara je veoma popularan i premda se poslednjih godina mnogo o njemu raspravlja, postoji mnogo duže nego što se misli. Naime, sedamdesetih godina prošlog veka, Suzi Fauks je otvorila butik „Vardrobe” u Londonu, gde je prodavala odeću minimalističkog izgleda koja je bila raznovrsna, visokog kvaliteta i koja se lako mešala i kombinovala. Njen cilj je bio da pomogne ženama da steknu samopouzdanje u tome kako se oblače i izgledaju.

Pexels.com

Pexels.com

Osamdesetih se ideja proširila na Sjedinjene Američke Države, kada je dizajnerka Dona Karan kreirala liniju “Sedam lakih komada”. Svi njeni modeli bili su obučeni u bodi i prikazali su sedam odevnih komada kreirajući od njih različite odevne kombinacije. Revija je bila uspešna, a ideja o minimalističkoj garderobi koja se lako kombinuje postala je popularna.

Zašto nam treba kapsula ormar?

Postoji mnogo razloga zašto biste možda želeli da napravite kapsula ormar.

Manje odlučivanja, manje zamora

Da li ste čuli za umor od odlučivanja? Naš mozak je programiran samo da donosi određeni broj odluka tokom dana. Posle toga se umori, a mi se borimo da donosimo više odluka. Kad imate kapsulu ormar, to uglavnom znači manje odeće i to su odevni komadi koji zajedno dobro funkcionišu.

Dakle, kada se spremate ujutru, lakše vam je da odaberete šta ćete obući za taj dan i tako imate jednu odluku manje.

Više vremena!

Kad imate uređen ormar, možete računatii na uštedu vremena. Pošto znate svoj stil i šta vam dobro odgovara, znate tačno šta treba da kupite. Odlazak u prodavnicu ili naručivanje odeće online je brz proces i ne gubite vreme bespotrebno na kupovinu. Ujedno, ne gubite vreme kopajući po gomili odeće misleći kako nemate šta da obučete.

Štedite novac

Kapsula ormar ne znači samo uštedu vremena, već i uštedu novca. Kako se odeća koju držite ormaru može lako iskominobati sa raznom drugom odećom, onda ćete je nositi više puta i nećete kupovati one komade koji se ne mogu nositi redovno.

Manje stresa

Kapsula ormar znači manje stresa u životu uopšte. Ne morate da se opterećujete zbog one odeće koja vam ne pristaje. Veća je verovatnoća da ćete izabrati odeću  koja se lako održava i koju bez problema možete spakovati kad putujete ili se selite.

Kako da napravite kapsula ormar?

Ako želite da uredite ormar prema konceptu kapsule, prvi korak koji treba da obavite je revizija garderobera. Pregledajte svaki komad koji posedujete i procenite šta redovno nosite, a šta odavno niste obukli. Ona odeća koju mesecima niste ni probali teško da može da doprinese vašem ormaru kapsuli.

Sledeći korak podrazumeva da razmislite koje su vaše aktivnosti i način života. Da li ste majka koja ostaje kod kuće? Da li imate posao od 9h do 5h? Da li redovno vežbate? U zavisnosti od toga šta radite sa svojim vremenom, neće vam trebati ista odeća.

kapsula-ormar-sivo

Pexels.com

Kada razmislite o ovome, izaberite sve svoje omiljene komade odeće i analizirajte zašto ih volite. Ovo će vam pomoći da razumete koji je vaš stil, koje boje volite, koji kroj vam pristaje i koji materijali su vam omiljeni.

Prilikom planiranja kapsula ormara ne morate da poštujete nikakva pravila. Izaberite šemu neutralnih boja (bela, crna, siva ili krem) koje se odlično kombinuju međusobno, ali i sa bilo kojom drugom bojom. Dodajte nekoliko jačih boja koje volite i koje vam se slažu uz ten. Izaberite stil odeće koji želite da izgradite.

Počnite već danas!

Kada isplanirate svoj kapsula ormar, rešite se one odeće koju ne želite da uključite. Imajući na umu svoju omiljenu šemu boja i modne stilove, izaberite osnovne komade odeće koji dobro funkcionišu zajedno. Izbegavajte trendi stvari, jer će brzo izaći iz mode.

Neki dobri osnovni komadi odeće za koje biste mogli da razmislite da imate u svojoj garderobi su majice neutralnih boja, par crnih pantalona, jedan ili dva para farmerki, kardigan i crna haljina. Kupujte odeću od kvalitetnih materijala – imajte na umu da ćete je često nositi.

Kada izaberete/kupite svu odeću koja vam je potrebna, ne zaboravite kapute, cipele i marame! Za veću preglednost i urednost možete da napravite kapsula ormar za svako godišnje doba i nećete više nikada brinuti o tome šta da obučete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije