LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Zašto obično muškarci žive kraće od žena

Stručnjaci naglašavaju da DNK ćelija kako starimo akumulira mutacije, što uključuje i gubitak celog Y hromozoma unutar podskupa ćelija kod muškaraca

Prenosimo Jelena Računica Šatara

eklinika.telegraf.rs

Muškarci žive kraće od žena, tvrde svi statistički podaci o prosečnom životnom veku u savremenom svetu. Naučnici smatraju da je kraći životni vek muškaraca posledica gubitka Y hromozoma koji može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, poput srčane slabosti.

Fenomen „mozaičnog gubitka Y hromozoma“

Ovo tvrdi najnovije istraživanje fenomena „mozaičnog gubitka Y hromozoma“ u krvnim ćelijama. Y hromozom je karakterističan za muški pol, muškarci imaju po jedan Y hromozom dok ga žene nemaju, muške ćelije sadrže XY hromozome, a ženske ćelije XX hromozome hromozoma.

Muškarci žive kraće jer gube Y hromozome

Veza između mozaičnog gubitka Y hromozoma i fibroze zanimljiva je za naučnike posebno s obzirom na nove strategije lečenja srčane insuficijencije, plućne fibroze i određenih karcinoma.

Stručnjacima nije do kraja jasno zašto se gube Y hromozomi, ali smatra se da je proces povezan sa starenjem. Neka novija istraživanja dovode u vezu gubitak Y hromozoma sa Alchajmerovom bolesti, kardiovaskularnim oboljenjima i određenim oblicima karcinoma i kraćim životnim vekom. Istraživanja su pokazala da muškarci u proseku umiru nekoliko godina ranije od žena i gube Y hromozome u belim krvnim zrncima.

Uzrok ili posledica bolesti?

Ove studije nisu dokazale da li je gubitak hromozoma uzrok ili posledica bolesti.

-Pitanje je da li je gubitak Y hromozoma samo marker starenja, poput sede kose -rekao je koautor studije Kenneth Walsh sa Hematovascular Biology Center, Virginia School of Medicine.

Nalazi njegovog tima sugerišu da je odgovor: „Ne“. U istraživanjima na miševima gubitak Y hromozoma delovao je na pojavu srčanih ožiljaka. To je dokaz da je gubitak hromozoma bitan igrač, a ne samo posmatrač, kaže Walsh.

Do nedavno se smatralo da Y hromozomi utiču samo na polne karakteristike. Studije rađene poslednjih godina otkrile su da Y hromozom sadrži više gena nego što se ranije mislilo.

Veći rizik od fatalnog ishoda usled karadiovaskularnih bolesti

Ovo istraživanje tvrdi da su osobe sa „mozaičnim gubitkom Y hromozoma“ tokom 11 godina praćenja imali približno 30 odsto veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci naglašavaju da DNK ćelija kako starimo akumulira mutacije, što uključuje i gubitak celog Y hromozoma unutar podskupa ćelija kod muškaraca. Sve to navodi na mogući zaključak da telo predstavlja mozaik stečenih mutacija u kojima se nalaze tragovi o bolestima povezanim sa starenjem, naglašavaju stručnjaci.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije