dete-igra
najnovijePraktična LolaŽivot

Igračke za predškolce – igre koje oduševljavaju decu

Šta je igra do zanimljiv put kroz razvoj i odrastanje?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Igračke su dečja kapija u drugi svet, prolaz koji omogućava mališanima da izgrade maštu i razvijaju kreativnost. U predškolskom uzrastu deca postaju naročito radoznala i znatiželjna i žele da upoznaju svet oko sebe.

Maštovita igra im pomaže da razvijaju svoje poglede na svet, ali i da uče važne životne lekcije. S druge strane, fizička igra ima neprocenjiv doprinos u razvoju motoričkih sposobnosti. Prema tome, svaka vrsta igre daje detetu priliku da raste, uči i napreduje.

Sa velikim izborom igračaka na tržištu, roditelji mogu biti u dilemi – koju izabrati za dete? Ključno je pronaći prave igračke koje mogu pomoći predškolcu da istražuje, obrazuje se i pritom zabavi. Predlažemo nekoliko zanimljivih rešenja koja će sasvim izvesno obradovati vaše dete. Pročitajte.

Trotineti za decu – igračka i prevozno sredstvo

Ako vam je posebno stalo da dete što više vremena provodi napolju, trotineti za mališane su korisne igračke, koje pritom pomažu fizički razvoj mališana, kao i razvoj motorike. Idealni su za igranje u parku, ali i kretanje kroz grad – nećete morati da brinete da li će se te male noge umoriti od hodanja. Vožnja trotinetom je zabavna, jednostavna i bezbedna.

devojčica-na-trotinetu

Pexels.com

Da bi vozio trotinet, predškolac treba da aktivira i ruke i noge, da održava ravnotežu i pravac. Sve su ovo vežbe od kojih dete ima koristi. Najbolje od svega je što dečiji trotineti poboljšavaju raspoloženje, pa možete biti sigurni da će svaki izlazak sa ovim prevoznim sredstvom na dva ili tri točka biti pun radosti i osmeha.

Na tržištu su danas dostupni razni modeli trotineta za decu, prilagođeni uzrastu. Pa tako možete pronaći trotinet za bebe ili decu od 2 godine, sa sedištem i sirenama, ali i sklopive trotinete za starije mališane bez ovih dodataka. Proizvode se u raznim dezenima i bojama, pa nećete imati poteškoća sa izborom modela ni za devojčicu, ni za dečaka.

Slagalice i zagonetke – naučite dete da rešava probleme

Male radoznale umove možete razigrati u ranom uzrastu (čak i dok su bebe), ali je izvesno da oko četvrte godine se sposobnosti za učenje kod dece naglo razvijaju. Stoga je ovo pravo vreme da se uvedu interaktivne edukativne igračke koje podučavaju matematiku i razvijaju verbalne veštine kod dece. Zvučne table, mini računari, ali i različite slagalice i zagonetke držaće vašeg mališana zaposlenim i zaintrigiranim.

Možete pokušati sa standardnim puzlama, najpre sa manje delova, a onda kako dete napreduje da birate ona pakovanja sa većim brojem puzli. Različite kocke i blokovi koji se spajaju kao što su Lego setovi, predmeti za sortiranje po dužini, širini, visini, obliku, boji, mirisu, količini i drugim karakteristikama su zanimljivi takođe.

rubikova-kocka-dete

Pexels.com

Ne morate nužno kupovati setove igračaka, možete i improvizovati. Plastične činije i poklopci, ključevi, papirne čaše ili rođendanske kape, sve ove grupe predmeta mogu poslužiti kao sjajne kolekcije za višečasovnu igru.

U starijem uzrastu birajte za dete zagonetke veće složenosti, tako da ih podstaknete da traže više rešenja i različite pristupe za neki problem.

Konstruktivni i umetnički setovi – za razvijanje kreativnosti

Ako primetite da dete pokazuje interesovanje za igračke za transport ili želi da pravi i gradi složenije strukture, dobra ideja su konstrukcioni setovi. Priliku da izraze svoju kreativnost daće im različiti kostimi, odeća za oblačenje, kao i lutke sa dodacima – lekarski set, bebi komplet, frizerski i slično.

Nameštaj za dečju sobu kao što su mini kuhinje ili majstorske radionice sa alatima, hranom za igru i priborom podstaknuće ih na igru uloga. Dete se može uživeti satima u roli kuvara, majstora, sobarice hotela ili jednostavno koja pegla odeću za svoje bebe – lutke.

Uvek zanimljiva igra počinje bojicama i bojankama, pa nećete pogrešiti ako opremite svoje mališane ovim materijalima, markerima, ali i četkicama i papirima. Predškolci mogu da prave raznorazne kreacije uz pomoć makaza, kolaž papira ili koristeći kredu, glinu, plastelin i slično.

Kinetički pesak u jarkim bojama definitivno spada u omiljene igračke predškolaca. Pomaže im da istraže oblike, boje i razvijaju važne motoričke veštine koje treba da znaju pre polaska u školu. Zahvaljujući jedinstvenom mekom i umirujućem osećaju peska u šakama, ova igra je savršena aktivnost za oslobađanje od stresa za decu koja se bore sa anksioznošću.

Za male muzičare dobar izbor će svakako biti ritam instrumenti, klavijature, ksilofoni i tamburice. Izaberite one koji su napravljeni od drveta i nerđajućeg čelika, tako da vaš mališan bude savršeno bezbedan. Neke od opcija su da kupite pojedinačno instrumente ili u kompletu – ksilofon, triangl, činele, zvončiće i daire. Jednom zainteresovani za muziku, dečaci i devojčice će uvek želeti da se igraju uz omiljene melodije.

Igračke za jače “mišiće”

Šta je igra do zanimljiv put kroz razvoj i odrastanje? Podsticaj na fizičku aktivnost možete napraviti kupovinom jednostavne igračke kao što lopta. Velika ili mala, za šutiranje ili bacanje, dodavanje ili neku “ozbiljniju” timsku igru kao što je “između dve vatre” – lopta je savršen pratilac svakog detinjstva.

deca-lopte

Pexels.com

Ojačajte male i velike mišiće svog deteta tako što ćete ga opremiti različitim kolicima i vagonima za guranje (ili vučenje), plastičnim palicama ili loptama za kuglanje, lukom i strelom i metom.

U ovu “kategoriju” igračaka svakako spadaju i razni tricikli, balans bicikli, kao i bicikli sa i bez pomoćnih točkića.

Za “male odrasle” – radoznali predškolci i njihove igračke

Neposredno pred polazak u školu, dete razvija interesovanja dok uči od vaspitača i od vršnjaka. Dok će neki mališani biti oduševljeni eksperimentima, druge će zanimati igra lutkama ili pravljenje nakita. Kako drugovi postaju sve važniji, može se desiti da dete traži određenu igračku, onu koju “svi drugi imaju”.

Takođe, u uzrastu od 6 godina deca često postaju veliki ljubitelji kompjuterskih igrica. Ako imaju pristupa računaru, postarajte se da ograničite vreme ispred ekrana. Osim video igrica može ih naročito zanimati sport, društvene igre ili igre sa kartama. Stoga su neke od igračaka koje će budući školarac obožavati razni osnovni kompleti za nauku, magnetne igračke, lupe, teleskopi, ali i društvene igre poput šaha, dama i “Monopola”.

Za decu koja tek počinju da se interesuju za tehnologiju, dobra igračka je fotoaparat za decu. Digitalna video kamera koja može da snima fotografije od 20 megapiksela i 1080p video zapise sasvim zadovoljava “potrebe fotografa početnika”. Većina modela dečjih fotoaparata ima dodatke poput okvira i filtera, što uvećava zabavu. Uz to, napravljeni su od netoksičnih materijala, otpornih na udarce, tako da ne morate brinuti o oštećenjima.

Kako uglavnom poseduje memorijsku karticu i kabl za povezivanje sa računarom, slike se mogu lako prenositi i čuvati na računaru. Tako ćete moći da napravite pravu kolekciju detetovih fotografskih remek-dela, a možete čak organizovati i izložbu za članove porodice i prijatelje.

Uživanje u odrastanju i bezbrižnoj igri treba da bude cilj svakog deteta i roditeljska misija. Ako tražite načine da svaki dan vašeg mališana bude inspirativan i ispunjen, dovoljno je da ga podstaknete pravim igračkama i uživate u njegovoj radosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije