Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Marina Radoš: Kad smo kod abortusa, žena često nema izbora ako je njegov izbor da neće

Ovih dana Hrvatska je ponovno razglabala o abortusu, rasprava se preselila i u Bosnu i Hercegovinu, a pravo na izbor i pravo na život ponovno su se sudarili u javnom prostoru.

Marina Radoš

U Hrvatskoj su hodali za život i hodali za izbor žene. Nisam hodala u nijednoj ekipi. Ovaj bih tekst htjela posvetiti muškarcima i njihovim ulogama u trenutku kada test pokaže plus.

O muškoj ulozi premalo se i previše površno govori. OK, oni se petljaju u pravo žene da bira. I svi su kivni na muškarce koji vire u utrobu žene koja ih se ne tiče.

No, poražavajuće malo piše se o onima čiji je izbor presudio izboru žene.

Gotovo sam potpuno sigurna da za ženski izbor ovih dana hodaju muškarci koji su napravili izbor umjesto žene, a sada peru savjest i sakrivaju se iza ženskog izbora.

Sjetila sam se jedne djevojke sa sela. U svojim kasnim dvadesetima ostala je trudna s jednom kretenčinom. Svi koji su je poznavali vidjeli su da je kretenčina, osim nje. Kada je ostala trudna on je rekao da neće.

I da će biti uz nju kada bude prolazila abortus. Kako velikodušno, i platit će ga.

Ona se tri dana pokušavala sabrati.

Nakon tri dana rekla mu je da neće abortirati i da će dijete odgajati sama. Dodala je da joj ne treba ništa od njega i da neće tražiti čak ni da prizna dijete.

Kretenčina se razbjesnila još više. Djevojku sa sela nazvao je ludom kurvom koja mu je podmetnula trudnoću i da on ne može sebi dozvoliti da ima vanbračno dijete. U kasnijem razgovoru nazvao ju je i gorim imenima.

Djevojaka sa sela ima puno među nama. Puno više nego mislite. I kada ima izbor, njoj se čini da ga nema. Kada žena ostane trudna s kretenčinom poput spomenutog i želi roditi dijete, osjeća se kriva zbog svoje želje.

Kada žena kaže da je spremna ostati sama s bebom, kretenčina kaže da on nije spreman da ima dijete koje ne živi s njim.

Kada kretenčina napravi izbor, malo je onih koje će u navali hormona i šoka, straha od reakcije okoline i roditelja, straha od besparice i fakulteta, straha od života usidjelice s djetetom bez života, shvatiti da ima i drugačiji izbor. Njoj se često čini da nema izbor. I često ga, možda, i nema.

Zato je važno reći: Imaš pravo na abortus. Ali, imaš pravo i da ga rodiš.

Imaš pravo i da ga rodiš bez obzira čime je kretenčina priprijetila. Bez obzira što misliš da će ti zagorčati život. Bez obzria što se bojiš roditelja i okoline, besparice i vremena.

Imaš pravo da ga rodiš.

Ostavit ću vas same da zaključite što je napravila djevojka sa sela.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije