LjudinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaPreduzetništvoRadoznala LolaŽivot

Kupujmo domaće proizvode. Ne reda radi, nego zašto su stvarno sjajni!

Da li ste znale da se u Maglaju šiju vrhunske košulje? Ili u Sarajevu ranci od kojih je svaki malo umjetničko djelo? Da se u Zenici kroji najslađa garderoba za vrtlarstvo?

Lola Magazin

Za upravo ovakve priče mnogi su saznali tek prošlog četvrtka, prateći „Made in BiH Showroom“ na Instagram nalozima domaćih influensera. Organizovao ga je Ured EU u BiH, u sklopu svoje kampanje „Povezani kroz dobro“, pokrenute sa ciljem informisanja javnosti o mogućnosti dobijanja finansijske i stručne podrške putem apliciranja na projekte i grantove EU. Istog dana, 4. avgusta, neki od najpraćenijih Instagram naloga objavili su fotografije na kojima influenseri nose artikle domaćih brendova koji su svoj posao pokrenuli ili unaprijedili uz EU podršku. Među promoterima #MadeInBiH hashtaga našla se i Sunčica Šanjević, koju bolje znate pod Instagram imenom Zovite me Sanšajn.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sunčica Šanjević (@zovitemesansajn)

„Podržavam promociju domaćih brendova, budući da na taj način jačamo BiH ekonomiju. Uvijek se trudim izabrati nešto ‘Made in BiH’ ako ima više opcija u supermarketu. Također, imamo sjajne umjetnike, dizajnere, brendove odjeće i aksesoara… Smatram da je važno učestvovati u ovakvim projektima kako bi se digla svijest građana i skrenula pažnja da se više kupuje domaće. Ne reda radi, nego jer stvarno imamo sjajne proizvode“, poručuje Sunčica, i sama osnivačica brenda kupaćih kostima koji se ponosi činjenicom da je svaki artikl u potpunosti domaće proizvodnje.

Kao najveći nedostatak bh. brendova ona ističe upravo nedovoljno kvalitetan marketing. Zbog toga je odmah pristala da učestvuje u „Made in BiH Showroomu“, zajedno sa Mirzom Mustafagićem, Ildom Humić, Edinom Bašićem, Lanom Lekić, Bojanom Mutić, Sandrom Jamaković i Majom Topčagić.

Unikatnost je naš potcijenjeni potencijal

Sunčica je nosila fenomenalnu haljinu koju potpisuje Catwalk, ekipa iz Sarajeva koja kao svoj osnovni kvalitet definiše unikatnost, što je, po njima, naš veliki, ali neiskorišten potencijal.

„Potencijal domaćih proizvodnji se ne koristi dovoljno zato što se većina zasniva na loan poslovima, koji su slabo plaćeni u odnosu na stvarnu vrijednost i onemogućavaju unikatnost i kreativnost“, naglašava Enisa Herović, voditeljka prodaje u ovoj kompaniji, „Zato je naš cilj isključivo razvijanje vlastitog brenda NIA NAVE, što uspješno radimo prethodnih pet godina, a to su kupci prepoznali i izdvojili nas na tržištu BiH i bližeg regiona. Ovaj brend ima tendenciju da u budućnosti izađe iz tih okvira. Cilj nam je europsko i svjetsko tržište.“

Tu ekspanziju će, kažu, znatno olakšati sredstva koja su dobili kroz projekat EU4BusinessRecovery, jer će im otvoriti vrata na globalnom nivou. Iako je to poglavlje priče tek na početku, benefiti su već vidljivi.

„Već smo nabavili neophodne mašine, radimo na otvorenju novog proizvodnog pogona te smo otvorili nova radna mjesta, sve zahvaljujući projektu. Svakako je veliki plus ka održivom poslovanju naše firme, s obzirom da će nam sve navedeno, nadamo se, utrostručiti izvozne aktivnosti“, pojašnjava Catwalk tim.

Na početku je važna podrška, ali i istrajnost

Travnički Senses je EU podršku dobio već na samom početku. Prije četiri godine, bili su dio start-up projekta koji je finansirala EU, a implementirala Međunarodna ogranizacija rada.

„Kompletan grant smo uložili u potrebne mašine, materijale, brending, ambalažu, marketing i sl“, prisjeća se Mirela Džinić, osnivačica brenda, „Osim financijske podrške, projekat je podrazumijevao i višemjesečna predavanja na sve teme poduzetništva, od razvoja i konkretiziranja same biznis ideje, preko marketing plana, vođenja finansija, itd.“

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sandra Jamaković Šabanović (@____mamamia____)

Mirelino iskustvo govori da je, osim ovakvog vjetra u leđa, u početku najvažnija istrajnost. Ona je pred sebe i svoj poduhvat postavila dugoročan plan, ali i mnoštvo kratkoročnih, realno ostvarivih ciljeva, zahvaljujući čemu i danas bilježe stabilan rast uz očuvanje visokog nivoa kvaliteta. U svemu tome im je networking, poput onog ostvarenog kroz „Made in BiH Showroom“, veoma koristan.

„Ovakve priče uvijek donesu samo dobro, u smislu vidljivosti i promocije domaćih snaga koje su itekako jake i sposobne. Svaki ozbiljan poduzetnik je otvoren za konekcije, nova saznanja, konstantno učenje… Domaće, velike kompanije mogu biti fleksibilnije i otvorenije za kolaboracije, u smislu plasmana proizvoda ili usluga iz domaće produkcije manjih poduzetnika, i to je nešto što konkretno vidim kao priliku za zajednički rast i prosperitet. Na kraju bih navela ključni faktor za istrajnost u vođenju bilo kojeg biznisa, a posebno malih i srednjih preduzeće, a to je ljubav i strast prema poslu koji radite“, dodaje Mirela.

Mjesta na tržištu ima za sve koji su spremni za izazov

Slično razmišlja i Amela Alispahić iz kompanije Empress. Sjećate se onih sa početka teksta koji u Zenici prave preslatku garderobu za vrtlarstvo? Da, to je Empress, koji uz to kreira i radna odijela, medicinske uniforme, ali i stolnjake, salvete, jastuke…

„Proizvodimo tekstilne artikle posebne namjene, što ima i prednosti i nedostatke. Prednosti su te što smo mi manja kompanija, te smo u mogućnosti raditi manje serije proizvoda i samim tim imamo veći broj klijenata različitih profila. Proizvodi su različiti, ali zanimljivi za raditi, što cijelom kolektivu predstavlja izazov koji nas nadahnjuje za dalje pobjede. Nedostatak je taj što za svoje proizvode moramo imati specifične materijale koje je nekada jako teško nabaviti i zahtjevno raditi“, navodi Amela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ilda Humic (@ilda_humic)

U tome će im pomoći digitalna transformacija koju su započeli u maju, zahvaljujući finansijskoj podršci EU. Upravo iz Evropske unije bi im uskoro mogli stići i novi prihodi, ovaj put komercijalni.

„Zahvaljujući projektu ćemo napredovati u našem putu ka kompletiranju usluge koja je do sada zavisila od outscourcinga. Sada radimo prema planu aktivnosti, nadograđujemo postojeće softvere i pregovaramo sa kupcima iz Evropske unije o našoj novoj kompletnoj usluzi koju ćemo kroz projekat formirati“, lijepe su najave iz Empressa.

Uz pomenute tri kompanije, dio „Made in BiH Showrooma“ bili su i Bontex iz Maglaja, Galtex iz Pala, Nerzz Bešlagić iz Visokog, Sana Linea iz Kostajnice te St.ranac iz Sarajeva. U pitanju je samo dio domaćih kompanija koje proizvode vrhunske proizvode tu, u našem komšiluku, pa su hashtagovi #madeinbih i #povezanikrozdobro preplavili Instagram, pokazujući sav talenat domaćih kreativaca, kvalitet proizvođača iz naše okoline i benefite uzajamne podrške u razvoju novih brendova.

Ako i same imate biznis ideju i tražite podršku za njenu realizaciju u praksi, svratite na stranicu „Povezani kroz dobro“ i istražite otvorene EU pozive. Možda sljedeća uspješna priča bude upravo vaša!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije