DogađajiLjudiMjestanajnovijePojave

Marina Radoš: Afera Dostavljač je dokazala da jednostavno – ne razmišljamo dovoljno o nezaštićenim ženama

Mnogima je, vidim, bilo simpatično što je dečko iz poznate dostavljačke firme našao način kako doći do broja djevojke koja mu je se svidjela.

Marina Radoš

Zloupotrijebio je podatke koje je dobio da bi dostavio pizzu. Javiše se vi na ovu temu – od onih koji smatraju da je reakcija firme koja mu je dala otkaz pretjerana do onih koji misle da curi smeta samo činjenica da je dečko dostavljač, a ne vlasnik džipa.

Od tisuća reakcija koje su stigle na račun dostavljača koji je zloupotrijebio podatak koji je dobio na poslu i dan kasnije za svoj otkaz okrivio djevoku koja je to prijavila mogli smo naučiti samo jedno – ne znamo dovoljno i ne razmišljamo dovoljno.

Ovih dana Facebook je preplavio status mlade Srpkinje Taše Jovčić koja je  možda ipak nekom i otvorila oči. Zamislite da vaš broj upotrijebi granični policajac koji zna gdje se krećete ili liječnik koji zna vaše najveće tajne. Da vam se nabaciva vaš ginekolog. Ili recimo profesor na fakultetu.

Zamislite da vam u inbox uleti tip koji radi u videonadzoru vaše firme i pita vas zašto danas niste odijenuli omiljenu crvenu haljinu.

Nije slatko

U obranu dostavljača stali su brojni muškarci i žene tvrdeći da nije napisao ništa ružno ili vulgarno. I zaista nije.

No, šira javnost nema pojma kako se odigrao susret dostavljača i klijentice poznate firme. Nitko nema pojma tko je dostavljač te on zaista može biti samo simpatičan student, ali može biti i psihopat. O tome nitko ne razmišlja.

Nitko, nadalje, nema pojma ni o godištu klijentice. Zar bi vam zaista bilo ugodno da vaša 18-godišnja kći koja je tek otišla studirati u veliki grad naručuje hranu preko aplikacije i tako postaje meta s adresom svakog dostavljača kojemu se svidi?

Dakako, postoji razlog zašto firme obećavaju da će zaštititi vaše podatke. Oni su u obavezi da jednako zaštite vašu karticu s kojom ste platili pizzu i da zaštite vašu privatnost ako je dostavljač primijetio da živite sami u nepoznatom gradu.

Takve stvari postoje s razlogom i nisu samo forma.

Ovih dana znam reći da je poruka od dostavljača simpatična samo ženama koje nikada nije progonio stalker. Samo ženama koje se nikad nisu zaključavale tri puta u strahu da je nepoznata psihički oboljela osoba ipak saznala gdje žive i jesu li same. Samo ženama koje nisu doživjele neugodnosti tog tipa.

U slučaju dostavljač smo trebali samo mućnuti glavom – zar zaista mislite da bi netko tko je svojoj vršnjakinji odnio pizzu i smrtno se zaljubio do nje pokušao doći SMS-om? Ja ne vjerujem.

Bojim se da je dostavljač ipak prijavljen zbog straha. Straha koji ima svoje uporište, bilo da se radi o ranijem iskustvu bilo da se radi baš o iskustvu s dostavljačem.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije