Ljudski odnosinajnovijeO događajimaO kulturiO ljudimaO životuŽivot

Marina Radoš: Od djetinjstva nas uče da smo krive, da smo izazivale i da griješimo bludno jer nosimo suknju

Jeste li ovih dana čuli za priču o učiteljici koja je upozorila djevojčice u školi da moraju paziti kako se oblače zbog hormona njihovih kolega dječaka u razredu?

Marina Radoš

Pretpostavljam da jeste, ali ako ste imali sreće pa niste evo ukratko:

Psihologinja Volga Švorinić objavila je status na svom Facebook profilu u kojem je prepričala slučaj iz jedne škole u Neretvanskoj dolini u  Hrvatskoj u kojoj je razrednica svojim učenicima održala predavanje o tome kako bi se jedanaestogodišnje djevojčice trebale odijevati, pritom vodeći računa o šestoj božjoj zapovijedi ‘ne sagriješi bludno’, te da ‘svojim ponašanjem ne dekoncentriraju dječake koje drmaju hormoni’.

Učiteljica je curicama rekla da djevojčice moraju stalno imati na umu šestu božju zapovijed: Ne sagriješi bludno.

Učiteljica je naglasila i da moraju voditi računa o dječacima, da ih svojim odijevanjem i ponašanjem ne uznemiravaju i ne dekoncentriraju. Dodala je i da moraju imati obzira prema dječacima, jer dječake njihove dobi ‘drmaju’ hormoni.

Učiteljica je sazrela za otkaza i psihologa, ali ovih se dana pitam je li moguće da nam je zaista kasno zaustavljati muškarce i da je jedino što možemo napraviti za žene učiti ih kako se zaštititi od njihovih pogleda, ruku i penisa?

Cijelo djetinjstvo smo slušale kako da preživimo zlostavljanje jer će ga sigurno biti i svima je to kao OK

Kada se dobro, ali baš dobro razmisli, cijelo smo djetinjstvo slušale kako se zaštiti od neminovnog zlostavljanja i kao da nam se cijelo djetinjstvo govorilo – uvijek će te muškarci gledati bez dozvole i pokušavati dirati bez dozvole.

Kao da se od preodgoja dječaka odavno odustalo. Kao da odgoja dječaka u smislu pristojnog ponašanja prema curicama nikad nije ni bilo.

Kao da nikad nikom nije palo na pamet učiti dječake kako se ponašati prema djevojčicama.

Kao da smo odavno svi, uključujući ovu nesretnu učiteljicu, pomireni s tim da dječaci, dečki i muškarci moraju udovoljavati svojim hormonima i da je naša odgovornost da ih ne dekoncetriramo, ne griješimo bludno i da ih ne uznemiravamo.

Mi smo društvo u kojemu je zaista općeprihvaćeno da dječaci gledaju djevojčice u svlačionici dok se presvlače i ponosno konstatiramo da je to jednostavno u muškoj prirodi. Mi smo društvo u kojem je zaista općeprihvaćeno da suknja ili kratka majica znače poziv na seks i udovoljavanje muškim hormonima o kojima zavisi svijet.

Mi smo društvo u kojemu su muški hormoni, muška nemogućnost kontroliranja i muški osjećaj da imaju pravo na sve ono što djevojčica ima, krije ili pokazuje, užasna stvarnost koju nikad nitko nije pokušao spriječiti.

Zaista se pitam jesmo li dovoljno jake da prekinemo niz ili nam je jednostavnije i sigurnije savjetovati djevojčicama da obuku dugu suknju i upišu tečaj borilačkih vještina?

Imamo li uopće šanse da ikada bude drugačije?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije