LjudiLole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudimaO životuRadoznala Lola

Marina Radoš: I tebi svekar može uništiti život nakon smrti muža

Nikolina Pišek i njezin svekar već danima zabavljaju Balkance koji obožavaju gledati kako bogati plaču. Nikolina je naizgled završila kao zločesta ljepotica iz sapunice koja je uništila život dobroj siromašnoj Marisol u kojoj se prepoznaju tisuće žena koje prate ovu medijsku sapunicu.

Piše: Marina Radoš

Zašto se prosječna žena s Balkana identificira s dobrim, siromašnim ljudima je tema za sociologe i psihologe, pa tu nećemo ulaziti.

No, broj žena koje Nikolini Pišek žele umiranje od gladi toliko me frapirao da sam odlučila provjeriti kako bi završila prosječna žena na ovim prostorima kada bi joj umro muž, a svekar pokazao svoje šovinističko lice.

Nemam dobre vijesti.

Ukoliko ostajete udovica s djecom, sve bi moglo biti u redu. Nakon smrti vašeg supruga nasljedstvo će podijeliti vaša djeca i vi.

No, ako nemate djecu, stanje je bitno drugačije.

Ako živite u Bosni i Hercegovini i ostajete udovica bez djece, imovinu svog muža morate dijeliti sa svekrom i svekrvom. Tako kaže zakon. Dakle, ukoliko je vaš preminuli bio vlasnik garsonjere u kojoj živite, pola garsonjere morat ćete prepustiti svekru i svekrvi.

Kako vam to zvuči?

Zakon u Bosni i Hercegovini ide i korak dalje. Ako vam svekar i svekrva nisu živi, svoju ćete garsonjeru, bitno drugačiju od stanova i vila Ristovićevih, morati dijeliti s djeverom ili zaovom.

Dakle, ukoliko ostanete udovica bez djece u BiH svekar bi vam se mogao usrati u život baš onako kako to ovih dana radi Miša Grof. Ukoliko svekra nema, usrati bi vam se mogao djever.

U Hrvatskoj je zakon malo drugačiji. Ako nemate djecu, imovinu dijelite sa svekrom. Ukoliko je svekar mrtav, imovina ostaje vama. Hrvatska nije pustila djevera u priču.

Kako vam to zvuči?

Zašto se ovih dana žene na Balkanu ponašaju kao da se slučaj udovice Pišek ne tiče njih? Zato što Ristovići dijele umjetnine i vile, a ne jednu garsonjeru?

Zašto se ovih dana žene na Balkanu ne zapitaju kako je moguće da se 2022. godine raspravlja o nasljedstvu kao da nismo izašli iz 19. stoljeća?

Pretjerujem li ako napišem da je slučaj Pišek otkrio da društvo zapravo nikad nije prihvatilo žensku ravnopravnost u braku i žensko pravo nasljeđivanja?

Da odgovorim sama sebi – ne pretjerujem. Žena na Balkanu je vještica ako ne prepusti bratu cijelo nasljedstvo nakon smrti roditelja. Žena na Balkanu je vještica ako traži pola bračne stečevine nakon razvoda. Žena na Balkanu je vještica i sponzoruša ako traži veliku alimentaciju za dijete bogatog oca. Žena na Balkanu je vještica ako traži bilo kakvu alimentaciju.

Žena na Balkanu je vještica ako traži zajedničku lovu ili nasljedstvo. Žena na Balkanu je sigurno sponzoruša ako se udala bogato. Žena na Balkanu je ljenguza ako ne radi i sve je njegovo ako ona nema posao. Žena na Balkanu koja ima posao i gradi veliku karijeru je nemajka i loša supruga.

Žena na Balkanu je vještica u svakom slučaju osim ako nije zapuštena sirotica koja rađa sinove i nakon smrti muža  ili razvoda ne traži ništa. Žena na Balkanu je vještica u svakom slučaju kada ne želi da je se sažaljeva.

Ako ovih dana naletite na objavu na Twitteru koja glasi: Kada će nas početi paliti na trgovima, pročitajte je nekoliko puta. Ta objava uopće nije pretjerivanje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije