AktivizamFeminizamHrabra Lolanajnovije

ISIDORA PEKLAR: „Devojčicama oko sebe ćemo govoriti da su pametne i odvažne. Dečacima ćemo reći da je u redu da budu tužni, zabrinuti ili nesigurni“

Razgovarali smo s vrijednom, marljivom, ambicioznom Isidorom Paklar.

Ona  jedna od osnivačica IRIDE Inicijative  za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman.

Ružica Ljubičić

Na svojoj stranici i društvenim mrežama Irida je puna inspirativnih tekstova o osnaživanju žena, podizanju samopouzdanja ali i borbi protiv diskriminacije protive žena i djevojčica.

Peklar je  koordinatorka za informisanje i edukaciju u organizaciji. Ona nam je predstavila jedan novi, ali veoma važan projekt Fond za školarinu “Putevima devojčica”, koji će osigurati  djevojčicama potrebna sredstva za pohađanje srednje škole za računarsko programiranje,

Predstavite vašu organizaciju Irida, kako je osnovana, koja je svrha organizacije, koji su vaši ciljevi i misija, za što se zalažete?

Organizaciju smo osnovale nas tri – Tamara, Jelena i ja. Sve tri smo omladinske radnice, i bilo nam je važno da na temi rodne ravnopravnosti radimo sa mladima, na način koji je njima blizak, jer verujemo da od mladih počinje svaka promena.

Danas IRIDU čini mnogo više ljudi, i mladića i devojaka, sa kojima zajednički radimo na našem cilju – unapređenju položaja žena u različitim sferama života.

PROJEKT PUTEVIMA DEVOJČICA

Možete nam predstaviti vaš projekt Putovima djevojčica i vašem fondu koji se zalaže za ravnopravno odabiranje zanimanja djevojčicama i dječacima?

Kako bi pružila podršku devojčicama da prate svoje snove i rade ono što vole, IRIDA je odlučila da osnuje Fond za školarinu “Putevima devojčica”, koji će obezbediti devojčicama potrebna sredstva za pohađanje srednje škole za računarsko programiranje.

Cilj nam je da pružimo devojčicama finansijsku podršku potrebnu da krenu svojim putem, da ostvare ono što zamisle, da pokažu da ne postoje zanimanja koja “nisu za devojčice” i učine ovo društvo još boljim i ravnopravnijim.

Što vas je najviše motiviralo za ovaj projekt i kako ga planirate implementirati?

Ideji za fond zapravo prethodi ideja o aplikaciji „Putevima žena“ koju smo ove godine uspešno realizovali. Aplikacija je dostupna za android i iOS, a sadrži priče o značajnim ženama koje su kroz istoriju pomagale, ohrabrivale, pokretale promene i menjale svet, a o kojima i dalje tako malo znamo. Aplikacija omogućava svakom korisniku/ci da obiđe lokacije značajne za određenu ženu, kao što su mesta gde je živela, školovala se, radila.

Nakon što smo krenuli/e sa promocijom aplikacije shvatili/e smo da je svim ovim ženama zajedničko to što su radile ono što su smatrale važnim i u šta su verovale, bez obzira što su u tome bile u manjini.

Tako je nastala ideja o Fondu „Putevima devojčica“ kroz koji ćemo prikupljati sredstva da sadašnjim devojčicama omogućimo da se školu za ono što vole i žele da rade, iako možda nemaju dovoljno finansijskih sredstava za to, ili od okoline dobijaju poruke da to baš i nije za devojčice.

RODNI STEREOTIPI I PREDRASUDE

Kako se boriti protiv rodnih stereotipa i rodnih predrasuda koje prevladavaju u patrijarhalnom društvu koje ima zacrtana pravila što je dobro za žene a što za muškarce?

Tako što ćemo u našim okruženjima da pošaljemo drugačiju poruku.

Devojčicama oko sebe ćemo govoriti da su pametne i odvažne. Dečacima ćemo reći da je u redu da budu tužni, zabrinuti ili nesigurni.

Nećemo ih stavljati u ružičastu ili plavu kutiju već od rođenja.

I jedne i druge ćemo učiti o važnim i hrabrim muškarcima i ženama, koji su kroz istoriju menjali i menjale svet u kojem živimo.

Podržaćemo devojčice kada nam kažu da žele da budu inežnjerke, policajke ili fizičarke.

Učićemo dečake kako se prave kolači i nedeljni ručkovi.

I dočekati da oni odrastu u ljude koji će živeti u društvu u kom više ne moramo da se borimo za ravnopravnost, već je ona nešto što nam se podrazumeva.

U svrhu vašeg projekta planirate osigurati sredstva koje bi omogućile djevojčicama pohađanje škola za računarsko programiranje, od koga ste do sada dobili podršku?

Trenutno smo u početnoj fazi projekta u kojoj kreiramo sajt putem kog će svi/e zainteresovani/e moći da doniraju novac za Fond.

Ovaj sajt kreiramo uz podršku Vega IT, koja je organizovala takmičenje na kom su predložene različite ideje, s tim da će one koje dobiju najviše glasova biti i sprovedene u delu. Ideja o Fondu „Putevima devojčica“ našla se među najboljim zahvlajujući glasovima publike, i sada sa nestrpljenjem čekamo septembar kada ćemo krenuti sa relaizacijom 😊

Saradnju imamo i sa privatnom gimnazijom Tvrđava iz Novog Sada, gde će devojčice koje budemo stipendirali/e moći da pohađaju računarski smer bez ikakvih dodatnih troškova za njih.

Što biste savjetovali roditeljima, što je potrebno za ravnopravan odgoj s poštivanjem vrijednosti svakog čovjeka?

Mislim da je teško deliti savete roditeljima kako da odgajaju svoju decu. Verujem da svi oni rade najbolje što mogu u datom trenutku. Ono što uvek treba imati na umu jeste da deca kopiraju ono što vide, pre svega u porodici, i da je važno da im i kroz primere pokažu da u porodici treba da postoji ravnopravna podela poslova, međusobno poštovanje i podrška.

PRAVO NA IZBOR

Što djecu najviše koči u iskazivanju svojih želja ako imaju afinitete prema određenom hobiju, sportu a koji ne odgovara navedenim standardima?

Najčešće je to vršnjački pritisak. Vršnjaci su čak stroži prema dečacima koji se ne uklapaju u rodne stereotipe, i to surovije kažnjavaju. Dečaci koji se igraju sa devojčicama ili vole „sportove za devojčice“ dobijaju pogrdne nadimke i postaju premet podsmeha.

Zbog toga im je onda lakše da odustanu od onoga što vole i da budu prihvaćeni u vršnjačkoj grupi, jer je to u tom periodu odrastanja svima nama je važno. Naravno da je situacija još gora ako slične poruke dete dobija i u porodici i širem okruženju.

U izborima životnog stila, zanimanja često smo etiketirani, ljudi nas stavljaju u različite kalupe, kako možemo djelovati a da to ne utječe negativno na nas u kontekstu da nas ne obeshrabri?

U redu je da se u momentima osećamo obeshrabreno. Svima nama je važno i mišljenje i podrška drugih, mi smo društvena bića.

Ali na kraju dana važno je da smo mi sami zadovoljni sa izborima i odlukama koje pravimo. Gotovo sve žene koje su kroz istoriju radile nešto veliko i važno, bile su predmet podsmeha ili neodobravanja okoline. Mislim da je to važno upamtiti.

Koliko obrazovanje žena može pozitivno utjecati na njihovu neovisnost i samostalnost, koliko je važno osnaživanje djevojčica i žena?

Obrazovanje i znanje znače moć, i to je nešto što je ženama bilo uskraćeno vekovima. I danas na svetu većinu nepismenih čine žene, i to se mora promeniti da bismo mogli/e govoriti o ravnopravnosti.

Dodatno je važno i neformalno obrazovanje, koje ima više prostora da odgovori na goruće probleme i izazove sa kojima se mlade žene susreću, i daje im priliku da kritički promišljaju norme i stereotipe na koje nailaze.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije