LjudiLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Mislite li gdje parkirate? Udruženje STEP pokrenulo kampanju koja će vas sigurno natjerati da više razmišljate?

Da li vam se ikada desilo da zbog manjka vremena i živaca zbog užurbanog života parkirate na parking mjesto koje je namijenjeno osobama sa invaliditetom, jer „samo ćete pet minuta“.

Autor: Lola Magazin

Jeste li se ikada zapitali koliko je veliko tih vaših pet minuta nekome kome je kretanje otežano?  Udrušenje STEP je početkom mjeseca lansiralo kampanju koja bi trebalo da skrene pažnju upravo na ovaj problem, a o ovoj kapanji, ali i drugim problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, razgovarali smo sa Dejanom Trninićem, jednim od idejnih tvoraca kampanje i Udruženja STEP.

 Šta je udruženje STEP i ko su idejni tvorci cijele ideje?

 Idejni pokretači i osnivači udruženja su, pored moje malenkosti, Zoran Vujin i Bojan Šuvira koji su kao su obučeni predavači dio projekta Agencije za bezbjednost saobraćaja RS pod nazivom „Kad se život preokrene“, gdje smo tokom protekle godine održali predavanja u 15 gradova i opština širom Republike Srpske u srednjim školama u kojima smo učenicima podijelili svoja bolna iskustva kao žrtve saobraćajnih nezgoda.

Formiranje udruženja je samo jedan u nizu koraka koje nastojimo preduzeti u narednom periodu. Namjera nam je da udruženje okupi osobe koje su na različite načine nastradale u saobraćaju, bilo kao vozači, suvozači, pješaci, ili su iz kategorija porodice smrtno nastradalih lica u saobraćaju.

Zamišljeno da se podjednako bavimo problemima i izazovima s kojima se susreću sadašnji i budući članovi udruženja, odnosno žrtve saobraćajnih nezgoda, ali smo fokusrani na bezbjednost mladih u saobraćaju.

Među našim dugoročnim ciljevima su poboljšanje položaja lica žrtava i članova porodica žrtava saobraćajnih nezgoda, resocijalizacija osoba s invaliditetom i podrška licima u prevazilaženju posljedica saobraćajnih nezgoda, edukacija stanovništva o bezbjednosti saobraćaja kroz iskustva lica koja su povrijeđena u saobraćajnim nezgodama.

Kako se društvo ophodi prema osobama sa invaliditetom i šta je potrebno da se taj odnos promijeni?

 Potrebno je da se društvo ne odnosi prema osobama s invaliditetom kao slučajevima, bolesnim pojedicima koji predstavljaju teret društva i nisu u stanju da se brinu sami o sebi.

 Lično, kao devetnaestogodišnjak imao sam tešku saobraćajnu nezgodu u kojoj sam povrijedio kičmu, nakon čega sam četiri godine proveo u invalidskim kolicima. Djelimično sam se oporavio i dan danas snosim posljedice te saobraćajne nezgode, te se otežano krećem uz pomoć ortopedskih pomagala i štaka.

Ipak, to me nije spriječilo da nastavim školovanje, gradim karijeru i da budem ravnopravan član društva iako sam nailazio na brojne primjere u kojima se društvo prema vama ophodi kao da se grubo izrazim „nižem biću“ i gleda isključivo kao beskorisnog pojedinca.

 Upravo kroz projekat koji realizujemo u saradnji s Agencijom za bezbjednost saobraćaja mi želimo da jedno, nažalost traumatično iskustvo naših članova stavimo na dobrobit društvene zajednice, te utičemo na svijest naročito mladih vozača o odgovornom ponašanju u saobraćaju i na taj način možda spasimo jedan mlad život ili ga sačuvamo od težih povreda.

 S druge strane postižemo značajan efekat i za same članove koji se na ovaj način resocijalizuju, a kroz pričanje svoje lične priče prenose iskustvo na buduće mlade vozače.

 Sa kakvim preprekama se najčešće susreću osobe sa invaliditetom, konkretno u Banjaluci i šta su gorući problemi?

Nastojaćemo da se posvetimo rješavanju konkretnih problema s kojima se svakodnevno susreću žrtve saobraćajnih nezgoda. Generalno, problemi kategorije osoba sa invaliditetom su višestruki, kako medicinski, psihološki, finansijski i mi dugoročno želimo da radimo na otklanjanju svih vrsta barijera, bilo da su one fizičke prirode ili su dio odnosa društvene zajednice prema ovoj kategoriji stanovništva.

Naše društvo generalno još uvijek ne prihvata različitosti, pa tako i kada pričamo o osobama s invaliditetom. Smatram da su i dalje najveći problem osoba s invaliditetom arhitektonske barijere, nepristupačnost institucijama koje moraju biti prilagođene osobama s invaliditetom.

Što se tiče Banjaluke konkretno, kada su u pitanju osobe s invaliditetom veliki problem predstavlja i nedozvoljeno parkiranje na označena parking mjesta od strane neodgovornih vozača.

Nedavno ste pokrenuli kampanju „Misliš li gdje parkiraš“, možete li nam reći nešto više o cijelom projektu?

Udruženje „STEP“ pokrenulo je kampanju pod nazivom „Misliš li gdje parkiraš?“ koja za cilj ima podizanje svijesti građana o problemu zloupotrebe označenih parking mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, kao i nesavjesnog parkiranja kojim se onemogućava slobodno kretanje osoba u invalidskim kolicima.

U okviru medijskog dijela kampanje koja je zvanično započela 1. avgusta, predstavili smo dva video spota u kojima su glavni akteri  Zoran Vujin i ja koji smo ujedno i osnivači Udrženja. Ovim videima nastojimo ukazati na svakodnevne situacije s kojima se susrećemo kao osobe s ivaliditetom, bilo da se radi o pronalsku slobodnog označenog parking mjesta, ili preprekama na koje tokom kretanja nailaze korisnici invalidskih kolica.

Članovi Udruženja „STEP“ izvršiće analizu korištenja ovih parking mjesta u Banjoj Luci u okviru koje će osoba s invaliditetom anketirati vozače koji oduzimaju mogućnost parkiranja kategorijima lica kojima su označena parking mjesta namijenjena, odnosno vozačima koji onemogućavaju slobodno kretanje korisnicima invalidskih kolica. Ovom prilikom neodgovornim vozačima koji ne posjeduju validnu parking kartu – tzv. znak pristupačnosti biće uručeni informativni leci sa sloganom kampanje „Misliš li gdje parkiraš?“, koji između ostalog ukazuju na visinu kazni koje su predviđene za ovaj vid prekršaja.

Takođe, ovim putem pozivamo sve građane da od 1. avgusta do 1. septembra 2022. godine fotografišu nepropisno parkirane automobile ili koji onemogućavaju slobodno kretanje osobama s invaliditetom, a da zabilježeni materijal dostave putem Fejsbuk stranice i Instagram profila Udruženja „STEP“.

Мислиш ли гдје паркираш? (видео 1)

Удружење жртава саобраћајних незгода „СТЕП“ покренуло је кампању под називом „Мислиш ли гдје паркираш?“ која за циљ има подизање свијести грађана о проблему злоупотребе означених паркинг мјеста намијењених особама с инвалидитетом, као и несавјесног паркирања којим се онемогућава слободно кретање особа с инвалидитетом.
(видео 1)

Posted by Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda “STEP” on Sunday, July 31, 2022

 Kad je u pitanju djelovanje udruženja STEP, kakvi su vam planovi za budućnosti i koji su vam dugoročni ciljevi?

Nadamo se da će pomenuti projekat „Kad se život preokrene“ zaživjeti i da će još dugo godina osobe s invaliditetom koje su žrtve saobraćajnih nezgoda u saradnji sa nadležnim instituacijama raditi na edukaciji mladih koji su tek položili vozački ispit i nisu svjesni opasnosti kojima su izloženi u saobraćaju, naročiti ukoliko se neodgovorno ponašaju odnosno konzumiraju alkohol, ne vežu pojas, ne poštuju ograničenje brzine ili koriste mobilni telefon tokom vožnje.

S obzirom da su učenici sa pažnjom slušali predavače koji kroz pričanje svoje lične priče prenose svoje iskustvo na buduće mlade vozače naša namjera je da nastavimo sa edukacijima te da se obuhvati još veći broj lokalnih zajednica, kako bismo došli do što većeg broja učenika srednjih škola. Krajnji cij bi bio da svaki učenik čuje naše lične priče kako bi, ono što mi volim naglasiti „naše priče ne bi postale njihove priče“.

Sličan projekat edukacije srednjoškolaca u Sloveniji dao je izuzetno velike rezultate, gdje je za 10 godina smanjeno učešće mladih vozača za 60% u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom.

Nakon što smo potpisali sporazum sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, planiramo da uspostavimo saradnju sa nadležnim ministarstvima, te ostalim republičkim institucijama, fondovima, udruženjima i nevladnim sektorom koji se bave pitanjima od značaja za osobe s invaliditetom.

Dugoročno, cilj nam je da u udruženje uključimo i eksterne saradnike, stučnjake u svojoj oblasti, saobraćajne inženjere, psihologe, pravnike i slično, te da prihvatimo nove članove koji su na različite načine nastradali u saobraćaju.

Kao nevladina organizacija planiramo da apliciramo na međunarodne projekte, te razgovaramo sa rukovodstvom društveno odgovornih kompanija u RS i BiH koji bi prepoznači značaj ovakvo udruženja.

Imamo mnogo ideja i ljudske kapacitete koje kroz odgovarajuće projekte i podršku možemo realizovati na dobroditi svih osoba s invaliditetom i njihovim porodica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije