najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaZabavna LolaŽivot

Mikrobilje: Zašto bi trebalo da ga uzgajate sami!

Mikrobilje i uzgoj istog je u poslednje vreme postalo veoma popularno. Razlog tome najverovatnije leži u tome što se ljudi sve više okreću prirodnom uzgoju, obrađivanju zemlje….

Prenosimo: Jelena Računica Šatara

SemeSemena

Mikrobilje je veoma pogodno za uzgoj zato što vam za njega nije neophodna velika bašta, naprotiv, potrebna vam je saksija i malo vremena.

Mi ćemo vam odgovoriti na sva pitanja vezana za mikrobilje, njegove benefite po ljudsko zdravlje, ali daćemo vam i savete kako da ga na što lakši i jednostavniji način uzgojite sami.

Mikrobilje i svi njegovi benefiti

Kao što sama reč “mikro” govori, mikrobilje su mlade biljke jestivog povrća, žitarica i začinskog bilja. Za razliku od većeg bilja i povrća za koje su potrebne nedelje ili meseci da porastu, mikrobilje se može ubrati i jesti između nedelju i 20 dana, nakon što se prvi listovi biljke razviju.

Pored prednosti zbog brzog uzgoja ove mikro biljke su veoma bogate hranljivim materijama. Jer u ovoj fazi sve hranljive materije su višestruko povećane, čak i nekoliko puta više nego kod odrasle biljke i u takvom po ulasku u organizam lako se usvajaju i iskorišćavaju. Njihov sadržaj hranljivih sastojaka je koncentrovan, što znači da sadrže viši nivo vitamina, minerala i antioksidansa od iste količine zrelog zeleniša, tako da veoma mala količina ovih biljaka vam može doneti brojne zdravstvene blagodeti.

Kako bi napravili razliku između mikrobilja, klica i bejbi povrća, možemo reći da su mikrobiljke faza u sredini, veće i razvijenije od klica, ali manje od bejbi povrća.

Klice su proklijala semena, mikrobilje je razvijenija mlada biljka i razvijene kotiledone do pojave prvih pravih listova biljke. Sledeća faza u razvoju, nakon mikrobilja jeste bejbi povrće, kada je biljka i dalje mlada, ali sa razvijenim parovima pravog lišća.

Pored ovoga najvažnija razlika između klica i mikrobiljaka je u načinu i uslovima  gajenja. Klicama su za klijanje potrebni vlažni i topli uslovi i razvijaju se u potpunom mraku ili uz vrlo malo svetlosti, dok se mikrobilje uzgaja u suvim uslovima, u zemlji ili supstratu, a zaliva se vodom povremeno i potrebno je dosta svetlosti kako bi se mlada biljka razvila.

Ipak ono što mikrobilje čini tako poželjnim je to što je vrlo pogodno i lako za uzgajanje u kućnim uslovima. Ne zauzima puno prostora i vremena za uzgoj, uz malo truda za samo 7-20 dana možete imati sveže i zdrave namirnice za vaša jela. Mikrobilje se može gajiti iz različitih vrsta semena: brokoli, kupus, rotkva (japanska, kineska i sango), rukola, pšenica, slačica, alfalfa, cvekla, grašak.

Probajte sami da uzgojite mikrobilje!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije