DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaZabavna LolaŽivot

Lola na festivalima: Da li je HYPE opravdao hajp?

Ove godine kao da su se organizatori velikih koncerata u regionu prepali neke nove krize (kao da već nismo u jednoj) pa su požurili da organizuju muzičke festivale širom regiona.  Nije da imamo nešto protiv, već samo primjećujemo. 

Piše: Jelena Računica Šatara

Ove godine se po prvi put, u Parku Titove vile u Herceg Novom – Igalo, održava HYPE festival. Riječ je o trodnevnom muzičkom festivalu koji je okupio neka od najpoznatijih muzičkih imena regiona.

S obzirom na to da se potpisnica ovih redova, koja je, btw, na samom ulazu, od strane organizacije, nepravedno optužena da uopšte nije dio Lola redakcije, igrom slučaja u vrijeme održavanja festivala našla baš u ovom dijelu crnogorskog primorja, odlučili smo da posjetimo HYPE i otkrijemo da li je „hajp“ opravdan ili ne.

Nakon prvobitnog šoka i pomalo uvrijeđenog ega (mora se priznati) ipak smo se pridružili publici željnoj dobre svirke.

Kao flaster na ranu sjajno su došli Brkovi, pank bend iz Zagreba, koji za sebe kažu da sviraju folk, a koje je publika toliko dobro dočekala da ni oni sami nisu krili iznenađenje “kako to znaju sve pjesme”. Nakon njih atmosferu su dodatno zagrijali veterani koji se 35 godina svojim stihovima ukazuju na brojne društvene anomalije – Hladno pivo. Oni su svojom pjesmom Šamar, koja je više uradila na podizanju svijesti o zlostavljanju žena nego brojne nevladine organizacije, počeli nevjerovatno energičan nastup na koji apsolutno niko nije ostao imun.

Kao „šlag na kraju“ prvo festivalsko veče zatvorio je Dr Nele Karajlić koji je, moglo se primjetiti, bio posebno emotivan i bez previše priče, što njemu nije svojstveno, otpjevao svoje najveće hitove.

Ono što je posebno privuklo pažnju ove osobice koja inače ne piše za Lola magazin nego je samo koristi da bi se akreditovala za festivale, jesu brojni turisti, uglavnom omladina, posebno oni iz Velike Britanije koji su se dobro „pod gasom“ zabavljali kao da razumiju apsolutno svaku riječ. Neki od njih su prilazili starijima u publici da pitaju o čemu to Nele pjeva, ali s obzirom na to da njegove pjesme prilično dobro opisuju istoriju ovdašnjih prostora, teško da se to moglo objasniti u dvije rečenice,  a i da jeste kolike su šanse da bi oni shvatili kad ni mi baš najbolje ne kapiramo.

U svakom slučaju HYPE bez obzira na sve (ok preboljela sam već nakon prvog piva), zbog sjajne lokacije uz samo more, manjka gužve na šankovima i ekstremno ljubaznih volontera, obezbjeđenja te odlične energije od nas dobija sve pohvale.

Večeras slušamo Who See, TBF i Bajagu – ako nas puste.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije